22 Kasım 2020 Pazar

Corona-12- İç Döküş, İçe Döküş

Şimdi saat 09:19. Günlerden cumartesi. Sokağa çıkma yasağının bitmesine 41 dakika kaldı. Yasaklar bildiğim kadarıyla akşam 8 ve sabah 10 arası. Sadece cumartesi gecesi var bu uygulama. Ya da ben yanlış biliyorum. Neyse ne artık, sorgulayacak güç mü kaldı! Çık çalış diyorlar çıkıp çalışıyoruz, hafta sonu çıkma evde otur diyorlar, tamam peki diyoruz. Avemeler açık, marketler açık, arap turistler Taksim’de fink atıyor.  Onlara hep serbest. Ama hesapta cumartesi gecesinden pazar sabahı 10’a kadar sokağa çıkma yasağı var. Bu yasak  üretimde çalışanlara, şunlara bunlara geçerli değil..65 yaş üstü bahtsız vatandaşlara gündüz belirli saatlerde çıkmak yasak ama cuma namazı saati özel izinli sayılıyorlar! Çocuklar belli saatlerde çıkamıyor ama ebeveynleri yanlarında olunca falan filan. Çok yorucu, çok bıktırıcı, çok şey... Ne bileyim, tarifi zor. Bir çay daha koymak lazım belki de. İnsan bu kadar saçmalığı nasıl kaldırabilir başka türlü!

 Virüs tabii ki alınan bu cılız önlemler yüzünden yayıldıkça yayılıyor. Artık herkesin en az bir tanıdığı Korona oldu. Artık herkesin çevresinde en az bir kişi bu virüs yüzünden hayatını kaybetti.

Türk Tabibler Birliği dün Corona’ya yakalanan sayıyı 47 bin 629 olarak açıkladı, Sağlık Bakanlığı verileri ise 5 Bin 103’ü gösteriyor.

Aklımda yine üniversite birinci sınıfta aldığım istatistik dersinden kalan cümle var:

“İstatistikler bikini gibidir, asıl merak edilen yerler hep kapalı kalır” diyen hocamız, meğer ne büyük bir hayat dersi vermiş bizlere…

Kahvehaneler, lokantalar kapatılsın diyorlar, kapanıyor mecbur. Peki o işlerden evlerine ekmek parası götürenler ne olacak? Ne yiyecekler, ne içecekler, nasıl ısınacaklar! Yedek akçesi olan ülkeler de bu tip işyerlerini kapatıyor, ama vatandaşlarına karşılıksız maddi destek  sağladıkları için kimse en azından aç kalmıyor.  İngiltere’de yaşayan bir arkadaşım yazmış. Geçen yılki cirosunun %70’ini karşılıksız veriyormuş devlet esnafa. Bizde ise virüsün ilk dalgasında  biraz kredi verdiler, tabii ki geri ödemeli. Sonrası ise meçhul. 

Coğrafya kader, coğrafya acımasız, coğrafya cahil bırakılmış...

Arka fona acılı bir kaval ezgisi ne de yakışır şimdi. 

Dürü dürüüüü dürü dürüüüü...

Şu an bu kelimeleri sıcak evimde, kesilmeyen internetimle, arka planda çalan “Free as a bird” albümünün huzur veren ezgileri eşliğinde yazıyorum.  Ve ne kadar şanslı olduğumun bilinciyle...

Bir Amerikan Doları 7,5922, bir Euro 9,0112, bir İngiliz Sterlini ise 10,0920 TL olmuş. Kafamı kaldırıp yağmur sonrası açan güneşe doğru bakıyorum. Kızamıyorum bile. Ne acı değil mi; insan “kızamaz” noktaya da geliyormuş, bunu da öğreniyoruz yavaş yavaş...

Çok değil geçen sene bu zamanlar Prag’a ve görmediğim ülkelere gezi hayalleri kuruyordum. Şimdi ise ülkemin her geçen gün daha da fakirleşmesine tanık oluyor gözlerim.

En kötüsü de ne biliyor musunuz? Akşam yastığa başını koyunca hayal kuramıyor ya insan!

 Ben eskiden güzel hayallerle uyurdum, oysa şimdi... Oysa şimdi az delikli uykuya bin şükür noktasındayım.

 Ve aklıma geliyor Edip Cansever’in o muhteşem şiirinden birkaç dize…


 “…Ah güzel Ahmet Abim benim

Gördün mü bak

Dağılmış pazar yerlerine benziyor şimdi istasyonlar

Ve dağılmış pazar yerlerine memleket…

Gelmiyor içimizden hüzünlenmek bile

Gelse de

Öyle sürekli değil.

Bir caz müziği gibi gelip geçiyor hüzün!

O kadar çabuk

O kadar kısa

İşte o kadar...

 

Ahmet Abi, güzelim, bir mendil niye kanar

Diş değil, tırnak değil, bir mendil niye kanar

Mendilimde kan sesleri…”


görsel:

https://www.etsy.com/listing/656140418/vintage-handkerchief-bleeding-hearts..

16 yorum :

  1. Keşke iç ısıtan bir pazar yazısı yazabilseydim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekler bunlar ama yüzleşmek zorundayız .. daha güzel günlerin gelmesini umut etmekten başka yapabileceğimiz birşey yok.. o yüzden üzülmeyin..

      Sil
  2. Öyle demeyin, Avrupa, Amerika bizi kıskanıyor. Sağlık sektöründe lider ülkeyiz. Işık göründü, ekonomimiz şahlanacak. Yoksa siz bunlara inanmıyor musunuz? Bence inanın. Moralinizi bozmayın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aah ah, insanda kara mizah yapacak hal bile bırakmıyorlar üstadım :))

      Sil
  3. Laf olsun diye yapılmış saçma sapan kısıtlamalar. Hayır yirmi gün her yer kapansa bitecek. Sanki böyle uzayıp durdukça ekonomi kötüleşmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laf olsun için bile olsa insan biraz mantık arıyor...
      Bu karmaşa o kadar yorucu ki..
      Hoş her şey karmaşık zaten...

      Sil
  4. Abuksabuk önlemler hiçbir halta yaramaz, akıllı olsalardı bu salgının ta başında Mart ayında bir ay her yer kapalı denirdi, ne okul, ne camii, ne avm, ne sinema..her yer işe gidemeyenler için devlet tabii böyle hırsız olduklarından hazine tamtakır olduğundan yapamazlardı her çalışana bir aylık 4-5 kişilik aile ortalama düşünüp kira gaz vs. 10.000 tl verirdi kimse zarar etmezdi, kirasını öderdi, ümre filan onları da 15 gün karantina sonrasında sokardı (onu da yapmadılar hep kaçmışlar filan) bir ay içinde hasta olanları karantinaya sokarlardı, ağırları hastaneye ve inan 1 ay sonra dünyada örnek ülke olurduk tek vaka görülmezdi. Dışarıdan geleceklerde uçak, tren vs. yasaklanırdı. ya da 15 gün karantinaya alınırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım durum daha da kötüye gitmez. Gerçekten çok acayip bir dönemden geçiyoruz:(

      Sil
  5. Alnı öpülesi bir yazı olmuş. Maalesef durumumuz tüm çıplaklığıyla bu... O zaman bir çay daha?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, insanın elinden bir şey gelmemesi, çaresizlik ne kötü bir duygu.
      Evet bir çay daha belki de..

      Sil
  6. bikini örneği süfermiş, edip ağabey en sevdiğim şair yaa :) hadi işallah aşı geleceek :) belki baharda kurtuluruuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bikini örneği hep aklıma gelir, bazı durumları o kadar güzel anlatıyor ki bu örnek. İyi hocaymış :)
      Çin aşısına nasıl güvenirsin Deep:)

      Sil