6 Mayıs 2017 Cumartesi

5 mayıs, 6 mayıs, hıdrellez ve yaşama dair..

GÜNCELLEME: 2014'DE  yazmışım bu yazıyı. Bugün yine gül ağacı aldım, yine yazdım dileklerimi.  Gerçekleşecekler biliyorum, öyle hissediyorum...


Masalları da severim, efsaneleri de. Çocuksu tarafım coşar, mutlu olurum, hayaller kurarım hikayelerde kaybolurken.
Dün de Hıdrellez'di. Hızır ve İlyas peygamberler ölümsüzlüğe erdikleri bu gün buluşacak, bahar gelecek, doğa coşacak, gül ağacının altına çizilen dilekler kabul olacaktı..

gul cicek


Ben de dün, belki de hayatımda ilk kez bu kadar içtenlikle hıdrellez coşkusuna kapıldım, gittim küçük bir gül ağacı aldım küçücük balkonuma. Yazdım çizdim dileklerimi küçük bir kağıda, elbette uğur parasını da unutmadım. Güzel ağacımın dibine bir güzel yerleştirdim çizdiğim hayallerimi. Rivayetlere göre sabah eğer gül ağacı ıslaksa dilekler kabul olacaktı. Dün gece yağmur yağdı çok çok. Çünkü Hızır ve İlyas buluştuklarında sevinçten ağladılar ve bulutlar da onlara eşlik etti. Bu demektir ki İstanbul'da dilenen dilekler kabul oldu...
Ne güzel.
hidrellez

Aslında masallarda yaşamak ne kadar güzel. Gökten üç elma düşmesi, bu elmalarla birlikte dileklerin kabul olması. Sevgiyle verilen bir öpücüğün kurbağayı yakışıklı bir prense dönüştürmesi, kötü kalpli üvey annelerin masalların sonunda hep kaybetmesi, iyi yürekli kül kedilerinin prenses olması...

Hızır ve İlyas hikayesi de böyledir. Ölümsüzlük suyu ab-ı hayatı aramaya çıkarlar bir gün. Deniz kenarında yemek yiyecekleri vakit, sıçrayan su ile önlerindeki kurutulmuş balığın canlandığına şahit olurlar. Ab-ı hayatı bulmuşlardır...
İşte tam da bu anda bir melek gelir ve kulaklarına sonsuza dek yaşayacaklarının müjdesini fısıldar. O saatten sonra artık Hızır karada, İlyas ise denizde ihtiyacı olanlara yardım etme görevini üstlenmiştir. Denizlerin ermişi İlyas ile karaların ermişi Hızır, her sene aynı gün, yani 6 mayısta gökyüzünde buluşurlar.. İşte bu buluışmanın sonunda dünyaya baharla birlikte bereket gelir, gül ağacını dibine çizilen dilekler kabul görür.



Bu içimizi ısıtan hikayeye, tam da 6 mayıs 1972'de gölge düşürür kara yürekli insanlar. Deniz, Yusuf, Hüseyin adındaki üç gencecik karanfilin boynuna yağlı ilmeği geçirirken bu kara yürekliler, mutlaka bir aksilik olmuştur Hızır ve İlyas'ın buluşmasında.
Masalların mutlu sonla bitmesi gerekir çünkü!
Baba” der Deniz mektubunda “Annemi teselli etmek sana düşüyor!”
İşte hayat bazen böyledir. Kötü kalpli cadılar zaman zaman istediklerini yaparlar..
5 mayıs 2014 günü, tam da Hızır ve İlyas'ın buluşacakları gecenin gündüzünde o kara yürekli insanlar, meclis kürsüsünde kendilerini aklama komedisini oynayacaklardır..

Hiçbir masalda kötüler kazanmaz oysa ki!

gonca


Onlara aldırmadan, yürekten inanarak astım dileklerimi gül ağacının dibine.
Çünkü kötülerin öyle ya da böyle kaybedeceklerine, iyilerin bir şekilde kazanacağına inanmak istiyorum. Aslında inanıyorum da.
İyi yürekli insanların mutlu olduğu masalları çok seviyorum.
Bu kadarına hakkım var.
Çocukcasına, sevgiyle, hem de tüm kalbimle...





28 yorum :

  1. Hıdrellezi hakkında hiç bu kadar detaylı bira yazı okumamıştım . O yüzden teşekkür ediyorum hocam. Bu arada bence de hikayelerin mutlu son ile bitmesi gerekir . Mutsuz sonla biten hikayemi olur hem. :D Umarım her şeye rağmen tuttuğun dileklerin gerçekleşir. Emeğine ve kalemine sağlık efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında daha fazla detay vermek isterdim, gelenekler, kutlamalar.. Artık seneye paylaşırım:)
      Sevgiler:)

      Sil
  2. Yüreğinize elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş (her zaman ki gibi).Dilerim ki dilekleriniz gerçekleşir.Sevgiyle kalın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, herkesin güzel dilekleri gerçekleşsin, sevgiler:)

      Sil
  3. Hidirellezini, gulunu, dileklerini, gullerinin renklerini, masalinin huzunlu sonunu, her duygunu cok guzel hissettirdin bana cok sevdim yazini. O uc gul var ya o uc gul hic solmayacak gonlumuzde uzulme, onlar hala boyle guzel ve yogun bir sekilde anilarak istediklerine ulastilar bile. Guzel yureginle hep boyle hissederek, hep boyle yaz, sevgimle kutluyorum Hidirellez'ini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benden de çok sevgiler, başka diyecek bir şey bulamadım...

      Sil
  4. Hele bu sıralar çok ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
  5. Ne güzelmiş ben bu kadar şey bilmiyordum bu konuyla ilgili umarım dilekleriniz kabul olur hayırlısıyla ama olmasa bile balkonunuz çok güzel bir gül ağacına kavuşmuş :) Bence gülsüz balkon olmaaz :))
    Bu arada yapmak isterseniz mimlendiniz :)
    http://lowerkorea.blogspot.com.tr/2014/05/mim-siz-hic.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileklerin gerçekleşme ihtimalini düşünme bile güzel:)
      Mim için teşekkür ederim, hafta sonu fırsat bulduğumda yanıtlayacağım:)
      Sevgiler:)

      Sil
  6. Yine çok güzel bir yazı olmuş. Umarım tüm dilekleriniz gerçekleşir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. hepimizin hayırlı dilekleri kabul olsun ve hep aydınlık içinde yaşayalım. Hiçkimse ideolojisi yüzünden zarar görmesin ve herkes saygı ile birbirini kucaklasın inşallah!

    YanıtlaSil
  8. Ben de çocukluğumdan beri Hıdrellez seremonisine katılanlardanım. Biz bir de 7 karınca yuvasından kum toplayıp cüzdanımıza koyarız ekstra olarak bereket getirirmiş. Dilek dilemek güzel şey, en azından isteyecek bir şeyi olması güzel insanın ve hayalleri tabi ki de. Bu nedenle Hıdrellez benim için çok anlamlı. Umarım tüm gönülden dileyenlerin tüm güzel dilekleri gerçek olur. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  9. dilekler ne zaman yazılıyor ne zaman denize atılıyor

    YanıtlaSil
  10. O kadar hislendim ki okurken anlatamam. Hiç bir şeyden umudumu kesmek istemiyorum. O üç genç yürek durdurulmuştu haksızca. Ben de, dünyaya bir gün iyiliğin, doğruluğun hâkim olacağına olan inancımı kaybetmedim. Vatanı uğruna canlarından olmuş tüm genç, yaşlı herkese Allah'tan rahmet diliyorum. Biz bu gece aşağıya inemedik. Evdeki kauçuk çiçeğine ben, yaprağıgüzel çiçeğine de kızım yazıp küçülttüğü kağıtları gömdük. Allah herkesin dileklerini kabul eder dilerim. Sizin de ne dilekleriniz olsun dilerim. Sağlıcakla kalın :) Vatanımıza huzur hâkim olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel katkınız ve güzel dilekleriniz için. Sabah 07:45 şu anda. Uyandım az önce, sonra sizin bu güzel dileğinizi okudum. Ve birazdan gül ağacına astığım dilekleri alıp denizle buluşturacağım...
      Umut dünyası işte, yoksa nasıl yaşanır ki..

      Selamlar, sevgiler...

      Sil
  11. Benim dikkatimi daha çok 2014 2015 tarihli yorumlar çekti, yazı bu gece yayınlanmadı mı nasıl oluyor 🤔 bu arada dilekleriniz kabul olsun☺️ hic yapmadım ama bu sene yapmak isterdim, kaçırdığıma üzüldüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının en başında da belirttiğim gibi bu yazıyı ilk kez 2014 yılında yayınlamıştım, dün akşam tekrar güncelledim, böylece zamanda yolculuk gibi oldu :)
      Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için, üzülmeyin Hıdrellez olmasa da inançla dilek dilemek güzel bir şey, sevgiler

      Sil
  12. Ne güzel, insanın içini ısıtan bir yazıydı. Geçmişte nasıl okumamışım, neden bu bloğu izlemiyor muşum diye hayıflandım.
    Keşke bütün masallar mutlu sonla bitse.İçten gelen bütün dilekler kabul görse.
    Yüreği temiz insanlar bir ödül gibi, arzularına kavuşurlar.
    Genç fidanlar hiçbir zaman zarar görmesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun 3 sene sonra yazı yine geldi sizi buldu:) Teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Ve söyediklerinize ben de katılıyorum; önemli olan yürek temizliği...
      Sevgiler.

      Sil
  13. İnşallah dileklerimiz olur. Onlar bu milletin kalbinde yerleri hep olacak.

    YanıtlaSil
  14. Ben de inanmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  15. Masalları severim dediniz ya... once upon a time diye bir dizi var izlemenizi isterim keyif alırsınız mutlaka..
    dilekleriniz Kabul olsun :)
    http://loveandsmile.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler tavsiye için, yazdım aklıma:)

      Sevgiler

      Sil