4 Mayıs 2019 Cumartesi

Lviv Gezi Hikayem -8 / Avlular, Sokaklar ve Opera Bileti


Bugün şehirde ilk günümüz. Öğlene doğru dışarıya çıkıyoruz. Hava biraz bulutlu, ama soğuk değil. Kahvaltı için bilinen bir kafeye gidiyoruz. Kahve ve vişneli krep alıyorum. Aslında tam krep de değil bu. İncecik çıtır hamurun içine meyve jöleli, reçel gibi nefis bir dolgu malzemesi koymuşlar. Sebzeli tuzlu dolgu malzemeleri de var, farklı tatlılar da var. İçeriğini tam bilemediğim tuzlulara hiç bakmıyorum. Kafe sakin, yan salona geçiyoruz.

Rende ampul
Küçük ama çok sevimli bir yer burası. Bildiğimiz mutfak rendesinin içine ampul koyup duvar aydınlatması yapmışlar. Sarkıt merdanelerle süsledikleri tavan avizeleri de çok yaratıcı! Renkler, müzikler gerçekten nefis bir ambiyans yaratıyor. Kahvelerimizi yudumlayıp kreplerimizle tıka basa doyuyoruz.

oklava avize
Yeri gelmişken söyleyeyim; Lviv'de gittiğimiz kafelerin hepsi birbirinden güzel. Hiçbirinin dekorasyonu diğerine benzemiyor. Ön plana çıkan estetik değerler gerçekten de insanın ruhunu okşuyor. Örtüler, tablolar, çikolata kokuları, kahve buğuları, şaraplar ve likörler...

Henüz İstanbul’dayken yer ayırttığımız “The Merry Widow / Şen Dul” operetinin biletlerini almamız lazım bugün. Sanki hayatımız boyunca bu şehirde yaşıyormuş gibi bu işi de kolaylıkla hallediyoruz. Opera Binası’nın içinde değil de yan sokağındaki 37 No’lu gişede satılıyor biletler. Yerimiz ikinci kat yan localarda. Bilet fiyatı 100 Grivna; sadece 20 TL. Sanata erişebilmek güzel şey doğrusu! En öndeki yerlerin fiyatı 1000 Grivna’ya yani 200 TL’ye kadar çıkıyor. Sonradan anlatacağım gerçi ama, ikinci ve üçüncü perdeyi en önden izliyoruz biletlerimizle. Turist olmak belki de şanslı olmayı gerektiriyordur.


Lviv’deki operaya İstanbul’dan nasıl rezervasyon yaptırdım?
Lviv'in muhteşem Opera Binası 
Kharkov’a gittiğimizde opera biletini aynı gün gişeden almıştık. Ama Lviv’de aynı gün yer bulmak pek de kolay değil. Önceden ayarlamak lazım. İnternetten oluyor bu iş ama
rezervasyon yaptırmak için de Ukrayna telefon numarası gerekiyor. Çünkü telefona karekod gönderiliyor. Peki bu sorunu nasıl çözdük? İnsan isteyince ve azmedince çözemeyeceği problem yok gerçekten de. Zira aradığımızda gördük ki, internette geçici Ukrayna tel numarası veren, bu tel numarası sayesinde karekod alabileceğimiz siteler var! Üstelik de hiç bir ücret almıyorlar!

Bilet işi de tamam olduğuna göre sokaklarda dolaşmaya başlıyoruz. Daha önce de söylediğim gibi her yer tarihi binalarla bezenmiş bir film platosu gibi. insan gezmeye doyamıyor.
Lviv Sokakları
Özellikle binaların avluları çok ilgimizi çekiyor. Binaların aralarında bizdeki apartman boşluklarına benzeyen alanlar var. Bu avlulara sokaklardan girilebiliyor. Kimilerinde camdan cama asılmış çamaşırlar, kimilerinde heykeller, kimilerinde sadece sessizlik ve belki bir tane kedi… Avlulara giriyoruz, avlulardan çıkıyoruz. Turistik yazılara konu olmayan bu isimsz mekanların bazıları park gibi, bazıları müze gibi. Çoğunlukla bir bakışta hikayelerini döküveriyorlar eteklerinden. Sadece görmek lazım, sadece görmek... 

Günlerden cumartesi ya bugün; etraf kalabalık. Hava güneşli, sokaklar aydınlık. Sanki titiz bir anne gelmiş de bütün sokakları sabun köpükleriyle yıkamış paklamış gibi. Arnavut kaldırımlı yolların her bir taşı ayrı parlıyor. Yürüdükçe yürüyesi geliyor insanın. Küçük dökme demirden çöp kutularının hiç birinin ağzından bir şey taşmıyor. Bir sağa bir sola bakarken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorum bile. Yorgunluk da yok üstelik. Sanki büyük bir tatil köyünde dolanır gibi keyifliyim.

Lviv'de bir reklam çekimi
Aslında insanların giysilerine pek dikkat etmem. Ama burada birden fark ediyorum; genç yaşlı herkes ne kadar özgün ve şık! Bizde soğuk günlerde nasıldır giysiler? Genelde siyah, gri gibi koyu renklerde içi elyaflı kabanlar giymez miyiz? Polyester kumaştan parlak, su geçirmez montlar giymez miyiz? Burada insanlar kendilerini koyu renklere ve sentetiklere hapsetmemişler. Morlar, maviler, bordolar uçuşuyor sokaklarda. Ve insanlar sentetik olmayan, parlak olmayan ve birbirine benzemeyen paltolar ve ceketler içinde gerçekten de şık görünüyorlar gözüme. İbrahim'in lafı geliyor aklıma: “Herkes ne kadar da  bakıyor kendine!”

Şehir merkezindeki hiç bir sokaktan araba geçmiyor. Hiçbir tabela gözü yormuyor. Bütün sokak adları,taş binaların köşelerine  hem Kiril hem de Latin alfabesiyle, hep aynı kahverengi tonda ve hep aynı estetik harflerle yazılmış. Sadece bir tabela görüntüsüyle bile içimi kaplayan huzura ben de şaşırıyorum.

Sanki bütün şehir bir sanatçı elinden çıkmış gibi. Abartmıyorum; çünkü yaya geçitleri bile estetik detaylar düşünülerek tasarlanmış. Nasıl mı? Anlatayım efendim anlatayım.
Lviv Kaldırımları



Arnavut kaldırımları nasıldır? Bütün taşlar siyahtır, ya da koyu gridir değil mi?  Ve taşların hepsi aynı yöne bakar. Oysa bu şehirde taşları ya kızıl kahverengi kullanarak, ya da normalin tersi yönünde döşeyerek yaya geçidi sorununu basit ve estetik biçimde çözmüşler. Hoş bu yaya geçitleri olmasa da olur! Çünkü araba trafiği olan caddelerde zaten yayayı gören bütün sürücüler, sorgusuz sualsiz ve kornasız duruyorlar.

Sokaklarda o kadar insan var, ama kaldığım süre içinde cep telefonuyla bağıra çağıra konuşan birini gerçekten de görmüyorum. Şehirde genel olarak gürültüsüzlük hakim; sadece şarkı sesleri ve coşku çarpıyor gözüme.

İtalyan Pizzacı


Akşam İtalyan pizzacısına gidiyoruz. Ortam kalabalık, fiyatlar oldukça makul. Yemekten sonra soluğu tabii ki yine vişnecide alıyoruz. İnsan bu şehirde hep sokakta olmak istiyor. Evcimen ben bile sokaklarda olmaktan çok ama çok mutluyum.

Macera devam ediyor,

To be continued...






14 yorum :

  1. En çok hoşuma giden Lviv kaldırımları oldu :) Giyimlerinide çok merak ediyorum. Daha fazla resim istiyoruuuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kaldırımlar çok güzeldi, fotoğraf çekmeyi ihmal etmişim :) Kalan fotoğraflar serinin sonraki yazılarında olacak :)

      Sil
  2. benim için de pizza yiyin. en büyük hayalim italya da pizza yemek, ben yiyemiyosam, yiyenler benim için yesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bir gün siz de hayalinize kavuşursunuz, hemen vazgeçmeyin.

      Sevgiler :)

      Sil
  3. Avlular roman gibidir eminim. Ah, keşke bizim ülkemizde de böyle olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle aynı fikirdeyim; orada gezerken kıskanmadım desem yalan olur :(

      Sil
  4. O kadar olumlu ve güzel şeyler anlatıyorsunuz ki... İbrahim Bey'i bile Türkiye'deki İbrahim Bey'den farklı hayal ediyorum. Peki, bu memleketin bizden daha aşağı kalır özelliği hiç mi yok? Böyle devam ederseniz, bavulumu hazırlamaya başlıyorum hem de kalıcı olarak:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmyorum, belki de taktığım pembe gözlükle ilgilidir. Açıkçası ben de düşündüm bu şehirde öyaşar mıyım diye.. Deniz olmayışı ve kış soğukları korkuttu gözümü yanlızca:) Belki bahardan da olabilir, yazın turist mevsimi açılınca belki çok kalabalık oluyordur, çekilmiyordur. Bence ben çok güzel bir zamanda gittim.

      Ve haklısınız, bence de İbrahim ve karısı Adana'da daha farklıdırlar. Şehrin büyüsü ve bahar ılıklığı harman olmuştu ben gittğimde.

      Merak etmeyin, letleyen bölümlerde olacak eleştirilerim şehir hakkında. Bu daha birinci gün yazısı :)

      Yazı dizisi daha sekize geldi ama ben hala birinci gündeyim farkındaysanız :)

      Sil
    2. Düzeltme: Ben "yanlızca" yazmam asla, bu klavye beni rezil etti :) Kendiliğinden kelimeyi eğip bükmüş, yorumu silmek istemediğim için "düzeltme" yayınlayayım dedim :)

      Tabii ki "Yalnızca" olacak. Eşiniz Türkçe Öğretmeni görmeden hemen düzeltiyorum, sevgiler :)

      Sil
  5. Huzurlu şehir kavramına özlem duyuyoruz. Avrupa şehirlerinden ne zaman dönsem, biraz da uzun kaldıysam yaya geçidinde ezilme tehlikesi yaşıyorum ülkemde. Bir de korna kültürü hatta kültürsüzlüğü yok mu bizde. Minibüs, taksi bekleyen zaten yolunu gözlüyor kornaya basmak nasıl bir görgüsüzlüktür. Vişneciyi merak ettim, eminim çok lezzetlidir. Avlu kullanımı eski rum evlerinde de görülür, ben çok severim. Yazı serisi süper, Lviv' i yaşıyoruz yazılarda. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otobüste görgüsüzce telefonla konuşmalar, dediğiniz gibi korna terörü, sıraya girmeme kurnazlığı... İstanbul sanki her geçen gün daha da uzaklaşıyor medeniyetten. İnsan nasıl özlemez huzurlu bir şehirde yaşamayı!

      Yazı dizisini bitirmeye ne yazık ki vakit bulamadım. Bayram sebebiyle tatil ya, başladım bugün tekrar kalanları yazmaya :) Umarım bir iki güne toparlarım :) Beğenmenize sevindim, sevgiler.

      Sil
  6. Bu aralar çok isteyip de hiç bir yere gidememiş olan ben sayenizde geziyorum Lviv'i...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla hayranım azminize bütün yazıları okudunuz:) İnşallah bir fırsat bulup canlısını da görürsünüz.

      Sil