21 Aralık 2016 Çarşamba

Sigarayı bırakalı bugün tam 3 yıl oldu...

Bugün yine o gün... Günlerden 21 aralık, en uzun gece, gün dönümü. Artık bugünden sonra günler uzamaya başlayacak, karanlıklar azalacak yarıküremizde. Sadece bugüne özel olarak Kuzey Kutup Dairesi'nde 24 saat süren gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süren gündüz yaşanacak. Ülkemizin en uzun gecesi ise Sinop'ta olacak. Kuzey Yarıküre'de kışın başladığı gün bugün. Benim hayatıma ise 3 yıl önce tam da bugün bahar gelmişti. Çünkü 3 yıl önce tam da bugün ben, sigarayı bırakmıştım...


Özel olarak böyle anlamlı bir güne denk getirmedim sigarayı bırakma konusunu, ben de sonradan fark ettim bu güzel tesadüfü. Ama bu yazıya denk gelen birileri, belki benim gibi böyle özel bir günde sigarayı bırakmak isteyebilirler diye, yazıyı sabah erkenden yazmaya karar verdim. Burada konu hakkında yazdığım diğer yazılar da var. Hatta içlerinden bir tanesi yüzlerce yorum aldı ve sanırım biraz faydam oldu birilerine... Kimbilir belki de bugün sıra sizdedir...

Peki ne oldu bu üç yıldan sonra? Tek kelimeyle ifade edeyim; mutluyum! Kişisel tarihimde bir yanlıştan döndüğüm için, bir bağımlılıktan kurtulduğum için, sağlığım adına güzel bir adım attığım için, kendime zarar vermekten kaynaklı suçluluk duygusunu artık yaşamadığım için gerçekten de çok mutluyum. Sigarayı bırakmak harbiden güzel şey, darısı başınıza diyorum. Bu arada belki klişe olacak ama ben yine de tekrar edeyim, gerçekten de herkes sigarayı bırakabilir. Hatta klişenin devamını da getireyim: “Ben bıraktıktan sonra herkes bırakabilir!”


Biliyor musunuz bazen sigara içen halimi hayal bile edemiyorum. Hani diyorlar ya “dün gibi aklımda, hiç unutamıyorum, her an başlayabilirim gibi geliyor” gibi şeyler... Bana bütün bunlar hiç olmadı. Aklıma asla gelmiyor, hiç özlemiyorum, sigara içmediğim için kendimi gerçekten çok ama çok mutlu hissediyorum.

Hemen hemen her gün yorum gelen şu yazımda bazen bana soruyorlar “hâlâ içmiyor musunuz?” “bir tane bile mi?” gibi sorular. Ben de şimdi cevap veriyorum:

Mantıklı bir insan, aynı konuda aynı hatayı ikinci kez neden yapsın ki?”

Sağlıklı, dumansız, bol oksijenli, mutlu, huzurlu günler dilerim...



38 yorum :

  1. 3 yıl önce çok doğru bir karar vermissiniz. Sonda yazdığınız söz her şeyi özetliyor zaten. İnşallah bundan sonra daha sağlıklı ve daha mutlu bir şekilde yaşarsınız :))

    YanıtlaSil
  2. Ne mutlu :) Darısı tüm bırakamayanların başına diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bence de hazır yeni yıl da geliyorken ne güzel olur sigarayı bırakmak :)

      Sil
  3. darısı hepımızın basına:)

    YanıtlaSil
  4. Yolda sigara içen bir insanın arkasından yürürken bile acayip rahatsız olan ben sigarayı bırakmış olmanızdan memnun oldum. :)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel, tebrik ediyorum seni :)

    YanıtlaSil
  6. Ben de 96 dan beri içen biri olarak , ilk hamileliğimde mola verip tekrar başlayan, ikinci hamileliğimden sonra da temelli bırakan biriyim. 2013 eylül ayından beridir hiç içmedim. Çok kötü bir şey söyleyeceğim ama ben sigara içmeyi seven biriydim. Buna rağmen bırakabildiysem kesinlikle herkes bırakabilir. Ara ara şeytan yokluyor ama bir daha asla. Hele de eşim bana leş gibi kokarken. Kızlarıma borçluyum ben bu terkedişi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi de tebrik ediyorum :) Ben de sigara içmeyi çok sevdiğimi sanırdım."Bırak" diyenlere "Ama seviyorum" derdim... Demek ki hepsi bahaneymiş :)

      Sil
  7. elektroniğine geçiş yaptım 3 aydır darısı başıma olsun.tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de düşünmüştüm bırakmadan önce, ama arkadaşımın elektronik sigaraya bağımlı olduğunu görünce vazgeçmiştim bu seçenekten. Umarım siz de tamamen bırakırsınız, sevgiler :)

      Sil
  8. Ben de 7 gün önce bıraktım. Çok memnunun. Cebim de rahat etti, ciğerlerim de.

    YanıtlaSil
  9. Ben de sizden yaklaşık bir yıl sonra bıraktım. Özellikle gün saymayım diye bıraktığım günü unutmak istedim. Buraya geldiğimizin ilk aylarıydı sanırım. Yani bir kaç ay sonra benim de iki yılım dolacak. Halen sizinle biraz farklı düşünceler içerisindeyim. Şöyle ki;
    Öncelikle iyi ki bırakmışım diyorum. Oğluma örnek olayım diye başlamıştım ilaç kullanarak.
    Diğer taraftan bir tane içsem yeniden başlarım korkusu var hala içimde.
    Bıraktığım günden beri kabak çekirdeği tiryakisiyim:)
    Şimdi içmediğimden mi yoksa içenleri kıskandığımdan mı bilemiyorum ama sigara kokusundan rahatsızlık duyuyorum.
    Sizin üçüncü yılınız kutlu olsun. Darısı başıma:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sigarayı bıraktıktan sonra yerine hiçbir şey koymadım, ama bir tane içince tekrar bağımlı olunacağını biliyorum, ve aynı sizin gibi kokudan nefret ediyorum. Yani iyi ki bırakmışız, Sizi de tebrik ediyorum, doğru karar :)Umarım oğlunuz da bırakmıştır :)

      Sil
  10. Maalesef benim annemde içiyor ve elinde gördüğüm zaman çöpe basıyorum ve o da haliyle hiç bir şey diyemiyor. Pişman olacaklar ama bırakmak için çaba göstermedikçe yapacak bir şey yok. Sizi canı gönülden kutluyorum helal olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da söylerlerdi ve hiç dinlemezdim, hatta inadına sigara içerdim. Bence kişinin kendi iradesiyele karar vermesi lazım. Çöpe basmanız işe yaramaz bence, daha yumuşak davranmanızı öneririm, çünkü bağımlılık zor bir psikoloji. Bağımlılık diyorum, çünkü "tirayakilik" sanki iyi bir şey gibi geliyor kulağa :)

      Sil
  11. Oluyor bakın içmeden de... Sakın başlamayın...

    YanıtlaSil
  12. sigarayı bırakanları görünce hep babama dua ederiz :) darısı onun başına :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım birgün kendi iradesiyle ve kolayca bırakır, sevgiler, kendisine selamlarımı iletin :)

      Sil
  13. Bırakmanıza çok sevindim :) darısı başımıza inşallah :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de en kısa zamanda böyle güzel bir karar alabilirsiniz :)

      Sil
  14. Ne güzel sigarayı bırakmanız ve bir daha başlamamanız. Umarım ömür boyu sürer:) Aynı hatayı iki kez yapmayla ilgili çizgi roman kahramanı Conan' da bir söz hatırlıyorum. Aynı hatayı ancak aptallar 2 kez yapar. Biraz sert ama aklıma kazınmış. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, evet Conan biraz sert söylemiş ama doğru söze ne denir:)

      Sil
  15. Sigara içen birisi olarak bahsettiğiniz suçluluk hissine kapılıyorum. Bu sigara bağımlılığı kadar zararlı bir şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sigarayı bıraktıktan sonra en çok da suçluluk duygusundan kurtulduğum için rahatladım. Bu yüzden bırakma iyiliğini biran önce kendinize yapmanızı diliyorum.

      Sil
  16. Bende bırakmak için nikotin bantı deniyorum. Şimdilik azalttım fakat tam olarak bırakmak istiyorum. Tempolu yürüyüşlerim sırasında artık nefes nefese kalmak istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana sorarsanız, azaltarak bırakmak pek mümkün değil. Kesip atmak lazım :)

      Sil
  17. Sigara içmiyorum ile sigarayı bıraktım arasında anlamlı bir fark var. Tüm içicileri sigara içmemrye davet ediyorum. Benim de sigara içmeyişim iki yıl oldu. Sağlıkla kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu yoruma yanıt vermeyi nasıl da atlamışım :(

      Sil
  18. Merhabalar uzun bir zaman geçmiş üzerinden konunun belki ama herzaman güncel kalacak bir konu.Sizin blog yazılarınızı okumak gerçekten yardımcı oldu bana.Şu an tam 10. günüm sigarayı bıraktığım. Ve hemen hemen tüm evreler gerçekten yazdıklarınız gibi geçiyor. Ben de aniden kesip attım hiçbir ilaç, sakız ve gaz kullanmadım☺️ şu an gayet iyi gidiyorum.nedense ortada hiçbir sebep yokken sigaraya karşı bir nefret oluştu ve umarım hayatım boyunca bu böyle devam eder.sağlıcakla kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız, ve biraz da olsa katkım olduysa ne mutlu bana :)
      Sevgiler

      Sil
  19. Merhabalar, Sigara bırakma ile ilgili yazılarınızı ilgi ile takip ettim hep, ama bırakmak aslında yukarıdaki yorum gibi içmemek şimdiye kısmetmiş içmeyeli 33 gün oldu bıraktım demiyorum kullanmıyorum veya içmiyorum diyorum.. Sağlıklı bol oksijenli günlere.. :)

    YanıtlaSil