24 Haziran 2016 Cuma

Dün öyleydi...

Birden aklıma geldi, Facebook'daki “doğum günümü kim görsün?” ayarını “sadece kendim” olarak değiştirdim geçenlerde. Dedim ki bu sene de böyle olsun!

Eskiden çantalarda taşınan adres defterlerine kaydedilirdi doğum günleri, yani özen vardı, emek vardı. Deftere yazacaksın, ve o defteri sık sık kontrol ederek sevdiklerinin doğum gününü atlamamak için çaba sarfedeceksin. Çok sık baktığın için zaten o kaydettiğin doğum günü tarihleri, hafızana da yerleşecek!

sevgi, bir deniz yıldınızı suya atmakla başlar bazen...

Sonra cep telefonları çıktı. Çantada saklanan adres defterlerinin yerini alan bu aletlerin hatırlatma fonksiyonunu kullanmaya başladık. Birisinin doğum günü yaklaştıkça cep telefonumuzdan “bip biip” diye alarm sesi geliyordu ve yavaş yavaş hafızalarımızdan silinmeye başladı tüm tarihler. Öyle ya, nasılsa alarm vardı! Bazen alarmın azizliğine uğrayıp en sevdiklerimizin doğum günlerini atlar olduk. Karşı taraf “sen hiç böyle yapmazdın!” diye sitem edince ne söyleyeceğimizi bilemedik. Utandık; “telefonumun alarmı çalmadı!” diye bahane uydurmaya... Tam da aynı dönem, hazır mesajlar çıktı. Kopyala yapıştır bayram mesajları, kandil mesajları geliyordu cep telefonlarından. Okumadan silinen cinsten, ruhsuz ve anlamsız... Beşinci sınıf maniler gibi... Özen biraz daha azalmıştı...

sevgi emektir...

Derken derken sosyal medya çıktı. Utanmasa Facebook bizim yerimize listemizdeki arkadaşlarımıza doğum günü mesajı da gönderecek hale geldi. Ekranın sağ üstünde “yaklaşan doğum günleri” adlı bir liste yer aldı. Baktık geçtik, sonra o yaklaşan gün gelip çattığında Facebook bizi aptal yerine koyarak talimatlar vermeğe bağladı: “Bugün Ayşe'nin doğum günü, ona bir doğum günü mesajı yaz!” Biz de en kısasından “mutlu yıllar” yazıp geçtik. Eğer önem verdiğimiz bir kişiyse o kişi, mesajımıza “jpeg” hatta “gif “ formunda fotoğraflar ekleyerek vicdanımızı bir nebze daha rahatlatmış olduk. Bunun için sadece 1 dakikamızı ayırmak yeterliydi. Gittikçe daha da soğudu, rengi metalik griye dönmeye başladı duygularımızı ifade edişlerimiz... Oysa bir telefon etmek yetecekti; sesdeki heyecan, duygu geçecekti yürekten yüreğe...

sevgi, satır aralarını okumaktır...

İşte bu sebepten ötürü, o ruhsuz, kimi zaman benim de görev icabı attığım mesajları görmemek için, Facebook'da görünmez yaptım doğum günümü. Oh be, kafam rahatladı! Teknolojiye düşman falan değilim, elbette nimetlerinden yararlanalım. Ama kalbimiz ve ruhumuzu köreltmeden...

Dün doğum günümdü, hayatımda ilk defa doğum günüm olduğu için heyecanlanmadım, bir yanım buruktu... Facebook'dan bir tane bile mesaj gelmedi. En sevdiğim üç-beş kişinin özel jestleriyle kendimi çok daha iyi hissettim. Aramayanlar elbette oldu, olsun, canları sağolsun, hayat da zaten böyle bir şey...

Sadeleşmek güzel, bunu bir kez daha anladım.

Ve dedim ki kendi kendime:

Nice güzel, ışıklı, sağlıklı, mutlu, sanatla dolu, izleri kalacak güzelliklerle ve gerçek sevgiyle sarmalanmış, sevdiklerimle birlikte uzun yıllarım olsun." 

Elbette bu yazıyı okuyan herkes de, kendini hayallerinin tam da gerçekleştiği yerde bulsun...

sevgi özendir...


Not: 1 hafta tatilim başlıyor yarın. Kafam, yüreğim, düşüncelerim ve ruhum dinlenerek dönmek; hayata kaldığım yerden devam etmek ihtiyaç ve duygusu içindeyim.

Sevgilerimle...



38 yorum :

  1. Doğum günün kutlu olsun öncelikle. Bahsettiğin durumlar benim de dikkati mi çekmişti. Hatta şöyle de bir test yapmıştım listemdeki arkadaşlarım dediğim insanlar için.

    Doğum günüm kutlandıktan sonra, tarihleri değiştirip aynı yıl içinde ikinci kez doğum günü mesajları almıştım. Tabi eski mesajları da silmiştim. Bir kaç kişi dışında anlayan çıkmadı bu durumu.
    Geri kalan mesajlar ise doğum günü mesajından çok bir yığın çöplük mesajdan başka bir şey ifade etmiyordu benim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Yaptığınız test gerçekten de sosyoloji kitaplarına girecek kadar anlamlı olmuş, halimiz ne acı...

      Sil
  2. Yazdıklarında o kadar haklısın ki :( Hafızam resmen teknoloji ile gitgide kötüleşti. Önceden değil doğum günlerini tüm arkadaşlarımın telefon numaralarını bile aklımda tutardım. Artık en yakınımın numarasını bile zor hatırlıyorum :( Kaçırdığım için üzüldüm. Nice mutlu senelere canımcım, iyi ki doğmuşsun iyi ki tanışmışız :)

    Mutlu ve boool dinlenmeli tatiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım benim, bence de iyi ki o çekilişi ben kazanmışım :) Tatil dönüşü seni mutlaka arayacağım

      Geçen gün eskiden kalma bir adres defteri buldum evde, nasıl da özenli yazılmış bütün notlar, içim burkuldu...

      Sil
  3. Nice sağlıklı yaşlara... Ben de hiç hoşlanmıyorum o basma kalıp kutlama mesajlarından. Galiba bir mani yazıp rehberinde ne kadar numara varsa hepsine bir tuşa basarak gönderiyorlar. Şirkette çalışırken yönetici konumundaki kişilere yönetici asistanı gayet şık çiçekler hazırlattırır, sevgililer gününde eşlerimize gönderirdi. Önceleri eşim şaşırdı ama sevindi de. Birkaç yıl tekrarlandı bu ve her seferinde daha da gösterişli bir hal aldı. Eşim cin gibi tabi anladı olayı. "Bu senin yapacağın iş değil" dedi. Ben de durum böyle böyle deyip anlattım. O günden sonra şirketin hazırladığı çiçekleri kabul etmedi. Benim aldığım bir adet gül bile başkasının hazırladığı muhteşem çiçek sepetlerinden daha fazla kabul gördü.
    Size iyi tatiller, her şey gönlünüzce olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.

      Eşinizin tavrına hayran kaldım bu arada, elbette içinde duygusu olan bir tek gül yaprağı bile çok daha değerlidir, kesinlikle katılıyorum kendisine:)

      Tatil sonu tekrar görüşmek dileğiyle, teşekkürler.

      Sil
  4. Hiçbir zaman facebook, instagram, twitter v.b. hesaplarım olmadı. Dışarıdan gözlemlediğim ve senin yazında da bahsettiğin gibi yapay saçmalıklara hiçbir zaman anlam veremedim. Misal biri ölüm haberi yayınlıyor, kadın babam öldü üzülen surat yapmış ve bu haberi de beğenen yüzlerce insan çıkmış.. Nasıl duygusuz, nasıl insanlıktan yoksun durumlar.. Neticede en güzelini yapmışsın, eline sağlık bir ara hesabını da kapat, daha iyi hissettirir emin ol:) Ve son olarak, iyi ki dün doğmuşsun, doğum günün kutlu olsun. Hatırlayanların ve gerçek sevenlerinin olduğu nice güzel yıllar dilerim. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ölüm haberlerinin beğenilmesi gerçekten de olayın en vahim noktası. "beğen tuşu"na basmak zorunluluğu var sanki, insanlar artık düşünmeden yapıyor bunu...

      İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  5. Doğum günün kutlu olsun Evde Yazar, Nice güzel yıllar dilerim sevdiklerinle.

    Facebook'taki doğum günü kutlamalarının %99 u gerçekten balon. Kaldırdığınız anda kimse yazmaz size. aynen katılıyorum. Ben artık facebook tan doğum günü de kutlamıyorum. Gerçekten gönülden kutlamak istediğimi arıyorum zaten, oradan ilan etsem ne olacak. Ben böyle yaptığım için de baktım her geçen yıl azaldı yazanlar. Varsın olsun, aramak isteyen zaten arıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için.

      Haklısnız, tek tip ve heyecan yaratmayan kutlamaların ne anlamı var ki, dediğiniz gibi önemli olan biraz emek harcamak, özenli davranmak...
      Sevgilerimle

      Sil
  6. Beni de her sene ilk olarak bankalar ve mağazalar kutlar :D

    Doğum günün kutlu olsun :)

    İyi tatiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok yaşayıp daha çok kredi almamız, daha çok alışveriş yapmamız onların işine geliyor tabii ki:)

      Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için, sevgiler :)

      Sil
  7. Mutlu yaşlar. NE kadar çok sosyal medya, o kadar yapaylık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, mümkün olduğunca sadeleşmek lazım, katılıyorum size.

      Sil
  8. Mutlu yıllar olsun. Çok iyi fikir. Ben de hemen Facebook' ta doğum günü ayarlarımı değiştireyim. Her şey göstermelik oldu. Kolaycılık peşindeyiz. Keyifli bir tatil dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, iyi yaparsınız... Az ama öz kutlama ile içten bir doğumgünü geçirmiş olursunuz,
      Tekrar teşekkürler

      Sil
  9. Çok yaşa, güzel yaşa ve hep benimle yaşa. Seni çok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın, günümü güzelleştiren sevgili dostum... Hep birlikte nice mutlu senelerimiz olsun.
      Ben seni daha çok seviyorum :)

      Sil
  10. Mutlu yaşlar, doğum günün kutlu olsun! Ben de her sene ajandamdan, telefon hatırlatmalarından sevdiklerimin doğum gününü atlamadan kutlardım, hatta çoğunun ki hala da aklımda. Benim ki genellikle atlanır, son dakika hatırlanır. Geçen sene ben de aynısını yaptım, facebooktan kaldırdım doğum tarihimi. Sonuç, kardeşlerim dışında 1-2 arkadaş başka da kutlayan yok. Bu sene de aynı şeyi yapmayı düşünüyorum. Not: İyi tatiller, her şey gönlünce olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

      İnsanların Facebook talimatları ile sevdiklerinin doğum gününü kutlaması ya da kutlamaması ne kadar kötü bir durum. Bence hafızamızı bu kadar tembelleştirmemeliyiz.
      Tekrar teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  11. Ben doğum günü kutlamıyorum artık. Belki sizin yazdıklarınıza tamamen ters gelecek ama. En son doğum günümün kutlandığı günün ertesi günü başıma çok kötü bir şey geldi. Çok mutlu olmuştum ama mutluluğum bir anda sona erdi... Sadece DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN diye geçiştiriyorum yüz yüze ya da telefon da. E bunlarda yanından ayrılmadığım insanlar oluyor. Neyse çok fazla uzatmak istemiyorum. Yazınıza dönersek son noktasına kadar haklısınız. Artık yapay ve sanal sevgi çıktı. Sahtelik kokan cümleler ile mutlu etmeye çalıştırılan insanlar ve gün geçtikçe o facebook Şunun doğum günü var bir doğum günü mesajı yaz dediğinde görmemezlikten geliniyor. Son olarak da huzurlu ve sağlıklı günler görmen dileği ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence doğum gününüze küsmeyin, o kötü şey sadece rastlantıymış diye düşünün. Çünkü insanın doğduğu gün ne olursa olsun özeldir.

      İyi dilekler için teşekkür ederim bu arada, sevgiler.

      Sil
  12. Dediğiniz gibi eskiden aklım telefon rehberi gibiydi.Yanımda bi sürü rakam söylense hemen aklıma kaydederdim.Artık numarasını bile zor tutuyorum bellekte.(Yaşın payı da var sanırım)Ehh bir de telefon bellekleri de pek bi geniş ne de olsa ;) Nice mutlu yaşlara...
    (Bu arada mimlendiniz.Bir göz atarsanız sevinirim.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, mime en kısa zamanda bakıyorum sevgiler :)

      Sil
  13. Doğrusu ayar değiştirmeyi iyi bir fikir olarak buldum. Bir yerde de gizlşi test. Feyzbuk hatırlatması olmaksızın hatırlayacaklar sayısının belirlenmesinde. Biz de mi yapsak acaba?

    YanıtlaSil
  14. Doğum günün kutlu olsun. Yeni yaşın mutluluk, saplık, güzellikler içinde geçsin.

    YanıtlaSil
  15. Doğum günün kutlu olsun kardeşim.İki gündür rahatsızdım, yeni girdim nete, yazın tamamen gerçekten son durumlar hakkında doğru bilgiler veriyordu ve çok anlamlıydı.Kırılacak o kadar çok şey oluyor ki, artık kanıksamaya başladık.İyi tatiller dileklerimle.Ece ablanız :)

    YanıtlaSil
  16. Facebooku kapamak bana iyi geldi. İnstagramda da kibarlık olsun diye kasmıyorum şükür daraltan bir shatelik yaşamadım henüz umarım da yaşamam.
    Ben takvimime yazarım doğumgünlerini..bazılarını zaten yazmama gerek kalmaz o gün mutlaka hatırlarım.Çok takardım önceleri doğumgünlerime....ama sonar birkaç sahte zorlama şey görüp hissedince bir de kimden neyi ne kadar beklediğime beklemem gerektiğine özümde karar verince rahatladım...
    En güzel kutlamam senin sana yaptığınmış onu anladım...
    :)
    kendini iki omzundan öpücükle ödüllendirip (ben kendimi omuzlarımdan öperim ara ara seni çok seviyorum derim de :))) dalga geçme emi :) ) bir de kucakla :) mutlu yeni yaşlaaarrr :)
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, kendimi ödüllendirmeyi denedim sayenizde, dalga geçmedim tabi ki :)
      Sevgiler

      Sil
  17. Canım selam ;
    İnstagramda daha sıkı takipteyim ... Tatil , pazar nerdesin görüyorum ... Ama blog için uzun süredir ilk ziyaretlerim ve kaçırmışım ...
    Musmutlu yaşları , umutla , sevgiyle , mutlulukla , aşkla karşıla ...
    Sağlıkla tüm sevdiklerinle yaşa ...
    Ben de bir ara düşündüm ama zaten kimlerin gerçekten bildiğini biliyorum ki gerek yok dedim ... Maksat gün şenlensin ... Yaş alırken sahte de olsa şımarma potansiyeli artsın ...
    O dediğin minik ajandalar alınır alınmaz ilk işim özel günleri kaydetmek olurdu ... Şimdilerde de kutulu takvimler ve ajandalar benim kurtarıcım ...

    Sevgiyle yaşanacak güzel günler olsun ...
    Tatilini takipteyim o ayrı ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel dilekler ve sözler için.
      Sevgilerimle :)

      Sil
  18. Facebook'taki doğum günümü bende kaldırdım ve sonuç sıfır mesaj. Maalesef günümüzde teknolojiye bağımlı hale gelmişiz.

    YanıtlaSil