18 Ekim 2020 Pazar

Corona-10-Pandemi Günlerinde Tekstil Firması Çalışanı Gözünden Bir Şeyler...

En son ağustos ayında yazmışım. O günden bugüne neler oldu neler, maydanozlu köfteler…  

Mart ayında herkes koronadan korkarken, bütün işyerleri bir bir kapanırken, biz yani tekstil sektörü çalışanlarının çoğu cengaver gibi işe gitmeye devam ettik. Sokağa çıkma yasakları döneminde özel izinlerimiz vardı sağlık bakanlığından. Hey gidi hey! Yolda polis çevirince kırmızı naylon dosyayla taşıdığımız izinlerimizi gösterip havalı havalı boş sokakların tadını çıkarıyorduk. Şimdilerde en iyi ihtimalle 78 dakikada gittiğimiz işe, o zamanlar 20 dakikada gitme rekoru kırmışlığımız bile var.  Hem de E-5’den!

 Çünkü o dönem markaların siparişleri aniden kesilmiş, çoğu tekstil firması gibi biz de ayakta kalmak için eskiden hiç bilmediğimiz maske, tulum ve medikal önlük işlerine girmek zorunda kalmıştık. Halen de o işler devam ediyor. Sekiz ay öncesinde  meltblown, spunbond nedir bilmezken, şimdi üç katlı cerrahi maskeleri uzaktan gördüğümüzde bile kalitesini anlar hale geldik. Ne değişim ama…

İlk zamanlar maskelerde tel bile yoktu. O furyada bizim gibi en doğrusunu yapmak için olayı öğrenmeye uğraşan, araştıran, akreditasyon laboratuvarlarından onay almaya çalışan, sağlık bakanlığı havuzuna girmeye uğraşan firmalar değil de, merdiven altı üretim yapan küçük atölyeler vurdu voliyi. Normalde "full ultrasonik" makinelerde el değmeden üretilmesi gereken maskeleri pis koşullarda dikişle yaptılar! Üstelik basit bir dikiş operasyonunu fahiş fiyatlara satan “cahil ama kurnaz” atölye sahipleri, bir ay içinde altlarına son model cipleri çekip sınıf atladı!. Bir dönem” bavul ticareti yapıyoruz” diye Rus pazarına çöp gönderen kurnazlar vardı ya o hesap… Bizim gibi pek çok firma serbest bölgeden bile ihracat izni alamazken bu adamlar, bu pis maskelerin -artık arkalarında nasıl  dayıları varsa-  Avrupa’ya konteynır konteynır ihracatını yaptı!. Neyse ki olayın ilk şoku atlatıldı ve Avrupa ülkeleri standartları sorgulamaya ve malları geri göndermeye başladı da, bu adamların önü biraz kesildi! Ama ne milyonlar döndü o havuzda, akıllara zarar! Fırsatçılar iş başındaydı anlayacağınız. Birileri ölümle pençeleşirken, birileri de bu sayede cebini dolduruyordu vicdansızca.

 İlk zamanlar Sağlık Bakanlığının Ushaş adlı kuruluşu, maske ve tulumları belirli fiyata satın alacağını söyledi ve ihracatı yasakladı. Düşününce bu mantıklı geliyordu sanki kulağa.  Ülkenin ihtiyacı varken niye ihracat yapılsın! Seferberlik bir nevi… Ama sonuçta ortaya çıkan tablo farklı oldu ne yazık ki.

 Bizim gibi ayakta kalmaya çalışan tekstil firmaları bu gelişmeye umut bağladı. Malzeme ve makineye yatırım yapıp milyon adet üretime başladık. Öyle ya, devlet kuruluşu ile sözleşme yapılmıştı! O dönem hiç unutmuyorum; iç piyasada maske satışı yasaktı, insanlar maske bulamıyordu ama biz ülke olarak İngiltere’ye Amerika’ya oraya buraya medikal malzeme yardımı yapıyorduk! Bu da tarihin tozlu sayfalarında kayıtlara geçecek elbette!

İlk bir iki sevkiyatta Ushaş aracılığı ile üretici firmalara ödeme yapan devlet, aniden karar değiştirdi. Basında cılız bir iki haberle geçiştirilen değişiklik şöyleydi:

 Artık USHAŞ bu işlere karışmayacak. DMO, yani devlet malzeme ofisi devreye girecekti. İyi güzel! Ama değişiklik bununla  da kalmadı. Artık devlet, medikal malzemeye para ödemeyecekti! Devlete hibe vermek zorundaydık ürettiğimiz ürünlerden.! Peki ama nasıl olacaktı bu iş! Devlet hibe karşılığı ihracat izni veriyordu. Yani bir maske devlete ver, üç tane ihracat yap! 1 tulum devlete ver, üç tane sen ihracat yap!

Peki ya ihracat müşterisini nereden bulacaktık! Üstelik hibe maliyeti, dünyadaki rekabet gücümüzü de zora sokmuyor muydu! Devlet ihracata izin vermediği dönemde uluslararası piyasalar kendi dengesini çoktan bulmuştu! Portekiz, Bulgaristan, Çin milyon milyon adetleri üretip dünyaya sevk etmeye başlamıştı zaten. Geçmiş olsun! Tekstil firmaları yeni bir darbe yedi böylece.

 Eğer başta ihracatın önü kapatılmamış olsaydı,  ülkenin cari açığına büyük katkı sunacak kadar çok maske, tulum önlük siparişi vardı Avrupa ve Amerika’dan… Ne yazık ki süreç iyi yönetilemedi ve bu fırsat kaçmış oldu.   

Peki ya bizim gibi orta ölçekli firmaların Ushaş'a satmak için ürettiği stoklar ne olacaktı? İhracat müşterisi olmayanlar ne yapacaktı? Zararına, maliyet fiyatına kapattı büyük firmalar bu ürünleri. Büyük balık küçük balığı her zamanki gibi yuttu sizin anlayacağınız! 

İşte bu dönem sayesinde, kapitalizmin bildiğim ama pek de karşılaşmadığım diğer bir yüzünü daha yakından tanıma olanağı buldum.

 GÜNÜMÜZ KAPİTALİZMİNDE ÜRETEN DEĞİL, ARAYA GİREN KAZANIYOR!

 Ya nasıl anlatsam, senaryo yazsam iki sezonluk dizi olur bildiklerim!

 Kuyumcular, kumaşın ke’sinden anlamayan inşaatçılar, hemen hemen herkes bu işe soyundu son dönem. Biri bir bağlantı kuruyor yurt dışıyla, o bağlantıyı kuran kişiyle imalatçı arasına abartmıyorum on kişi falan giriyor. Mafya kılıklı adamlar mı dersiniz kimler kimler! Haberlerde gözünüze çarpmıştır belki, maske üreticileri- satıcıları birbirlerini vurdu silahlarla! Öyle böyle değil!

Takım elbiseli, bürokratik dille konuşan, "arkam sağlam" diyen adamlar mı dersiniz, Nato’dan 50 milyar adet maske siparişi aldım diyenler mi dersiniz, kimler kimler…  Bu aracı adamların durumu inanılır gibi değil! Birini tanıştırıyor, ve o tanıştırdığı adamın aldığı nefesten bile komisyon almaya çalışıyor. Aman Allahım bir görseniz! Bu arada malzeme fiyatları herhalde otuz kat falan artmıştır! Nasıl bir kontrolsüzlük, nasıl bir iğrençlik! Bunun adı tabii ki " SERBEST PİYASA EKONOMİSİ" 

Kime ne kazık atıyorsan serbestsin canım kardeşim, hodri meydan!

Sonuç olarak demem o ki, üreten insanlar, işçiler, kobiler bu dönem çok yara aldı. Ama araya girenler, dayısı olanlar, gücü elinde tutanlar, karar verenler öyle kazandı ki!  Tarihe "PANDEMİ ZENGİNLERİ" olarak geçecek bunlar! Birileri elbet yazacak bu dönem yaşananları!

Yani "Batı Yakasında Değişen Pek Bİr Şey Yok" demek istedim ama diyemiyorum sevgili dostlar! Öyle değişiyor ki her şey!

Öyle böyle değil...

22 yorum :

  1. Geçen gün Gazap Üzümleri'ni okudum, dünya üzerinde hiçbir şey değişmiyor. Ne tuhaf.

    YanıtlaSil
  2. Kötü şeyler değişmiyor, iyi şeyler ise kötüye doğru değişiyor...

    YanıtlaSil
  3. oooo hiç bilmediğim konularda çok ayrıntılı bilgilendim ve sinirlendim. fakat türkiye'de hakikaten hiç kıtlık olmadı bu konuda sanırım, her isteyen maskeye ulaşabildi, burada bir dönem ciddi sorunlar oldu hatta hastaneler halktan ellerindeki maskeleri eldivenleri istediler.. (almanya). demek ki o dönemde ihracata izin verilseymiş.... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu anlattıklarım, yaşadıklarımızın çok küçük bir parçası. İhracat için o kadar çok sipariş geliyordu ki! Nasıl debelendik, nasıl uğraştık! Ama işte küçük hesaplar yüzünden maalesef treni yine Çin'e kaptırdı ülkemin dürüst imalatçıları...
      Bu arada biz devlete maske verirken burada da kıtlık yaşanıyordu. Maske satışı iç piyasada yasaklanmıştı, ihracat da yasaktı.
      Halen devlet hibe alıyor ihracatçıdan, ama maalesef müşteriler başka ülkelere çoktan dağıldı gitti... Ve ilk zaman gönderilen kalitesiz ürünler yüzünden adımız da kötüye çıkmış oldu.. Nerden baksanız elinizde kalan bir süreç...

      Sil
  4. Hem eşim tekstil mühendisi olduğu hem de benim çok sayıda tekstil sektörü çalışanı arkadaşım olduğu için az buçuk dönenleri biliyor, anlıyordum da bu kadarını hayal edememiştim, pes! Yine bir krizi memleketimizin ve dürüst üreticisinin fırsata çevirebilme imkanının içine etmişiz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhterem Bey'in meslektaşım olduğunu biliyordum keyifli yazılarınızdan, selamlar kendisine:)
      Aslında bu konuda özet bir yazı yazdım, ne yalan söyleyeyim oto sansür had safhada!
      Bu süreci birebir yakından yaşamasam, sistemin bu kadar kokuştuğuna, bürokratik mekanizmaların nasıl leş haline geldiğine, insanların bulundukları makamları nasıl kişisel çıkarlarına alet ettiklerine inamazdım. Belki bir gün daha detaylı anlatabilirim...

      Sil
  5. Bu kadar detay bilmiyordum. Her ne kadar ülkemizde işlerin böyle döndüğünü çok iyi bilsem de elde olmadan şaşırıyor insan. Karamsar olmamak için insana bir tek neden bırakmıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben burada sadece özet geçtim, öyle detaylar var ki, insan gerçekten hayret ediyor.
      Çok üzgünüm çok..

      Sil
  6. yani aylardır en çok maske ile mi ilgilendiiiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır sadece maske değil; koruyucu tulum ve cerrahi önlük de var :))

      Sil
  7. İhracata izin verilse döviz akacaktı ülkeye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen öyle. Ve şu anda hibe karşılığı ihracat izni var. Bu da haliyle fiyatlarımızı yükseltiyor ve ne yazık ki siparişler başka ülkelere akıyor.

      Sil
  8. elimizde bir tekstil kalmisti urettigimiz o da mahfoldu desenize :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarıma, tekstile, hayvancılığa, inşaata verilen desteğin yarısı kadar destek olunsa ülke olarak daha zengin olurduk...

      Sil
  9. bu güzel yazını son yazıma koyduuum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim Sevgili Deep :)
      Blog dünyasının birleştirici gücü :)

      Sil
  10. vay vay vay, neler dönüyor.uyanığımız çok öngörümüz yok, nasıl olacak bilmem.

    YanıtlaSil
  11. Az çok tahmin ediyorduk bu sektörde bişeyler olduğunu ama şimdi bir takım şeyler daha da aydınlandı yazını okuyunca... Benim canım ülkem ne hale geldi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıda sektörünü de çok merak ediyorum ben... En son Suriye'ye un bakliyat falan yardım yapılacağını okumuştum...

      Sil
  12. Cok yazık, insanın ici aciyor okurken, hele bir de içinde bulunduğumuz durumun ta kendisinin bu oluşu... az çok tahmin ediyoruz da, bu kadarına da pes doğrusu dedim kendi kendime... Ah ne yazık... sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiler benden :)

      Daha neler yaşayacağız kimbilir...

      Sil