1 Ocak 2020 Çarşamba

2020'nin ilk iç karartan yazısı


Hani vardır ya “Ah yine çocukluk günlerime dönsem” diyenler. Hiç bir zaman onlardan olmadım. Dolayısıyla eski yılbaşı akşamlarını da özlemiyorum. Ocakta pişen köy tavuğunun evi saran kokusu var sadece aklımda. Haşlama tavuk suyunun üzerine çıkan sarı yağlar, ve bu sarı yağlı suya batırılan ekmekteki lezzet biraz da. Bir de hafif lapa olmuş bembeyaz pilav,  şehriyesiz… Mutfaktan gelen mısır patlaması sesi, biraz da sobanın üzerine konulan portakal kabuklarının yanıklı narenciye kokusu.Hepsi bu kadar! O oynanan tombalalar yalandı. Evin annesinin soyup dilimlediği ve bıçağın ucuna batırarak çocuklarına teker teker uzattığı elma dilimleri de yalandı. Okulda camlara asılan kedi merdivenleri ruhsuzdu, yalandı. Bir Nuri Bilge Ceylan filmi karesi geliyor o günlerden aklıma sadece:

"...Dışarıda bembeyaz kar, o karları seyre dalan bir küçük çocuk ve bahçeye kurulan kuş kapanları…"

Not: 2020 sarı yazısında limon tadı var,  pişmiş vıcık yumurta değil merak etmeyin!
Eski yılbaşı gecelerini ya da çocukluk günlerini özlemiyorum hiç. Bilgisayar oyunu gibi çünkü yaşadığımız hayat. Bir “level” kolay gibi geçiyor, sonrasında zorlu bir “level” la karşılaşıyor insan. Bize verilen “can” haklarımızla ve var gücümüzle mücadele ederek bu zorlu sınavı geçmeye çabalıyoruz. Defalarca ve defalarca aynı hataları yaparak belki, çoğunlukla vazgeçme noktasına gelerek hatta; ve hırslanarak ve düşerek ve kalkmak için etrafımızdakilerden ödünç “canlar” dilenerek ve en umutsuz anımızda biraz da şansımızın yaver gitmesiyle o level’i geçerek… İşte böyle bir hayatı varsa, neden geçmişe özlem duysun ki insan? Kim ister bir oyundaki en zor, hatta "manyak zor" level’i tekrar oynamayı? Bu noktada  muhtemelen içinizden birilerinin gündeme getireceği "deneyimin cazibesi" konusuna da inanmıyorum ben. Çünkü deneyim yanıltıcıdır. İnsan geçmiş yaşantısına bakıp çıkardığı derslerle tekrar aynı şeyleri yaşadığında, çok daha fazla mutlu ve çok daha fazla başarılı olacağını sanır ama bence yanılır. Çünkü “şans” diye bir şey de var hayatta. Tanımlanamayan, ölçülemeyen, öngörülemeyen olaylar silsilesidir bu şans faktörü.

2020’nin ilk günündeyiz. Dün gece 12’ye doğru insanları aramak gelmedi içimden. Onlar da beni aramadılar. Sosyal medyadaki havayi fişekli, noel şapkalı, “yihuuuu” diye bağırmalı, kadeh tokuşturmalı videolara ve fotoğraflara ve iyi dileklere de uzaktan baktım öylesine.
Mutsuz değilim yanlış anlaşılmasın.  Sadece değişik bir dinginlik, değişik bir yalnızlık ve değişik bir -nasıl desem-değişik bir şey var işte üzerimde.

Filmler güzel, kitaplar güzel, tiyatrolar güzel, bale ve operalar güzel, şiirler güzel, yazılar okumalar güzel. Belki yeni yıllar da güzel olur, kim bilir…








16 yorum :

  1. Her yeni yıl eskiyor sonuçta. Biz eskiyoruz. Yılın eskidiği yok kandırılıyoruz. Zaman da mekan da yerinde duruyor ve biz sadece soluyoruz. Kuru bir yaprak gibi dalından düşmeyi bekliyoruz vesselam!..

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. İnsan olmak da böyle bir şey değil mi? Hissetmek, inişler ve çıkışlar...

      Sil
  3. E zorunda değilsin ki. Daha iyi olmak zorunda da değil hiç bir şey. Olduğu şekilde huzur bulabilmek. O da iç ve dış; ikiye ayrılıyor ama o iş biraz karışık, sonra girelim o kısma.. Önce nefes al nefes ver, güzel şeyler var, bunlar yeterli....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen öyle. Bir şeylerin daha iyi olması tabii güzel, ama umut etmekten yorulmak da gayet insani değil mi?
      Olandan huzur buluyorsa insan bu da bir meziyet değil mi zaten...
      Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Elimizdekilere bakalim elbette . Geçmişin izlerini silmeye de gerek yok parlatmaya da. Herşey yerli yerinde dursun. Taş yerinde agırmis madem. Yani dün dündür bugün bugündür e bağlamak durumundayım cumlelerimi�� kalp ile akıl arasinda sürüp giden bir çatışma da denebilir buna . Dengeleyici cümleler lazım bize her zaman her şeyi... Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir özet yapmışsınız, ban söylecek söz kalmadı. Çok teşekkürler, sevgiler :)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Öyle iç döküş gibi bir şeydi, teşekkürler :)

      Sil
  6. 31 aralık günü , tüm gün etrafta ve sosyal medyada kutlanan şeyin ne olduğunu anlamadığım , üzüntülü de olmadığım sıradan bir gündü. Aksam bir arkadaşım sabahattin ali' nin bir paragrafını paylaşmış ki o an anladım. Suni yapay uydurmaydı doğanın içinde olmadığı bir şeydi. Bu yüzdendi red etmem. Belki sizce de?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben normalde yeni yıla girerken yeni başlangıç coşkusu hissederdim. Bu sene olmadı, belki de ruh halimdendir.

      Sil
  7. Ben de bu sene sirf gorunumleri icimi aciyor diye cikardigim isikli dekorlari bile cikarmadim.Etrafta git gide daha azaldi bu tur seyler. Yeni yilini kutladiginiz insanlar kizar mi mutlu mu okur ondan bile emin degilsiniz.Selim Ileri nin dedigi gibi handiyse bir sucluluk duygusu.Asil kotusu insanlarin birbirinden uzaklasmasi. Oysa dogal olarak insan bir digerini zorda gorunce hayatini kurtarmak icin canla basla calisan bir varlik. KAc kez TV de kaza afet olaylarinda gormusuzdur tanimadiklari insanlarin hayata donnesi icin elinden geleni yapan caresizse uzulen insanlari...Insanlari bu hale getirenler utansin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok haklısınız, gitgide yabancılaşıyor insanlar birbirlerinden. Kutuplaşmanın geldiği son nokta belki de...

      Sil