25 Nisan 2021 Pazar

Bugün Söylenme Günüm!

Az önce güncel politik gelişmelere söylenirken birden zihnim üniversite yıllarına kaydı. Ne güzelmiş o zamanlar! Ben mesela asla oy vermezdim, nüfus sayımlarında memura kapıyı açmaz, kendimi görünmez kılardım. Yakın arkadaşlarım da benim gibiydi. Hayır yanlış anlaşılmasın; toplumsal konulara duyarsız değildik. Aksine gelişmeleri yakından takip ettiğimiz için tepkiliydik güncele.

Arkadaş grubumuzun içinde liberaller, solcular, orta solcular, orta sağcılar, oruç tutanlar, oruç tutmayanlar, Anadolu’nun doğusundan batısından kuzeyinden insanlar vardı. Kimimizin annesi başını örter, kimimizinki örtmez, bunlar asla konu edilmezdi. Ramazanda hep beraber akşam yemeği yiyeceksek lokantaya giderdik. Oruç tutanlar yemez, tutmayanlar yerdi ya da hep birlikte top atılmasını beklerdik falan. Detayları çok hatırlamıyorum; çünkü bu şeylerin akılda kalacak kadar konusu edilmezdi ki! Bunlar problem değildi çünkü! Birebir aynı düşünmesek de arkadaş olabiliyorduk, kendimizi haklı çıkarmak için birbirimizi deli gibi yargılamıyorduk! Demokrasi gibiydi, sahi öyleydi...

O zamanlar açıkçası 23 Nisan veya diğer milli bayramlara karşı aşırı hassasiyetim de yoktu. Bayramlar zaten kutlanıyordu rutin bir şekilde; ben genellikle oralı olmuyordum. İsteyen törene gidiyor, isteyen televizyondan seyrediyor, bazıları da bayram yokmuş gibi hayatına devam ediyordu. Hiçbir şeyin çivisi çıkmamıştı yani, zorlama yoktu! Problem yok muydu, hem de çoktu! 

 Şimdinin gözlüğüyle bakıyorum da, iskeleti sağlam bir koltuğun kumaşının hafiften yırtılması gibiymiş o zamanın problemleri. Kıymetini bilememişiz.


Eşyanın tabiatı denir ya, harbiden de öyle. Düzgün bir şeye çomak sokup  eşelersen, o şeyin hem kendisi  dağılır, hem de dağıntılar etrafı kirletir. Biz de aynen böyle zamanlardan geçiyoruz ne yazık ki. Pandemi de tuz biber elbette!

Söylenecek çok şey var da yeter bu kadar, baymayayım pazar pazar içinizi.

Ne demişler; gün olaaa, hak getire!( uydurdum galiba) 


14 yorum :

  1. Selam ne güzel yazmışsınız. Lisedeyim din dersleri seçmeliydi. İsteyen girmeyebilirdi. Ailem dindar ama bana saçını ört namaz kıl oruç tut diyen olmazdı. Annem için bunları yapsam çok hoşuna giderdi. Anneme derdim ben hepsini okudum okuyorum. Bir başkası için yaşamak yaptıklarını gözümüze sokmak, benim gibi düşün demek yazılacak konuşulacak çok şey var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, siz de ne güzel söylemişsiniz. Doğal akışımıza bırakılsak her şey öylesine düzelecek ki...

      Sil
  2. Her şeyimiz denkmiş gibi bir de pandemi, aşısızlık, parasal durumlar...
    Geçen yıl hepimiz bayraklarımızı alıp balkona, terasa çıkmıştık bu yıl o da olmadı. Yadırgamıyoruz artık ve şaşırmıyoruz en kötüsü de bu. Pusulanın yönünü bulması gibi bir an önce normalimizi buluruz inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en önemli nokta da alışmak ve şaşırmamak. Bence bir de içimizdeki ışığı öldürmek istiyorlar...

      Sil
  3. Doğal olan bu anlattıklarınız elbette.
    Herşeyi geçtim. İnsan arkadaş dediği kişiyi zaten olduğu gibi kabul etmiş olmalı. İ san bunuda yapamıyorsa çevresindeki diğer insanlara nasıl tahammül etsin değil mi...
    Sanırım en başta giden o samimi dostluklar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biz doğalımızı kaybettik, ve samimi dostlar azaldıkça azaldı...
      Ama umut var yine de, az da olsa var

      Sil
  4. Zorlama yoktu. Nahiftik. İnsanlar bu kadar kutuplaşmamıştı henüz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, her şey o kadar değişti ki...
      Fabrika ayarlarımız bozuldu, bir tamirci gerek.

      Sil
  5. Eskiden daha güzeldi, hatta kıyaslanmayacak derecede insanlar daha mutluydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba öyleydi, keşke şimdi daha güzel olsa...

      Sil
  6. Koltuğun iskeleti sağlam, onca yoklukta ustası büyük iş çıkarmış. Ancak yıllar geçtikçe kaplamasını çekiştirip yırtanlar var. Küçük ortağı da sayarsak neredeyse toplumun yüzde kırkı kaplamayı bırak iskeleti parçalamaya çalışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonunda kaldık mı eski model divanlara... Mis gibi kokan el örgüsü kırlentler üzerinde :)
      Ay yine hayal mi kurdum ne, konudan saptım :)

      Sil