7 Mayıs 2013 Salı

İnternete 22 yıl öncesinde fütüristik bir yaklaşım

Geçen gün Facebook ortamında paylaşılan arşiv gazete yazısı çok ilgimi çekti. 1991 yılında Yeni Asır Gazetesi'nde yayınlanan bu yazıda ön görü sahibi Ege Ünv. Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi Dekanı Oğuz Manas,
 "-Gelecekte oturduğumuz yerden alış veriş yapabileceğiz." diyor.
Tabi o dönem için bilim-kurgu  niteliğinde olan bu yazıda:
"-Evinizde bir terminaliniz olacak, size öğretilen yöntemle bilgisayara bağlantı kurarak almak istediğiniz ürünlerin listesini göreceksiniz, onları işaretleyeceksiniz, sonra size gelen yeni listede bu ürünlerin en ucuzunun hangi markette olduğunu görebileceksiniz" diyor. İlave diyor:
 "Gelecekte vapur, tren, uçak rezervasyonları da bilgisayarlar aracılığı ile yapılacak.."
Sizce de müthiş değil mi, 22 yıl öncesinde bilgisayar kullanımının çok az olduğu bir dönemde böylesi fütüristik bir yaklaşımın bir Türk profesörden gelmesi? Ben kendisine bir Ege Ünv.'li olarak çok saygı duydum açıkçası..
Nasıl da gelişmiş her şey inanılmaz bir hızla, insan düşününce ürperiyor.. Aradan geçen 22 yılda olan gelişmelere bakın.. Oğuz Hoca'mız " -size öğretilen yöntemle bağlantı kuracaksınız.." diyor. Oysa şimdilerde doğan bebeklerin genetik kodları bile değişti; artık konuşmayı öğrenmeden bilgisayar kullanmaya başlıyorlar. 
Neredeyse her mahalle bakkalının bile web sitesi edindiği günümüzde internetle ilgili sorunlarımız çok daha başka... 
Tüketiciler olarak sorunumuz, "En doğru web sitesine zaman kaybetmeden nasıl ulaşırız?" konusu. Ticaret dünyası içinse temel sorun: "Tüketiciye web sitemizi nasıl tanıtırız?" kaygısı.. Yani mesele internetten ticaret ya da alış veriş yapmak değil, binlerce web sitesinin arasında kaybolmamak.. Bu sorunu gören akıllı girişimciler de boşluğu hızla dolduruyorlar elbette. 
 Oğuz Hoca'mız eğer hayattaysa tüm bu gelişmeleri eminim bıyık altından gülümseyerek izliyordur..
Bu gelişmeler iyi güzel de, nereye doğru bir devinme olacak inanın çok merak ediyorum. Zamanda yolculuk yapabilsem, çok değil 22 sene sonrasına bir bakıp tekrar geri dönmeyi isterdim..

Gerçi Oğuz Hoca'mız gibi bilim insanı değiliz ama haydi 22 yıl sonrası için birlikte tahminlerde bulunalım sizinle.. Bakarsınız arşivdeki gazete küpürü gibi birileri de bu yazıyı okur ve gülümser o zamanlarda da ne dersiniz?


İşte benim 22 yıl sonraki tahminim:

Bence 22 yıl sonra internet o kadar yaygınlaşacak ve sanal dünya o kadar kalabalıklaşacak ki, sanal devletler kurulacak. Bu devletlerin gerçektekilerle alakası olmayacak, belirli kriterlere uyanlar kendilerine sunulan seçeneklerden hangi devletin vatandaşı olacaklarına karar verecekler. Pasaport olmadan bir diğer sanal devlete giremeyeceğiz. Belki de Kayserili akıllı bir girişimci bu devletlerden parselleri önceden alacak, bilgiye ulaşmak için bize uçuk fiyatlarla satacak..
Çok mu uçtum bilmiyorum gerçi ama, benimkisi ön görü değil biraz da hayal oldu.
Sizin hayallerinizi de şimdiden merak etmeye başladım.
Sevgiyle kalın..

28 yorum :

  1. Parseller alındı bile belkide:D:D:D Bakalım neler olacak...Hakikaten yok canım o kadar da olmaz dediğimiz pek çok şey bir bakmışız hayatımızın bir parçası oluvermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler ama hayalinizi yazmamışsınız:)

      Sil
  2. Geçenlerde bir teknoloji sitesi sahibi benimle röportaj yapmak istediğini söyledi. Konu kullandığım donanım ve yazılımlar üzerineydi. Hayalimi süsleyen donanımı sorduğunda "herhalde son noktaya geldik" dedim. Bu demek oluyor ki 22 sene sonra ki teknolojiyi hayal bile edemiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de gelişmeler o kadar baş döndürücü hızla oluyor ki hayal bile edemiyoruz neler olacağını.. Yaşarsak 22 sene, belki de bu yazıyı hatırlarız, kim bilir:)

      Sil
  3. Mükemmel bir paylaşım olmuş soluksuz okudum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bazen hayal dünyam beni uç noktalara götürüyor işte böyle:)

      Sil
  4. 22 sene sonrasını şimdiden merak etmeye başladım bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2035 yılında bir nostalji yazısı yazarız belki de, kim bilir:)

      Sil
  5. 22 sene sonrası hayal edemeyeceğimiz ama şimdiden çooook güzel şeyler olcağından kuşku duymadığım beklentilerim var...

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir paylaşım. Oğlum ve ben 2070 yılında konut ve yaşamı atık maddelerle tasarladık. Bize de bekleriz.
    kumtanesiyiz.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler, bence gelecek için çok güzel bir öngörü olmuş:)

      Sil
  7. Geleceğin ne olacağını tabii ki tam olarak bilemeyiz ancak bugünden bazı ipuçları bize güzel hayaller kurdurabiliyor. ABD.nin bir eyaletinde deneme amaçlı internetten chat yolu ile doktor ve hasta arasında diyalog kurulabildi. Şimdilik psikiyatri alanında ve dahiliye alanında. Ama 22 yıl sonrasını düşündüğümde bu tıp alanlarının gelişeceğini söylemek çok ta yanlış birşey olmasa gerek. Düşünün bugün bazı ameliyatlar operatörün farklı bir odada olduğu ve oradan bilgisayar aracılığı ile yapıldığını biliyoruz. Bu şimdilik tabii ki aynı hastahane ve hatta aynı ameliyathane içinde geçerli. Neden 22 yıl sonra bu birbirinden ayrı yerlerde olan hatta kıtalar arası mesafede olanlar için de gerçekleşmesin? 22 yıl sonrasını biz görür müyüz bilinmez ama umulur ki teknoloji insanlığa faydalı olabilsin, kötü amaçlar için kullanılmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel bir noktadan ele almışsınız olayı.. Teknolojik gelişmelerin özellikle insan sağlığı konusunda olması cidden mükemmel olur. Umarım hep birlikte görürüz o günleri:)

      Sil
  8. 22 yıl blogunuz işallah açık kalır. Ben şimdiden 22 yılı beklemeye başladım.22 yıl sonra görüşmek üzere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok uzun bir süre gibi görünüyor ama hayat bu belli olmaz:) 22 yıl sonrası için bir gazete küpürü saklasam iyi olacak :)

      Sil
  9. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz... İlkokula giderken (Fii tarihinde) Almanya' dan gelen bir komşumuz bana oyalan al senin olsun diye bir alış-veriş dergisi vermişti elime. Adı Quelle. Giyimden bahçe işlerine, kırtasiyeden yemek tariflerine kadar ansiklopedi gibi herşeyin fotoğrafı ve üzerinde fiyatı olan bir dergiydi. Capcanlı o kadar güzeldi ki, daha ülkemizde bırakın yetiştirmeyi fotoğrafını dahi ilk defa gördüğüm yeşil içi siyah noktalı kivilerin olduğu pastalara bakarken bile hep şunu düşünürdüm: Fotoğrafını gördüğüm şu pasta, renklerine hayran kaldığım şu suluboya seti çok güzel parmağımı dokundursam ve kapıda paketi olsa derdim. :) Sihir gibi... Şimdi de aynı şeyi bilgisayardaki gördüklerim için düşünüyorum şu koltuk takımını beğendim üzerine tıklasam aynı anda kapıda koltuklar... Geçmişte sihir gibi dediğimiz bir çok şey alışkanlığımız oldu. Bakarsınız gelecekte şimdi inanamadığımız daha bir çok konu yöntem değiştirerek gerçek olabilir. Ben en önemli ilerlemenin sağlık alanında olabileceğine inananlardanım.:) Çünkü gelişen teknoloji, akıllı evler, çok kapsamlı işletim sistemleri hareketsiz bir yaşamı da yanında getiriyor. İyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli katkınız için teşekkür ederim, sizinki de gerçekten günümüze göndermesi olan fütüristik bir bir hayalmiş.. Dergiye dokunuyorsun, ürün kapında:) Dergi değil de ekran oldu işte.. Dedim ya keşke zamanda yolculuk yapıp neler olduğunu görebilsek şimdiden:)

      Sil
  10. Ben futuristik bir tahmin yürütürüm ama tüm blogu süresiz bana vermeniz lazım (o kadar uzun). :) Ama iyi kötü fikir edinmek isteyenler bu siteyi takip edebilirler: http://science.discovery.com/tv-shows/pop-scis-future-of

    Discovery Channel'ın Türkçe kanalında da videoları çıkar Türkçe. YouTube'da da bulunur. Future Of .... diye bir program var bu konuya çok uyuyor. ..... olan yere bir konu ekleniyor ve onu araştırıyorlar. Mesela Eğlencenin Geleceği, Sosyalleşmenin Geleceği, Teknolojinin Geleceği, İletişimim Geleceği, Silahların Geleceği, Güvenliği Geleceği.. Çok program ve konu var aslında da yorum roman gibi olur..

    YanıtlaSil
  11. Sanal ekrandan bakıp, arabayla uçarken sanal yolun kenarında (eğer bir köyün üstünden geçiyorsak) Maho'nun Yeri diye reklam görebiliriz.. :) Gelecek her yönüyle bambaşka. Yorum'a tıklayıp, yazmak ve yayınlaya tıklamak bundan 50+ yıl sonrasın da ilkel gelecek millete. Görüntü kalitemize bakıp bizim İlk renkli görüntülere olan hissiyatlarımız gibi gülecekler. 8 Mbps'yi duyup neee! diyecekler. Bunun da sonu roman olur..

    YanıtlaSil
  12. Yazdıkça da yazasım geliyor. Hastalıklarımıza bile çare nasıl bulamamışlar diye gülecekler. Diş ağrısı baş ağrısı grip göz bozukluğu gibi günümüzün olağan hastalıkları nedir bilmeyecekler. Bu her şey için geçerli. Petrole olan ihtiyacımıza da gülecekler. Herhalde yemek yapmak ilginizi çekiyor. O zaman onun da geleceği hakkında bir video var. http://www.youtube.com/watch?v=fhUkxI5WICw

    YanıtlaSil
  13. Birde bir şey söyleyeyim mi? Dergiye dokunuyorsun ürün kapı da olayı futuristik ama ultra futuristik değil. Günümüzün teknolojisiyle bile Atomik boyutta ışınlanmanın gerçekleştiği(https://www.google.com/search?q=Atom+teleported) dönemdeyiz. Bu dergi olayı düşününce de olabilir? Ya da 3B yazıcılar unutuldu galiba.

    Mesela yazıcıdan kulak, kalp kası ve böbrek üretilebildi. Bu da düşüncemizden Adana dürüm isteyip yazdırıp pişirtebiliriz demek?.. :)) Gelecek acayip şeylerle dolu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin tahminleriniz süper olmuş, keşke bunları görebilsek:)

      Sil
  14. Geleceğin kırıntıları tahmin yürütmeniz için bayağı iyi seçenek sunuyor. (bu konuda)Tahmin yürütmenin en ince ayrıntısı bu işlerden anlamaktır. Yani mesela, yazılım ile ilgili tahmin yürütebilmenin yolu, onun sınırlarını bilmekten geçer. Tahminler ancak bu şekilde gerçekçi ve iyi olur. Çocukluktan beridir ilgi alanıma girmiş bir konuya değindiğiniz için dünyanın en uzun romanını yazmadığıma şükredin. Bam tellerimden birisi :)

    Bir örnek daha vereyim. Eğlencenin geleceği; Sanalosfer olarak Türkçeye geçirdiğim Virtusphere diye bir Ar-Ge var Amerika'da. Ona da bakın ve hayal dünyanız iyice gelişsin: http://science.discovery.com/tv-shows/pop-scis-future-of/videos/popscis-future-of-virtusphere.htm

    YanıtlaSil
  15. Ek;

    Gelecekte herkes müzik ustası olabilir;

    1- http://www.youtube.com/watch?v=CTxCE0JYFtM
    2- http://science.discovery.com/tv-shows/pop-scis-future-of/videos/popscis-future-of-siftables.htm
    3- http://www.youtube.com/watch?v=ujXpOTWpAzo

    YanıtlaSil
  16. yapay zeka...robot teknolojisi...bütün işleri robotlar yapacak..ülkeleri yapay zekalar yönetecek..insan türü, sanal gerçeklikler içerisinde ölümsüzlüğü yaşamaya çalışacak..aslında Tanrının bir işletim programı olduğu anlaşılacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumunuzu da tarihe not düşüyoruz. Belki bir gün bu sayfaya dönüp baktığımızda ne kadar haklı çıktığınızı tekrar konuşmuş oluruz, sevgiler

      Sil