12 Mayıs 2016 Perşembe

Engelli Asansörlerini Kullanmaya Devam Edenler, Bu Yazı Sizin İçin!

Çirkinsiniz, hem de çok çirkinsiniz!

Metroya inen engelli asansörlerini kullanırken, bir engelli gördüğünüzde utanmazca kıpırdamıyorsunuz ya, işte o zaman aynadaki yansımanıza bir bakın! Ruhunuzun çirkinliği yüzünüze öyle bir aksediyor ki!

Ezbercisiniz, ama ezberiniz yanlış!

Asansörün yanında ne yazıyor bir bakın?” diye sorduğumda, sorgulamayan beyninizin yönlendirmesiyle “engellilere öncelik yazıyor, veriyoruz zaten!” diyorsunuz ya, bir bakın bakalım ne diyormuş? İşte sizin bu yanlış ezberiniz yüzünden, bu ülke her geçen gün evrensel insan hakları normlarından uzaklaşıyor!



Hoyrat ve kabasınız!

Kapıda engelliler, hamileler, yaşlılar ve çocukluların kullanımı içindir yazıyor!” dediğimde “ama siz de bu kadar kaba olmak zorunda mısınız, belki midemiz ağrıyor, nereden biliyorsunuz?” diyen küçük kız! Sen özellikle, çok hoyrat ve kabasın! Muhtemelen metroda da kimseye yer vermiyor, kulaklığını takıp kendi sığ dünyanda takılıyorsun! Birgün bir engelin olursa, ya da bir sevdiğin engelleniverirse aniden, belki empati yeteneğin dilinin uzunluğu kadar olmasa da biraz gelişir! Çünkü maalesef bu ülkede birçok insan gibi, sen de soyutlama yeteneğinden yoksunsun. Yani yaşamadan anlayamıyor sizgiller familyası bazı şeyleri! Belki biraz kitap okuman lazım diyeceğim ama, boşuna kendimi yormayayım!

Bencilsiniz!

O kadar bencilsiniz ki empati yeteneğiniz kurumuş! O asansör bozulduğunda, veya çok kullanıldığı için sık sık bakım gördüğünde, siz yürüyen merdivenle gideceğiniz yere gidebilirsiniz. Ama bir engelli, gideceği yere gidemez! Çünkü o sizin canınız çekince bal gibi de kullanabileceğiniz merdivenler var ya, işte onlar ne yazık ki tekerlekli sandalyeyi almıyor! Ama siz bunu düşünemeyecek kadar kendi egolarınıza hapsolmuşsunuz!


İstanbul, sizin gibileri hak etmiyor!

Gerçekten hak etmiyor! Sizin gibi kurnazlar yüzünden bu şehir yağmalandı, delik deşik oldu. Ben boşuna İzmir'e bu ülkenin Avrupa'sı demiyorum! Gidin bakın İzmir'de metroya giden engelli asansörüne; bomboş! İzmirliler aptal mı? Hayır değil; o birçoğunuzun “Gavur İzmir” dediği şehir var ya, insana değer vermeyi biliyor hâlâ...




Bu dilden anlıyorsunuz!

Aslında ben böyle küfür gibi hitap etmeyi sevmem, ama siz başka dilden anlamıyorsunuz! Anlasanız, zaten engelliler için yapılmış asansörü, SIRF KEYFİNİZ İÇİN kullanmazsınız! Elinde yükü olanı ayrı tutuyorum. Onlara zaten lafım olmaz.



Bu ülkede sokaklar, okullar, iş hayatı, otobüsler, sinema salonları... Yani hemen hemen her yer engellerle dolu. Ama en büyük engel ne biliyor musunuz, İNSANIN KENDİSİ! 

19 yorum :

  1. Çok çok çok haklısınız.
    İnsanlar bile bile yüzüne baka baka yapıyor bunları. Ve dolmuşta otobüste yer vermemek için uyuyor numarası yapıyorlar.
    80 yaşındaki annem elinde bastonla bindiği dolmuşta kafa kafaya verip uyuyor numarası yapan iki kız öğrenciye çok kötü oyuncusunuz öylece durup yüzümüze baksanız daha inandırıcı olursunuz dedim. Kendilerini üste çıkarmak için konuştular ama inanın ne dediklerini anlamadım. Ben kendim hemen yer veririm ihtiyaç sahiplerine o sorun değil ama çocuğum yaşındakilerin bencilliği üzüyor, nereye gidiyoruz sorusu beynimde yankılanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil toplum yaratıyorlar, kulaktan dolma oy versin, gerisi önemli değil!
      Gerçekten iğreniyorum, kusasım geliyor yüzlerine doğru...

      Sil
    2. Valla erastasarim aynı şey benim de başıma geldi. Oturup yer vermeyen de yine kızdı.
      Tek dediğim kelime
      - Kalksana.

      Ne kibar olacam bee böylelerine.

      Bu anlattığın asansör mevzusuna benzer bi olayı da ben otobüste yaşadım.
      Şöför engelli biri binerken o engelli rampasını açmadı otobüsün kaldırıp ben çıkarmak zorunda kaldım. Çünkü anası da yaşlıydı.
      Kadın da baktım atarlanıyor şöföre. Tabi ben rampayı açmadı diye atarlanıyo sanıyorum. Meğerse kadının derdi başkaymış. Daha önce geçen 4-5 otobüs almamış bunları. O hattaki otobüslerde %70 sakindir sürekli bindiğim otobüs çünkü biliyorum.

      Şöför de teyzeye bağırıyor daha biz insanlık yaptık aldık falan diye. Ben orda kendimi tutamadım. Ne insanlıgı?
      Yani engelli diye onu otobüse aldığın için insanlık mı yapmış oldun diye tartıştım.

      Zoruma giden tek şey neydi biliyo musun. Otobüste o kadar insan vardı. Ulan biri de haksızsınız şöför bey kadına yazıktır falan demedi. Öyle mal mal izlediler.

      Herkes masum aslında yaşlı teyze de engelli olan çocuk da belki şöförün kendisi de. Varın suçluyu da siz bulun artık.

      Sil
  2. Bende metro da yaşlı,çocuklu,engelli insanlara yer vermemek için kitap okuyormuş numarası yapan insanlar görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki okudukları kitaplar da kendileri gibi...

      Sil
  3. Yasaların insan haklarını korumadaki yetersizliği aşikar. Geleneksel ahlaki yapımızınsa; küçükleri koru,büyükleri say temelinden ne derece uzağa düştüğü ortada.İnsanlık minicik egolarıyla koca bi dünyayı mahvediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cehaletle direkt ilgisi olduğunu düşünüyorum. Cahilin özgüveni, cahilin pervasızlığı, cahilin kuralsızlığı yansıyor bütün bu davranışlara. Ortadoğu'nun cahil insan kalabalıkları gibi...

      Sil
  4. yakın zamanda uçak yolculuğu öncesi kucağımda bebek, sırtımda çantayla bindiğim serviste yaşadım bunu, zaten az bir oturma alanı var koca koca adamlar beni görünce camdan bakıyorlar ben de dedim "sizden bi yer rica etsem" mecbur kalktı, yazık böyle olmamalı birşeyler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten inanılır gibi değil. Bu nasıl bir çürümüşlük...

      Sil
  5. Bencil bir topluma dönüşüyoruz. Bugün yaşlıyı, engelliyi ya da çocukluyu, hamileyi düşünmeyenler yarın kendisi aynı duruma geldiğinde bu durumdan şikayet edebiliyorlar. Akıllarının ucundan bile geçmiyor kendilerinin vaktiyle nasıl hareket ettikleri. Yozlaşıyoruz, eskiden bu kadar acımasız değildik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü dünyanın kendi çevrelerinde döndüğünü düşünüyorlar. Çünkü ülkede herşeye ve herkese tepeden bakan, nezaketten fersah fersah uzak bir iklim var!

      Sil
  6. Millet cahil ya İngilizce yazmışlar Türkçe yazmışlar o da yetmedi simgelerle gösteriliyor hala sakatlar yAşlılar yerine biz yaştakiler biniyor çok Güzel bir konuya değindin teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence herkes bu bencil cahilleri uyarmalı, rezil etmeli, ifşa etmeli! Sosyal medyada bu insanlar afişe edilmeli.
      Belki bu şekilde bazıları anlayabilir, nasıl bir hatanın içinde olduğunu!

      Sil
  7. Kesinlikle çok haklısınız , bu yüzden bizim ülkemiz gelişmiyor duyarlı olmaktan yoksun bir milletiz. Hep önceliği kendimize istiyoruz ne yazık... Umarım biraz da olsa bilinçlenir insanımız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinçlenmek için eğitim gerekiyor, eğitim sistemi teste dayalı olduğu kısa vadede ben birşeylerin değişeceğini pek sanmıyorum. Ama gördüklerimizi uyararak en azından üstümüze düşeni yapabiliriz.

      Sil
  8. İstanbul çığırından çıkmış bir şehir, her gün hırpalıyor beni. Yazıda belirttiğiniz manzaraya da kaç kez şahit oldum, yeri geldi uyardım sayamıyorum. Engelli arkadaşın tıklım tıklım dolu asansöre binemeyip beklemeye başladığını gördüğüm zamanlar da oldu maalesef. Mide bulandırıcı. İnsanlar anlamıyorlar yada anlamak istemiyorlar. Nasıl bu hale geliyorlar, ben de onu anlamıyorum işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu tamamen eğitim ve kültür sorunu. Heykellerin içine tüküren zihniyet, doğayı, yeşili katleden zihniyet, insanı insanı düşman eden zihniyet, kadına ikinci sııg gören zihniyet, neden engellileri umursasın ki...
      Bu izlerin silinmesi gerçekten zaman alacak, amam umarım bu bakış açısı bitecek...

      Sil
  9. Engelli hayatı çok zor Tr'de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü bu ülke maalesef Atatürk'ten sonra fazla yol katedemedi ve umaırm bu geri gidiş bir son bulur...

      Sil