16 Kasım 2015 Pazartesi

Ayşe Kulin'den Tutsak Güneş'i okudum...

Kitabı Ayşe Kulin'den distopik roman diye tanıttılar. Açıkçası çok merak ettim ve çıkar çıkmaz gidip aldım ben de. Zira iyi kurgulanmışsa distopik öyküler ilgimi çeker.
Mesela Orwel'ın 1984'ü bu anlamda gerçekten de sarsıcı muhteşem bir kitaptı. “Distopik de ne ola ki?” diyenleri daha yazının başındayken Google'a geri göndermemek için kısacık bir açıklamayı görev biliyorum bu arada. (sözcüğü bilenlerden af dileyerek)
Edebiyat ve sanatta kullanılan distopya terimi, ütopyanın tam tersidir. Yani distopik bir dünyada herşey kötü, otoriter-totaliter, baskıcı bir yönetim söz konusu diye düşünebilirsiniz.

İşte böyle bir beklentiyle okumaya başlayınca açıkçası ilk sayfalarda hayal kırıklığı yaşadım ne yalan söyleyeyim. Çünkü kurgunun distopya tarafında bana göre boşluklar vardı, yani ben Ramanis ortamını pek canlandıramadım hayalimde... Mesela gök cismi ülkeyi karartıyor ama tam değil, nasıl olduğu net değil, insanların iklimsel anlamda yaşantı biçimleri pek belli değil, kadınlara çalışma yasağı var ama bazılarına yok, gibi gibi... Birkaç bölüm ilerledikten sonra ise kitabı yanlış bir gözlükle okuduğumu fark ettim. Distopya ve bilim-kurgu beklentilerini bir kenara bırakıp bildiğim, kitaplarını bir çırpıda okuduğum Ayşe Kulin'in gözünden günümüz Türkiyesine bir eleştiri olarak okumaya başladığımda, inanın çok daha fazla keyif aldım kitaptan. Bugünün biraz egzajere edilmiş haliydi bana kalırsa anlatılanlar. Her ne kadar yazar Ramanis Cumhuriyeti dese de, ben o hayali ülkeyi kendimizden soyutlayamadım. Çoğumuzun ülkemiz adına yaşadığı kaygıları cesaretle dile getirmiş Ayşe Kulin, bu anlamda kendisini tebrik etmek lazım. Zira cesur olmak zor zanaattır bilirsiniz. “Sen bu anlamda cesur musun?” diye soranlara vereceğim yanıt bellidir zaten: “Hayır değilim!”

Tutsak Güneş - Ayşe Kulin
Kulin'i okuyanlar bilir, müthiş akıcı bir dili vardır. O'nun kitaplarını okurken sinema filmi izler gibi olursunuz, terapi gibidir bir anlamda. Okursunuz, iyi vakit geçirirsiniz, bir süre sonra da unutursunuz. Yine öyleydi, zaten kitabın başındaki bana göre oturmamış olan o kurgu dünyanın anlatımı birkaç bölüm sonra bitip de asıl hikaye başlayınca kitap daha sürükleyici oldu.

Kitapta düşünmenin, konuşmanın ve hatta hatta hatırlamanın bile yasak olduğu bir ülke var... Beş çocuk yapan kadınlara madalya takılıyor. Sınıf ayrımcılığı alenen yaşanıyor; taktığınız atkının rengi belirliyor haklarınızı. İnternet yok, haberlerde dış dünya sürekli kötüleniyor, seyahat özgürlüğü yok, her an takip ediliyorsunuz ama aşk var, insanın olduğu her yerde aşk var çünkü.. .

Benim kitaptan süzdüğümse şu oldu:

Kendilerine sunulan ayrıcalıklı hayatta mutlu mesut yaşayan bilim adamları ve profesörler bile olan bitenin, baskının farkında değiller. Ramanis Cumhuriyetinin başkanı Oğulhan'a sevgi ve minnetle bağlı kalarak muhalif seslere nefretle bakabiliyorlar, taa ki zulmün ucu kendi ailelerine dokununcaya kadar...

Bugünlük de benden bu kadar, keyifli okumalar efenim, sevgiyle...








...

22 yorum :

  1. Okumayı istediğim kitaplardan bir tanesi Tutsak Güneş. Sanırım yakın zamanda alacağım kitabı. Yorum için teşekkürler. ..

    YanıtlaSil
  2. Bu kitap ve yaşadığımız felaketlerle ilgili şunu söyleyebilirim:
    Zaten ne zaman saldırı kendi yönüne kayınca iki şeyle feryat ederler: Biri nankörlük, ikincisi de talihsizlik....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yorumunuzdan ne demek istediğinizi pek anlayamadım açıkçası.. Vaktiniz olursa biraz açıklamanızı rica ediyorum, sevgiler :)

      Sil
  3. ayşe kulin okumayı seviyorum
    en kısa zamanda okuyacağım
    yorumunuz çok güzeldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanatçıya saygı çerçevesinde olabildiğince objektif bir yorum yapmaya çalıştım. Teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil
  4. Yine çok güzel bir yazı olmuş. Bir süredir takip ediyorum sizi, yazılarınız gerçekten kendisini okutturuyor. Bloga devam etmeniz dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, blog neredeyse 3 yaşına girecek, artık ayrılamayız onunla :)

      Sil
  5. Gördüğüm aklıma takılan bir kitaptı ama çok bişey kaybetmediğimi anladım yorumunuzla teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kitabı beğendim, yanlış anlaşılma olmasın :)

      Sil
  6. Çok güzelmiş konusu içeriği... aynı zamanda kaygı verici. gittikçe oraya doğru gidilen bir ülkede iseniz kaygılanmamak mümkün değil.
    distopik için ben de hemen google a bakmayı düşünürken hemen açıklması geldi. gerçi ingilizce düşününce anlamı kolayca çıkıyormuş. :)
    bu arada buraya hürriyet ana sayfadaki linkle geldim.. tebrikler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:)
      Bu arada Hürriyet Ana Sayfa'da link mi var, çok heyecanlandım hemen bakayım, neresinde:)

      Sil
  7. şimdi tekrar baktım görünmüyor şu an.
    20 dak önce hürriyet ana sayfada alt kısımlarda sizin blog yazı başlığı ve altında resim vardı.
    selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel haberleri hep sizden alıyorum, şebboy konusunu da siz söylemiştiniz, ben yine yakalayamadım ama duymak bile heyecanlandırdı, teşekkürler :)

      Sil
  8. ara ara bakıyorum tekrar görürsem haber veririm. selamlar...

    YanıtlaSil
  9. İlk olarak yorumunuz için teşekkürler. Kitabı bende okudum ve sizin gibi çok hoşuma gitti. Ayşe Kulin'in kitaplarını çok seviyorum her yazar bu kadar sempatik ve okuyucusuyla bağlı yazmıyor maalesef. Fakat kitap eksik bitmiş gibi geldi yazınızda belirttiğiniz gibi Günümüzün Türkiyesi'ne yakın bir tasvir gözlemledim bende. Kitap'ın sonu eksik bittiğini gözlemledim. Acaba bu verilen tasvir cidden bazı imalar mı var yoksa devam kitabı gelir mi merak etmedim değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için. Devamı olabileceği konusunda herhangi bir ipucu görmedim ama belli de olmaz yazarların işi:)

      Sil
  10. Bu kitabın bakış açısı nedir? Edebiyat dersi ile ilgili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şahsen ödev konusunda hap gibi bilgiler vermeye karşıyım:) Kitabı okuyup bu soruya kendi cevabınızı vermeniz bence çok daha sağlıklı olur:)
      Sevgiler.

      Sil
  11. tutsak güneş okudum ama diğer eserlerinin yanında daha sönük geldi. Konusu özellikle hayalim de canlandırırken sınıflandırılma ,yaşam ,süreç .....
    yani Ayşe Kulin in ben akıcı net eserlerine daha alışığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu farklıydı, distopik bir romandı. Dediğiniz gibi yazarın diğer romanlarından farklıydı ana yine akıcıydı. Tabii ki beklentiler ve beğeniler değişebilir.

      Sil