27 Ocak 2013 Pazar

Aniden sigarayı bırakıvermek

Sevgili Okur,
Bazen planlarınız aksar. Evet bloğumu 3 gündür aksatıyorum ben de.. Çünkü planlamadığım bir sürecin içinde buluverdim kendimi. Diş doktorum, eğer sigarayı bırakmazsam tedaviyi keseceğini ve dişlerimin de döküleceğini söyledi. Bir de yazar adı tutuşturdu elime : Allen Carr .
Hastahaneden hipnoz olmuş şekilde çıkıp soluğu kitapçıda aldım. Kitabı aldıktan sonra bir lokantaya girdim. Dışarıda sigara içilen yerde oturmayıp içeriye geçtiğimi neden sonra fark ettim. Demek ki diş etlerimin taa içlerinden çıkan taşları adeta gözüme sokan doktor beni çok etkilemişti. Eve gidip okumaya başladım kitabı, ertesi gün de bitti. Kitapla birlikte hediye edilen hipnoterapi cd'sini tam anlamıyla dinleyemedim, ama 30 saat kadar sigara içmemeyi başardım. Aslında kitapta anlatıldığı üzere  bunun bir alışkanlık değil, nikotin bağımlılığı olduğunu ayrımsadım da diyebilirim. 30 saatin sonunda yarım yamalak içtiğim sigarayı gerçekten de bağımlının eroin ritüeline benzer bir şekilde hiç de zevk almadan içtiğimi fark ettim. Sonra vicdan azabı duymadım. Bir kriz anında yenildim diye bu işten vazgeçecek değilim çünkü.. Dişlerim dökülsün istemiyorum. Evet tatlı bir uyuşukluk var kafamda, kitapta söz edilen" küçük nikotin canavarını beslemek istemiyorum" diye kendime telkinde bulunmaya çalışıyorum.
Bilemiyorum, bu işi başarabilecek miyim? Bunca yılın bağımlısı olarak çok kolay olmayacağını biliyorum. Mesela şu an yine beynim "nikotin al, yak bir tane" oyunlarına başladı bile..Dişlerim dökülsün istemiyorum, bu bağımlılıktan kurtularak özgürleşmek taraftarı olduğumu kendime tekrar ediyorum.
Bu kitap sayesinde nikotinin nasıl bağımlılık yarattığını ve bunu nasıl da göz ardı ettiğimizi iyi ayrımsadım. Yoksunluk fiziksel değil, zihinsel diyor..İrade kullanmana gerek yok, çünkü fedakarlık yapmıyorsun ki diyor..Peki öyle olsun bakalım, bir bardak daha su içip krizin geçmesini sağlamaya çalışacağım yine..Bu gidişle su masraflarımız sigara masraflarına eş olacak neredeyse..İşin esprisi bir yana Allen Carr abinin söylediği kadar da basit değilmiş bu ilk günler.. Hadi bakalım , bu blogda yalan yazmak yok, beceremediğimde dürüstçe yazacağım. Hem bunun irade gücü ya da güçsüzlüğü ile ilgisi de yokmuş ki.. Haydi bakalım , zihne kuvvet diyelim ve görelim neler oluyormuş..En azından deniyorum; şu son 3 günde normalde 60 tane sigara içerdim , toplam içtiğim 2,5 ..Bir tanesi mecburen Allen abinin kitabı okurken içirttiği son sigara, öncesinde 1 tane daha var; ki zaten Allen abi izin vermişti kitabı okurken içmeye..Kriz anında yarım yamalak içtiğim yarımı da sayarsak 2,5 işte..Sevgili okur, bu işi başarmayı çok istiyorum; çünkü dişlerimi erken yaşta kaybetmek istemiyorum..Durum budur, bakalım neler oluyor göreceğiz birlikte..

11 yorum :

  1. Zor ve Kolay kelimelerinin nasıl ortaya çıktığını merak ediyorum hep. Çünkü bu iki kelime bizi yapmak istediklerimizden alıkoyup umutsuzluk aşılıyorlar sanki. Bu kelimelerin ortay çıktığı anı düşünelim. Bir insan ne yasamış olabilir ki bunu ifade etmek için ZOR ve ya KOLAY desin? Yaşadığımız herşey insan gücünün dahilinde olduğuna göre mutlaka ZOR ile ifade ettiği şeyin "ısrarla üzerinde çalışmak", Kolay dediğinin ise "o ana dek gelen birikimlerle halledebilmek" olduğunu söylüyor olsa gerek. Bir süre önce kolay dediğim ve hedefleyipde gerçekleştiremediğim, zor deyip yapamayınca zaten zordu diyerek avunduğum konuları düşününce bu iki kelimeyi dağarcığımdan çıkarmaya karar versim ve başardım. Asıl özgürlük burada başladı. Birisi bana zor dediğinde "evet biraz fazla çalışmak gerekebilir" diyorum. içsel gücünün ve bu gücün kaynağında olan herkes de böyle yapmalı. bu uygulamaya başladıktan sonra ne yaparsam yapayım süreçleri keyifle yaşıyor ve aldığım sonuçları coşkuyla kutluyorum. Stres yok, korku yok, küçümseme ve büyütmece yok. Herşey olması gerektiği gibi ve hayat artarak gelen güzelliklerle dolu. bu kelimeleri kullanarak kurulan cümleleri bir de onlar olmadan kurun. Hayatınız daha keyifli olacaktır. Sözcükler sihirlidir, soru şu:"nasıl bir sihir yapmak istiyoruz?" iş'te okur

    YanıtlaSil
  2. Sevgili İş'te Okur,
    Çok güzel bir açıdan yaklaşmışsınız."Zor" diyerek düşünce gücümüzde direkt
    dışladığımız çoğu şeyi aslında deneyimlemeye kalksak muhtemelen başarabiliriz. Hepimizin bildiği, "İnanmak, başarmanın yarısıdır" önermesi de tam bu noktada anlam kazanıyor.Karşımıza çıkan problemleri "başaracağım" mantığıyla olaya yaklaştığımızda biraz çabalayarak çözebiliyoruz da zaten.Burada birinci adım " inanmak" , sonrası çaba göstermek, son aşama da sabretmek olmalıdır diye düşünüyorum. Çünkü sabırsızlık, bence başarıya en büyük darbeyi vuran iç düşmanımızdır..Kalın sağlıcakla, değerli yorumlarınızı her zaman bekliyor olacağım.

    YanıtlaSil
  3. Doğa ve köy kültürü ile yaşayanlar sorunlara karşı daha dirayetli ve çözücüdürler. Şehir ve kapitalist hayat zor-kolay dengesini alt üst eden bir durum.

    Köyde yaşayan adamın mesela para derdi olur ama ekmek derdi olmaz. Neden, çünkü köy ahalisi yardımı da olur ama ondan öte köy insanı çalışkandır, azla yetinip mutlu olabilendir. Şehirde öyle bir şey yok. Kapitalizmde böyle bir şey yok.

    Mesela bu blogculuktan para kazanma isteği, şehir yaşantısının meşru bir sonucudur. Köyde yaşayan, tarlayı eker, Şehirde yaşayan, HDD'yi eker. Ama şehirlinin hastalığı bitmez, köylünün de çalışması..

    Tercih hangisi? Kişiden kişiye değişir. Benim tercihim doğadan yana. Günümüzün pek çok hastalık ve kusuru, doğal hayata geçildiğinde otomatik çözülecek şeyler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani şimdi diyorsunuz ki köye gidersem sigarayı bırakırım:)

      Sil
  4. Yok genel bir açıklama yaptım. Köyde su gibi sigara içiyorlar. Köye çıkayım terapi niyetine derseniz de iyi gelir tabi ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke öyle bir fırsatım olsa, inanın hemen giderim:)

      Sil
    2. Bu kadar tantana edene kadar çözüm bulun ben sigatayi birakali 5 hafta oldu bu allen carr amcanin kitabinida okudum videosunuda seyrettim ayrica burda almanyada bulunan sozde binlerce insanin kulaklarina ilac enjekte edip bir seferde kurtuluyorlar denen neurosan.de denen yere iki sefer gidip bir sürü parada verdim hic bir faydasını görmedim daha once birsefer hipnoz yaptirdim yine faydası olmadi şu an 5 hafta oldu hala kiriz geciriyorum bu nikotinin tesiri geçsin diye haftalardir raporluyum ve hep uyuyarak zamanin geçmesini bekledim ama yinede faydası yok bu allen Efendinin dediği bu yok efdndim alışkanlık degil yok yansimaydi yok aldanmaymis falan filan bu sadece nikotin alışkanlığıymis yok bu ufacik canavarmis ulan insan her türlü sadece alışkanlık dediğin bağımlı yapmayan seyleri zaten her an kolayca birakir problem zaten nikotin bağımlıliginda bu nikotin isteği gitmiyor ne dersen de problem bu insani mahveden bu allen efendinin savunduğu yok küçük canavarmis falan bu hikaye esas canavar nikotin isteği gitmeyen bitmeyen sonu gelmeyen bir istek nasil kurtulacagiz nefret etmek mümkün değil aksine gün geçtikçe sigara içmek için artan bir istek böyle giderse belkide daha fazla dayanamiyacagim ama dayanabildigim kadar gittigi yere kadar devam ama şu yaziyi bile çok zor yazdim kafam hiç yerinde degil

      Sil
    3. Çok gerginsiniz, biraz sakin olun. 5 hafta olmuş ne kadar güzel. Kendinize iyilik yapıyorsunuz, sağlığınıza kavuşacaksınız. Çözüm inanın sizde, kararlı olmanızda. Ben de 5. hafta sıralarında biraz zorlandım ama inanın geçecek, az daha sabırlı olun..
      Kolay gelsin..

      Sil
  5. Allen abi izin vermisti kitapi okurken icmeye... icimde ki nikotin 12 gundur beslenmiyor. Yukaridaki cumleyi okurken beynim 2 defa calisti. 1 okudugum metni algiladi 2 kitapi alip hem bilgilensem hemde izin verilen sigaradan icsem derdindeydi .. 😂

    YanıtlaSil
  6. Kardeşim 5 aydır içmiyorsun. Ne güzel bırakmışsın işte keyfini yaşayacağın yerde ne olmasını bekliyorsun. Sen o kitabı iyice anlayarak okumamışsın. Ve sen er geç içeceksin. İçtiğin zaman sakin kafayla o kitabı bir daha oku.

    YanıtlaSil