2 Eylül 2013 Pazartesi

Makale yazarak para kazanma konusundaki sorularınız..

yazarak-kazanmak

Makale yazarak para kazanma konusunda bir çok kişiden abartmıyorum her gün mailler alıyorum. Bir çok mailde de, iş bulma konusunda kendilerine yardım etmemi istiyorlar. Keşke elimden gelen bir şey olsa.. Ben sadece nelere dikkat edilmesi gerektiğini, bu işe ilk başladığım zamanlarda nasıl yöntemlerle iş aradığımı aktarabiliyorum kendilerine. 
"Peki nasıl iş buluyorsun?" sorularının ardı arkası gelmiyor yine de.. İlk zamanlarda arıyordum evet. Ama artık aramıyorum, artık özgün içerik ihtiyacı olanlar beni kendileri buluyorlar bu blog aracılığıyla. Blog yazılarım bir anlamda referansım oldu diyebilirim. Dolayısıyla, seçme hakkımı kullanabiliyorum. 

Emek verdim, karşılığını alıyorum yavaş yavaş..

Evet bu işten hem keyif alıp hem de para kazanmanın yolu, her işte olduğu gibi emek vermekte, sabırlı olmakta yatıyor. Elime aldığım her projede daha çok bilgi vermek, yazıyı keyifle okunur kılabilmek için araştırmalar yapıyorum. Okuyorum, yazdığım bir yazıyı defalarca gözden geçiriyorum, beğenmediğim yerlerini değiştiriyorum. Her şeyden önemlisi de yazmış olmak için kendimi zorlamıyorum. Kendimi veremiyorsam o işi o gün yarım bırakıyorum. Ama teslim tarihine de sadık kalıyorum elbette. Yazıların bitiş tarihi ile ilgili söz verirken, bu ilham perilerinin gidişini de hesaba katıyorum.. Bazen bir iki günlük sapmalar olabiliyor yine de, karşılıklı tolere ediyoruz birbirimizi. Çünkü ben bir makine değilim, düşünce gücümü kullanıyorum nihayetinde.. Zaten bunun değerini anlayamayacak olanları hissediyorum ilk yaklaşımlarından. Dedim ya, seçme hakkımı kullanıyorum.

Yazma işi için biraz sıra dışı olmak gerekir!

Kendinize özgü bir tarzınız yoksa, sıradan okul kitaplarında yazılanlar kadar sıkıcıysa yazdıklarınız, bence bu işten uzak durmalısınız! Çünkü yazma eylemi, okuyanları memnun ettikçe anlam kazanır. Bunu Google da çok iyi biliyor, Seo'cular da artık son zamanlarda sıradan bir yazı ile kaliteli bir yazı arasındaki farkı görmek zorunda kalıyorlar. "Zorunda kalıyorlar" diyorum, çünkü okunabilir nitelikteki bir yazıyı 100 kelimesi 1-2 TL'ya yazdıramayacaklarını yavaş yavaş anlıyorlar.. 

Aracı kazanır, emekçi sömürülür!

Her işte böyle değil midir? Pamuk toplayan ırgatları bulan aracı, bu insanları tarla sahibiyle muhatap etmez, çalıştırır yevmiyelerini kendisi verir. Çoğunlukla da sıcakta gün boyu pamuk toplayan ırgatlardan daha çok para girer cebine. Evet işçi toparlamak da emek ister, ama gün boyu tarlada çalışanın alnından daha çok ter damlar!.. Mavi yakalı işçi bulma ajanslarının da onlardan farkı yoktur bana göre. Büyük işveren, işçiyle muhatap olmak istemez, ajansı sokar araya. Asgari ücretle iş bulduğu insanların maaşlarından komisyon alır bu ajanslar. Evet emek harcarlar, ama ne kadar? Tartışılır.. Demem o ki taşeronlaşmanın olduğu her iş kolunda emekçiler çifte sömürüye maruz kalırlar. Evet işleri kolaylaştırırlar, normalde bir araya gelemeyecek insanları buluşturmak da bir iştir. Ama ucunda sömürü vardır.. Bu sömürü düzenine karşı çıkan biri olarak son zamanlarda tabiri caizse mantar gibi çoğalan "makale yazdırma siteleriyle" çalışmıyorum prensip olarak. Hatta bir tanesi, sitesinin tanıtımını yapmam için çok dil döktü geçenlerde. Kazanç ortaklığı gibi tekliflerde bulundu.. "Bana ters gelen bir oluşumda yer alamam!" dedikçe ısrar etti. Hatta işi "Siz yeter ki tanıtın; iyi yönüyle de kötü yönüyle de yorumlarınızı da yazın" noktasına kadar vardırdı!  Sitesinde yazar olmak isteyenlerden başlangıçta ücret talep edecekmiş! Söyleyecek laf bulamadım, biraz terslemek zorunda kaldım en sonunda.. Bakar mısınız, ne tatlı paralar peşinde insanlar.. Hem ucuza işçilik yaptıracak, hem de bunun için peşin peşin aidat alacak! Yazarken yine sinirlendim şimdi.. 
   Makale yazma işi, bir önceki yazımda  belirttiğim gibi kelime işçiliğidir bana göre. Nitelikli, üniversite mezunu kelime işçilerini sömüren, 100 kelime için utanmadan 0,50 TL ücret vermeyi uygun gören bu sitelerin hangilerinin iyi olduğunu lütfen bana sormayın.. İçlerinde insanların hakkını verenler olabilir elbet, onları tenzih ederek söylüyorum ki, bu makale yazma sitelerinin mantığı, birilerinin üzerinden para kazanmaya dayalıdır. Bana çok soruyorsunuz "hangi site?" diye.. İşte yanıtlıyorum: hiç birisi..
 Başlangıçta Makalego'yu gerek yazılımının güzelliği, gerek verdiği fiyatlar, gerek sahibiyle olan düzeyli diyaloglarım sayesinde tavsiye etmiştim. Sonra bir sabah baktım ki Makalego sitesi yok olmuş! Küçük de olsa alacağımı da vermeyerek üstelik! Size daha ne diyebilirim ki! 

Hiç bir iş kolay değildir! 

İşin bir de öbür yüzü var. Hep iş verenleri suçlamamak lazım, objektif olmak da lazım. Hiç bir iş kolay değildir unutmayınız lütfen. Çaba sarf etmeden, deneyim kazanmadan, birileri bana 100 kelimesi 10 TL'lık işler versin, iki dakikada yazayım tatlı para kazanayım diye düşünmeyiniz. Bana mail atanlardan birinin çok güzel yazılarının olduğu bir bloğu vardı. Kendisi de o kadar zor durumda olduğunu anlattı ki, o zamanlar aktif olarak çalıştığım, Türkiye'nin en bilinen Seo firmalarından birine kendisi için referans yazısı yazdım. İşe de hemen başladı. Sonrasında kopya içerikler göndererek, yazıları zamanında teslim etmeyerek beni o kadar mahçup duruma düşürdü ki! Halbuki kişisel bloğundaki yazılar gayet özenliydi. İş başkasına para karşılığında yazmaya gelince, işi savsaklamaya başlamıştı hemen.. Kendimi övmek için söylemiyorum ama, eğer bu güne kadar aldığım işlerde böyle hatalar yapsaydım, sizce bana kendiliğinden teklifler gelir miydi? Sizce çalışmalarım uzun soluklu olur muydu? Bu işi basit zannederek balıklama atlayanlar içindir bu verdiğim son örnek de...


Herkesin hak ettiğiyle karşılaşması dileğiyle bu gün de ayrılıyorum aranızdan. Umarım faydalı olabilmişimdir.

Sevgiyle kalın..










18 yorum :

  1. İnsanların azıcık ta olsa aklı selim olmayı başarabildiklerini bir görebilsem o kadar mutlu olacağım ki :D emek vampirlerine karşı duruşunuz, tüm insanlık adına intikamdır :) inşallah çok daha güçlenirsiniz ve de bu emek sömürücülerine karşı insanları daha çok aydınlatırsınız... insanlarda eziklik, aşağılık kompleksi mi var bilmiyorum, hem kalitesizler, hem de kalitesizleştiriyorlar, karşılıklı olarak bu kalitesizlikler içerisine hangi emeğin hangi karşılığını almayı planlıyorlar ki... Gözünü seveyim artık insanlar, ucuz iş gücü olmaya meydan okusunlar ya..kendi yaptırım gücümüzü artıralım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkınız için teşekkür ederim. Elimden geldiğince çok merak edilen "makale yazarak para kazanma" konusunda insanları aydınlatmaya çalışıyorum deneyimlerim doğrultusunda.. Birilerine yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.
      Sevgiyle kalın:)

      Sil
  2. İnsan en çok refere olduğu kişi yüzünden zor duruma düşünce ;başkasına refere olup olmamayı epey düşünüyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ama ben yine de bazen dayanamıyorum:)

      Sil
  3. Çok güzel,aydınlatıcı bir yazı olmuş. Çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. "Evde yazarak kazanma" konusunda yazdığınız tüm yazıları okumaya ve takip etmeye gayret ediyorum. Yazarak kazanma konusunda bir fikir sahibi olmaya çalışıyorum. Webmaster forumlarında "makale yazma ilanı" veren kişilerin gönderilerini ve yazdıkları yazıları inceliyorum. Bu işi gerçekten yapabilir miyim diye kendimi sorguya çekiyorum. Araştırmaktan, okumaktan ve tüm bunları derlemeyip ortaya yeni bir ürün koymaktan sıkılmıyorum. Belli bir amaç doğrultusunda olunca daha iyi yazılar ortaya çıkarabilirim diye düşünüyorum. Fakat kendimi denemek ve geliştirmek için basit yazı işleri arıyorum. Freelancer.com u denedim. Ama hep Ingilizce ilanlar karşıma çıktı. Webmaster forumlarına ilan tarzında konu açmayı denemedim. Zaten fazlası ile bu tarz konu başlıkları mevcut. Eee, malum sizin gibi kendimi ispatla(ya)madığım için iş kendiliğinden bana gelmiyor.
    Özetle; ufak tefek yazma işi alabileceğim yerler, siteler hakkında spesifik bilgiler verebilir misin?
    İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makale siteleri ile çalışmama prensibimi biliyorsunuz. Dolayısıyla üzgünüm bu konuda size yardımcı olamayacağım. Google'dan bulacağınız bu tip sitelere başvurarak deneme yanılma yöntemiyle kendi seçiminizi yapabilirsiniz. Ama diğer yöntemler derseniz deneyimlerim şöyle:
      İlk işimi bir kaç hafta aradıktan sonra Elemanonline sitesinde bir Seo firmasının ilanı ile bulmuştum. Sonrasında uzunca bir süre kendileriyle çalıştım. İkinci işimi ise Projekurdu sitesindeki bir ilanla bulmuştum, kendileriyle uzunca süredir hala çalışmalarım devam ediyor. Yani ben özetle kariyer sitelerindeki ve proje platformlarındaki ciddi ilanları tercih etmiştim. Hala da iş konusunda sıkıntı çeksem aynı yöntemlere başvururum diye düşünüyorum. Siz de sabırla bu yöntemleri deneyebilirsiniz..

      Sil
  5. Belki yeri değil ama yazı tipini değiştirip gözlerime iyilik yaptığın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu geçici çözüm oldu, kalıcı çözüm için hala araştırma halindeyim:)

      Sil
  6. Yazınızı keyifle okudum. Birçok önemli noktaya değinmişsiniz. Ucuz yazı işçiliğinin son bulması lazım. Bu işi hakkıyla yapabilecek, güvenilir ve prensip sahibi kişiler öne çıkmalı. 100 kelime 50 kuruş, 1 TL gibi saçma sapan fiyatlara yazılan yazılar hiçbir fayda sağlamayacak. Bunu Medya İstasyonu'ndaki yazılarımda da belirttim. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Bizler gibi kaliteli içeriklere önem verenlerin çabaları, yazdıkları dikkate alınmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de sizin bu konudaki yazılarınızı takip ediyorum. Geçen gün çok iyi bir seo firmasının yazısında da, artık kaliteli içeriklerin ön plana çıkacağı yönünde uyarılar vardı. Umarım kalitesiz ve ucuz işlerden bu piyasa bir an önce kurtulur.
      Değerli katkınız için teşekkür ederim.

      Sil
  7. İnsanlar ne kadar bilinçlenirse, sömürülme az olur. Herkes fiyatını, emeğine göre belirlerse, fiyatlar artar. Bizim grafik işin de durum bu. Bir işin ederi varken. 50 TL. abi ben yaparım diyenler yüzünden, kimse emeğinin karşılığını alamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aslında sosyal bir yara da aynı zamanda.. İnsanlar o kadar işsiz ki, ne verilirse ona razı olacak durumdalar!
      Halimiz içler acısı ve GSMH'nın kişi başına 10.000 dolar olduğu söyleniyor!
      Ne yaman çelişki değil mi ama!

      Sil
  8. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Emin olamadığım sözcüklere yazım kılavuzundan bakma, yanlışları gördüğümde sinirlenme alışkanlığım çocukluğumdan beri devam ediyor:) Dildeki yozlaşmanın kültürel hayatı sarsacağı kaygısıyla bu konuya elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Dediğiniz gibi çok güzel bir konu ele alınmış olsa bile yazım hatalarıyla dolu olan bir blogla karşılaştığımda, hemen o bloğu takip etmekten vazgeçiyorum:)
      Seo konusuna gelince.. Bu konuda donanımlı değilim, ama okuduklarımdan öğrendiğim şey "içerik kraldır" anlayışının kabul gördüğü yönünde. Aslında haklılar da, kaliteli içeriğiniz olursa zaten birileri sizden söz edecektir ve kaliteli backlink'leriniz kendiliğinden oluşacaktır. Züğürt tesellisi midir bilemiyorum ama ben de bunu söyleyenleri destekliyorum:)
      Sevgiyle kalın..

      Sil
  9. Yazilarinizi cok begedim.Yazi yazmayi cok ama cok seven biriyim.Bunun icin nereye basvurabilecegimi bilmiyorum.Yardimci olursaniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, önceki yazımda bahsetmiştim. Açıkçası maalesef doğru adres nedir çok göreceli, kariyer sitelerinde ilan kovalamanız lazım, bol şans:)

      Sil