1 Şubat 2013 Cuma

İŞ GÖRÜŞMESİ SIKINTILARI

İş ilanı yayınlayanların, gelen başvuruları neye göre değerlendirdiklerini, daha doğrusu neye göre eleme yaptıklarını anlamak gerçekten mümkün değil.
Afilli bir özgeçmişiniz olsa dahi bir şey farketmiyor. İnsan kaynağı arayıcısı arkadaşın o andaki psikolojisi neyse, seçimleri de o yönde herhalde diye düşünmeye başladım artık.Tabii ki insan kaynakları diye bir bölüm varsa ..
Çalıştığım iş yerlerinden birinde sekreter alırdı başvuruları, önce kendisi bakardı. Hatta özgeçmişler ortaya saçılır, insanların fotoğraflarına ulu orta yorum yapılırdı.. Bir insanın özenle hazırladığı özgeçmişiyle dalga geçmek nasıl bir tatminse artık?
Sekreterden geçtiniz diyelim, çoğunlukla bir koltukta oturduğu için kendini Amerika Başkanı sanan biri karşılar sizi.
' Anlatın ' diye  başlayan bir iş görüşmesi ise harbiden kötüye gidişin başlangıcıdır.. Neyi anlatayım sayın başkan, menemen tarifi mi bu yumurtaları kırmaktan başlayayım? İnsan bir girizgah yapar, kendini tanıtır, şirketi tanıtır değil mi ama ? 
Anlatayım da neyi ? diye sormak istersiniz. Zaten işsizlik başınıza vurmuş, başlarsınız artık ezberlediğiniz özgeçmişinizi anlatmaya.. "Yahu zaten yazmışım, okumaya üşenen bay başkan, beni çağırmadan önce lütfedip göz gezdirseydi de , orada yazmayan şeyleri sorsaydı ! " serzenişiniz, boğazınızda bir yumruk gibi kalır, görüşme sonrasında kendi kendinize kızarsınız:
" Benim bu adamların karşısında ne işim var? " diye..Ama sistem bu, değerinizi anlayacak birileriyle karşılaşmak o kadar zor ki..

Zaten ö..zgeçmiş göndermişsinizdir, bir daha form doldurturlar sabır testi gibi
form doldurmak, sabır testi gibidir !


6 yorum :

  1. Yoksa benim gibi işsiz misin? :) Bu konuda bende birsürü yazı yazdım, iş hayatı vs... her otu bilen eleman ararlar ama 800tl maaş verirler, üni mezunu falan adam ararlar 5yıl tecrübe isterler. Grafiker ararlar ama çay kahve işlerinide kitlemek istediklerinden bayan ararlar. ahhh ülkem ah... Sarkozyler türer oldu etrafta...

    Devlet bahçelinin de dediği gibi: İşsazın işsazsss işsozsa işsizin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık kendime "işsiz" demiyorum. Çünkü iş aramayı bırakarak evde çalışmaya başladım:)
      Nuri Bilge Ceylan'ın sözleri de gayet anlamlı:
      "Benim uzak ve yalnız ülkem.."

      Sil
    2. @evde yazar evde ne gibi işler yapıyorsunuz acaba sormamızın sakıncası var mı? Fikir edinmek açısından soruyorum.

      Sil
    3. Merhaba, evde yazı yazdım uzunca bir süre..

      Sil
  2. Hahaha :D Tespitler muhteşem, keşke ben de evden yazarak para kazanabilsem.

    YanıtlaSil