5 Mayıs 2014 Pazartesi

Sigara karşıtı yayınlar çok itici değil mi?

sigara zararlidir

Geçenlerde Facebook'ta bir arkadaşım soldaki bu resmi paylaşmış. Ben de 

İçmiyorum gerçi artık ama, bu resim de çok irite edici olmuş. İçerken de bu tip korkutucu uyarıları gördükçe sinir olur bir sigara yakardım tepki olarak” 
dedim.
Benim bir yakınım da aynı senin gibi düşünüyor, baktıkça içiyor” dedi arkadaşım..
Bunun üzerine ben de:

O çok garip bir psikoloji.. Paketin üzerinde “içme, ölürsün!” yazıyor; sanki sen bilmiyorsun sigaranın zararlarını! Ama öte yandan bağımlısın, sanki çok kolay insanın bağımlılıklarından kurtulması. İki ucu çirkin değnek olayı.. Birileri ”ölürsün, içme!” diye bağırıyor, stres oluyorsun içtiğin için, vicdan azabı duyuyorsun; çoğu zaman içine düştüğün bu çaresiz durumda daha çok sigara içesin geliyor. Acayip bir kısır döngü bu.. Bence böyle negatif anlamları olan mesajlar pek işe yaramıyor. Mesela “içersen ölürsün!” yerine, “içmezsen nefesin açılır!” gibi olumlu mesajlar olmalı. Ben ağır tiryakiydim, olayın derin psikolojisine de vakıfım. Aslında bunu blogda yazayım açık açık, belki birilerine faydam olur” dedim.

Evet şuradaki yazımda göreceğiniz üzere sigarayı bıraktım ben de ve dört ay geçti üzerinden. Artık kokusundan hoşlanmamaya başladım, bir yerde üzerime sigara kokusu sinse, özellikle de saçlarımda hisssetsem bu kokuyu, acayip rahatsız oluyorum.  Bir de bu hale gelebileceğim aklıma bile gelmezdi. Çünkü “bırakmalısın” diyenlere “ama ben sigarayı çok seviyorum” derdim. Düşünüyorum da şimdi, sevmek değilmiş aslında o; bırakamamanın, zayıflığın  bahanesiymiş. Kendime söylediğim kocaman bir yalanmış..
  Yoksa insan kendine zararı olan bir şeyi niye sevsin ki?



 
Şu negatif mesajlar veren reklamlardan bahsediyorduk. Gerek sigara paketlerinin üzerindeki ürkütücü görsel ve cümleler, gerekse televizyonlarda yayınlanan “kamu spotları” na bakınca sizin de sinirleriniz bozulmuyor mu? Sigaranın zararlarını anlatmak için boğazına boru takılı koah hastasını gösteriyorlar, ya da yaşlanmış elleri gösteriyorlar, ..vs. vs.

Bırakın sigarayı, geçenlerde zorunlu deprem sigortası ile ilgili bir kamu spotu gördüm, sonuna kadar izleyemedim bile.. Ürkek bir kıza “kendi banyon gibi kullanabilirsin, çekinme” diyor ev sahibi. Kız ezilip büzülerek banyoya giriyor. Sonrasında dramatik dış ses, “deprem yüzünden binlerce insan başkalarının evine sığınmak zorunda kaldı, zorunlu deprem sigortasını yaptırın bu duruma düşmeyin” diyor.. 

Bir mağduriyet, bir eziklik mesajları, bir olumsuzlama ki sorma gitsin!  İzleyeni, - tabii sonuna kadar izleyebilirse- direkt bunalıma sokan cinsten..  

 Ha eğitimde baskının ve dayağın faydalarına inanmışsın, ha sigarayı bıraktırmak için insanları böyle korkutmuşsun; bence aynı.. 

Ben asla bu şekilde yönlendirmelerden etkilenmem, hatta çirkin bulurum bu tarz anlatımları ve o anlatılan konu da doğal olarak itici gelir, ters teper bende.. Hatta anlatılan ana fikirden sırf bu saçma reklamlar, saçma uyarılar yüzünden uzak kalmışlığım bile olmuştur. Elbette psikologlar benim bu saptamama bilimsel bir açıklama getireceklerdir; benimkisi sadece bireysel deneyim ve gözlem diyelim. 
Konumuza dönersek, sigarayı bırakmaya teşvik etmek pozitif ve esprili mesajlarla olmalı diyorum.

Mesela ben, dört ayda kendimde olan  olumlu değişikleri sıralayayım sizlere, içinizde sigara içenler belki bendeki değişiklikleri beğenecek, sigarayı bırakacaktır.  Bir kişi bile etkilense, bu yazı amacına ulaşmış sayılır benim gözümde..


Sigarayı bıraktıktan sonra bende nasıl değişiklikler oldu?



**Ağzım, saçım, giysilerim misler gibi kokuyor.

**Özellikle sabahları ağzımda paslı, dilimde metalik bir tat olurdu, artık yok.

**Özellike sağ elimin ikinci ve üçüncü parmağında ve tabii ki tırnaklarımda sararmalar vardı, artık yok! Kendimi çok daha temiz hissediyorum.

**Dişlerimde sigara lekesi kalmadı. Eskiden diş hekimine her gittiğimde, “hmm sigarayı bırakmanız lazım” gibi uyarılar alırdım. Bırakmadan önce gittiğim son diş hekimi, sigarayı bırakmazsam tedavimi yarım bırakacağını söylemişti, kendimi çaresiz, ezik, yani çok kötü hissetmiştim, kontrollere gidesim gelmiyordu. Artık böyle sorunlarım yok. Dişlerim tertemiz, en son gittiğim doktor, sigarayı bırakma hediyesi olarak dişlerime bir güzel cila bile yaptı☺


**Hani derler ya sigarayı bırakınca nefesin açılıyor diye, gerçekten de öyle.. Eskiden derin nefes almak istediğimde göğsümün oralarda nefesin tıkandığını, bir engelle karşılaştığını hissederdim. Şimdi diyaframımı rahatlıkla doldurabiliyorum. Acıma falan yok, müthiş bir keyif bu..
**Burnum çok hassaslaştı, en hafif kokuları bile algılamaya başladım.
**Eskiden, belki de bilinçaltımda suçluluk duygusu hissettiğim için sigara yüzünden ölenlerin haberlerine, bahsettiğim o ürkütücü kamu spotlarına bakamazdım. Artık bakabiliyorum.
**Eskiden iş yerlerinde nerede sigara içildiği konusu benim için çok önemliydi. Sigara içenlerin arasına kaynardım hemen ama ne yalan söyleyeyim, sık sık sigara molası vermeye gitmek biraz da rahatsız ederdi beni. Sanki  bütün gözler üzerimdeymiş gibi hissederdim. Hızlıca birkaç nefes çekip işime geri dönerdim, sanki hap içer gibiydi sigara molaları. Keyif değildi hiç.  Yeni başladığım iş yerinde sigara içmeyen 3 kişiden biri olmaktan ise gurur duydum açıkçası.. İçen çoğunluk molaya çıkıyor zorunlu ihtiyaçtan, bizse içmeyen azınlık olarak böyle dertler yaşamıyoruz. 
** Param cebimde kalıyor, az da değil sigara tasarrufum..
**Artık özgürüm, bir dumanın bağımlısı değilim..
**Evet aldım 5-6 kilo; ama sorun yok yavaş yavaş  vereceğim fazlalıkları. Zayıf ve sağlıksız olmaktansa fazladan alınmış bir kaç kilonun lafı bile olmaz!

Belki bugün yaparsınız seçiminizi, ne de olsa  slogan belli: 
"Senin bedenin, senin kararın!" 
Sevgiyle...


sigara içmemek

15 yorum :

  1. Emrah bu yazıyı çok beğendi :D Sigara içmeyelim içirtmeyelim. Bak hayatın nasıl değişmiş. Seni tebrik ediyorum .Bir daha sigara içmemen dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emrah yorum yazan ellerin dert görmesin, keşke herkes senin gibi olsa, üşenmese; iki satır yorum yazsa :)
      Artık içmeyeceğim, ( nırını-nırını-nırını nırınınmm Artık sevmeyeceğim şarkısı gibi oldu :D )
      Sevgiler..

      Sil
  2. Harikasın :) Bizim kamu spotu işe yarıyor valla :)) Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kişi bile sayemizde bıraksa bizden mutlusu olmaz Esracım, alternatif kamu spotları üretmeye devam edelim, sevgiler:))

      Sil
  3. Ben bazen özlüyorum ama çabuk geçiyor.
    :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o özlem anlarında mantıklı olmak, anlık zaafa kapılmamak çok önemli, bırakmanız çok güzel oldu:)

      Sil
  4. güzel haberler bunlar, maaşallah diyelim de nazar değmesin :) ( O tip spotlar bende de ters etki yapıyor, sigara filan içmediğim halde...)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet nazar değmesin:)
      Korkutarak eğitim mantığına karşıyım, korkuyla ne başarılabilir ki? Sevgiyle güzelleşir dünya:)

      Sil
  5. Sigarayı bırakmış olmanıza çok sevindim. Ben lise döneminde meraktan çektiğim bir kaç nefes haricinde sigarayı hiç bilmem kullanmadım. Anne ve babam yıllarca içtiler. Annem bir gün yeter artık deyip bıraktı ve o günden sonra bir kere bile gitmedi eli sigaraya. Babamsa maalesef uzun tiryakilik yıllarının faturasını çok ağır ödemek zorunda kaldı. Şu an neyse ki sağlığı yerinde fakat bahsettiğiniz yazılar bir çok bağımlının umurunda bile değil maalesef. Ben daha çok etkileniyorum diyebilirim. Bu güzel yazı için sigaranın zararlarını çok yakından görmüş ve yaşamış biri olarak teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sigaraya başlamamış olmanız büyük şans. Ben, lise son sınıfta tek tük içerken, sonrasında kendimi tiryakilerin arasında nasıl bulduğumu anlamamıştım bile.. Neyse ki bıraktım ve tekrar başlamayı düşünmüyorum, darısı tüm tiryakilerin başına olsun..
      Katkınız için teşekkürler:)

      Sil
  6. tebrik ederim sizi .. bir yerde okumuştum (benim cümleler hep böyle başlar bir yerde okumuştum , bir yerde izlemiştim vs... balık hafızalıyımdır hep kaynağını unuturum , okuduğum kitapları da unutuyorum buna sinir oluyorum , neden böyle yaa :(( ) neyse konumuza dönelim evet bir yerde okumuştum ; "sigarayı bırakmak eroini bırakmaktan daha zordur " diye evet bu tam bir bağımlılık yani özel olarak ele alınması gereken çok ama çok hassas bir konu . sanki insanlar gerizekalı zararını bilmiyor ! o kadar güzel anlatmışsınız ki bayıldım ...Olumlama herzaman olumsuz yaklaşımdan daha kazançlı çıkar. Ben asıl annesi babası sigara içen çocukların bu reklamları izlediğinde yaşadıkları travmayı düşünüyorum. Hergün korku içindeler düşünsenize ... Hiç mi sosyolog psikolog reklamcı işbirliği yapılamaz , kıt beyinli yaklaşımlarla , korku sala sala insanları ruh hastası yaptılar iyice ..
    Bu arada bırakmak isteyenler hegün bırakmak istediklerini tekrarlasınlar , içerken yatarken kalkarken vs.. böylelikle bilinçaltına kazısınlar bu isteklerini , bir müddet sonra mutlaka karşılarına bir şey çıkıyor bırakmaları için, birşeyi 100 defa söylersen olur derler ya aynen öyle ;)
    Tebrikler koskocaman! <3 Bu arada yeni bloggerım tanıtmadım kendimi , bana da beklerim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel katkınız için, söylediklerinize katılıyorum.
      Blogosfer'e hoş geldiniz, ne iyi ettiniz, uğrarım elbette, sevgiler:)

      Sil
  7. lise son da başladım, 26 yaşında hamile olduğumu öğrendiğim anda bıraktım. Bir daha da asla içmedim. Ama bşta eşim olmak üzere iş yerindeki .... içesiciler sayesinde pasif içici durumunda kaldım. Bu daha beter melesef. Eşim evde cama veya balkona çıkıp içiyor benim tepkimden dolayı. iş yerlerinde her ne kadar kapalı alanda içilmesi yasak olsa bile sigara odasından sızan duman veya üstlerine sinmiş o pis kokunun dayanılmaz işkencesi yüzünden hiç birine hakkımı helal etmiyorum. Çünkü kimyasal kokulara karşı alerjim var. oda parfümü, deterjan kokuları, toz ve özellikle sigara dumanı nefes almamda problem yaratıyor. Bunu bilmelerine rağmen önemsemeyenleri affetmiyorum. Bir toplu taşıma aracına biniyorsun burnunun dibinde leş gibi sigara ve ter kokan biri yarım saat nasıl bir işkencedir yaşayanlar iyi bilir. Kusasın gelir. Eşime bir gün seni terk edersem sebebi sigara olacak bunu iyi bil diyorum. Bu konuda hem dertliyim hem de öfkeliyim ne yazık ki. Çünkü içenler zevk alırken biz içmeyenler acı çekiyoruz.

    Sevgili Evde Yazar seni yürekten kutluyorum. Dilerim çabalarının karşılığını fazlası ile alırsın. Sigara konusunda zaten almaya başlamışsın. Yazın da harika. Ellerine, yüreğine, aklına sağlık. Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçerken söylenenlere kızardım, şimdi çok daha iyi anlıyorum ne demek istediğinizi. Demek ki yaşamadan yeterince anlaşılamıyormuş bazı şeyler.
      Sevgiler..

      Sil
  8. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil