Seyahat
ederken hepimiz gittiğimiz yörenin doğasını, kültürünü
hissetmek, el emeklerinden satın almak, yerel lezzetlerini tatmak
isteriz.
Eko turizm, kırsal turizm, kültür turizmi, gastronomi turizmi gibi farklı sürdürülebilir turizm çeşitleri ile hem biz farklı deneyimler yaşarız hem de yerel halkın ekonomisine katkıda bulunmuş oluruz.
İşte
bu sebeple Anadolu
Efes,
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma
Programı 8 sene önce bir araya gelerek "Gelecek
Turizmde" dedi
ve sürdürülebilir turizm için çalışmaya başladı.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde 5 yıl boyunca başarılı modeller yaratan Gelecek Turizmde projesi kapsamında 2013 yılından bu yana 6 farklı sürdürülebilir turizm fikri desteklendi. Bursa'nın Misi Köyü'nde Misili kadınlar yerel lezzetleri ve geleneksel el sanatlarını turistlere sunmaya başladı. Safranbolu esnafıyla Karabük Üniversitesi el ele verdi, Safranbolu’ya özgü hediyelik eşyalar yaratmak için kolları sıvadı. Mardinli kadınlar tamamen kendi emekleriyle eski bir Mardin evini misafirperverliğin kitabını yazan bir pansiyona çevirdi. Şanlıurfa’da Göbeklitepe halkı, yok olmaya yüz tutmuş taş işçiliği sanatını yeniden canlandırmak için harekete geçti. Seferihisarlı kadınlar yerel lezzetlerini turistik bir deneyime çevirdi. Malatya Battalgazililer ise Arslantepe Höyüğü’nü tanıtmak için çalışmalarını hızlandırdı.
%100 Misia Projesi – İpekevi dokuma atölyesi – Misi Köyü / Bursa
Safranbolu Hatırası Projesi – Hediyelik eşyalar
Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı Projesi – Yöresel ürünler - Seferhisar/İzmir
Mardin’de
Kadın Liderliğinde Sürdürülebilir Turizm Girişimlerinin
Yaratılması Projesi – İpekyolu Misafir Evi
Yeni
dönemde ise bu altı projeye üç yeni proje daha katıldı. Adana
Saimbeyli’de kelebek gözlemi projesiyle, Isparta Keçiborlu’da
lavanta ile kırsal turizme sağlanan katkıyla, Balıkesir
Edremit’te ise yöreye özgü yemekler ile gelişen gastronomi
turizmiyle Gelecek Turizmde yolculuğu devam ediyor.