28 Şubat 2013 Perşembe

Makale yazarak para kazanma maceralarım-2

          Önceki paylaşımımda yazarak kazanmanın mümkün olabileceğinden bahsetmiştim. İsterseniz şimdi biraz daha detaylandırarak bu işi yapmak isteyenlere ipuçları vereyim biraz kendi deneyimlerimden yola çıkarak.
          Bence işe kariyer sitelerindeki  ilanlara bakarak başlamak en iyi yöntem. Neden derseniz, bu tarz sitelere ilan verenler, şahıs değil şirketler. Bu durumda da iş disiplini ve ödeme düzenini garantiye almış oluyorsunuz. "Bırakın sanal ortamı, normalde ödeme yapmayan bir sürü şirket var" dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız, her işte olacağı kadar risk elbette olacaktır. Kendilerini ballandıra ballandıra anlatıp da işe girdikten sonra iç yüzlerini gördüğümüz şirketler olmadı mı zaten iş hayatımızda? İnternet yazarlığında ise bir kaç yazı yazıp ödemelerin nasıl yapıldığını test etme şansınız var en azından. Gerçek hayattaki işlerde olduğu gibi en az bir aylık çalışmanız yerine en fazla 3 günlük çalışmanızı riske atmış oluyorsunuz.
          Kariyer sitelerinden şirket bulma süreci de normalde iş bulmaktan pek farklı değil. Özgeçmişinizi gönderiyorsunuz.Yazma yeteneğinizden bahseden bir ön yazı eklemeyi unutmuyorsunuz elbette. Eğer edebiyat veya sosyoloji gibi bir bölümden mezun değilseniz şansınız pek yok çünkü.. Yazarlık başvurusu yapan bir mühendise, ya da bankacıya çok rağbet etmiyorlar etrafta bunca edebiyat mezunu varken doğal olarak..
           Sanal yazarlık için iş başvuru sürecinin en güzel yanı da yüz yüze görüşme olmaması. Düşünsenize, ayağınızda pijamalar, saç baş dağınık bir halde mail yoluyla anlaşıyorsunuz karşınızdaki işverenle.. Yol derdi yok, kıyafet derdi yok.. Benim  gibi her seferinde birilerinin karşısına çıkarak kendini saatlerce anlatmaktan nefret edenler için kısa, öz ve mükemmel bir aşama bu.. Keşke fabrikaya alacakları elemanı da böyle maille anlaşarak seçseler ne güzel olurdu değil mi ama..
          Normalde nasıl onlarca yere başvurursunuz, içlerinden biri sizi görüşmeye çağırır. Süreç aynı böyle işliyor. Yani başvurdum hemen yazmaya başlayayım gibi hayaller kurmamalısınız. Yani her işte olduğu gibi sabretmeyi bileceksiniz internet yazarlığına adım atarken de..
          Araştırmalarınız ve başvurularınız sonucunda mutlaka bir firma bulursunuz. Sonrası ise cidden çok heyecan verici gelişiyor. Onlar size anahtar sözcükler veriyorlar, siz önce araştırma yapıyorsunuz, yeni şeyler öğreniyorsunuz. Sonrasında da okuduklarınızdan anladığınızı kendi sözcükleriniz ve tarzınızla şekillendirmeye başlıyorsunuz. İlk yazınızı gönderdiğinizde içinizi heyecan sarıyor. Beğenilip parası da hesabınıza yatınca miktar ne olursa olsun sanki dünyaları kazanmışcasına keyifleniyorsunuz.
          Sevgili okuyucular, umarım bu ilk aşama hakkındaki deneyimlerimden siz de faydalanırsınız. Bir sonraki aşamada neler olduğu da başka bir yazının konusu olsun.


          


          
          

1 yorum :

  1. merhaba arkadaşlar yazı yazarak para kazanmak isteyen ciddi olarak bir işle ilgilenebilecek zamanı olan ve kendisine güvenen arkadaşlar srkn_zks@hotmail.com adresinden iletişime geçebilirler.
    çalışmalarımız reklam, blog yazarlığı gibi çalışmalar değildir. ciddi anlamda yazı işiyle ilgilenebilecek arkadaşların iletişim kurması rica olunur.

    YanıtlaSil