28 Mart 2013 Perşembe

Evden yazarak kazanmanın güçlükleri

yazarak kazanmak zor mu?
Bazılarınız işsizlikten, bazılarınız yazma konusundaki becerilerine olan inancından, bazılarınız ek gelir elde etme amacıyla internette makale yazarak para kazanma yolları arıyorsunuz biliyorum. Ben de aylarca evden yazarak kazanma konusunu araştırmıştım çünkü yakın zamanlarda.Bu aşamaları geçip bu işten düzenli para kazanmaya başladığım için zaman zaman bloğumda deneyimlerime yer veriyorum sizlere faydalı olabilmek amacıyla.  Önceki yazılarımda evden makale yazarak para kazanmak için nerelere başvurmanız gerektiği konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışmıştım.Dilerseniz ve daha önce okumadıysanız buradan  bakarak o yazılara göz gezdirip aklınızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz. Bu günkü yazma amacım, yazarak kazanmanın zorlukları konusunda olacak çünkü. 
Google'da bu konuda araştırma yaptığınızda göreceğiniz üzere "yazkazan","yazankazanıyor","ev hanımları internette yazı yazarak çok para kazanabilir","klavyeniz hızlıysa yazarak çok kazanırsınız"..vb. şeklinde gerçeklerle örtüşmeyen reklam yazılarına mutlaka denk gelmişsinizdir. Evden makale yazarak para kazanmanın çok kolay bir iş olduğunu lanse ediyorlar kendilerince. Hele "yazıtör" diye bir kitap tanıtıyorlar ya; işte o noktada ben gerçekten sinirleniyorum. Nasıl uydurdularsa bu sözcüğü; "yazıtör olarak çalışabilirsiniz" başlığı altında "yazıtör" adını verdikleri bir e-kitabı satmaya çalışıyorlar. Hiç yeteneği olmayan, dil bilgisi kurallarını bilmeyen, araştırma yapmayı beceremeyen insanlar,ev hanımları güya 44 sayfalık bu kitabı okuyunca şakır şakır yazmaya başlıyorlarmış.. Bazen kendilerinin bile inanmadığı ürünleri pazarlamaya çalışan bu insanların mantığını gerçekten hiç anlayamıyorum. Her neyse, fazla dağılmadan"yazarak kazanmanın zorlukları" konusuna geri dönelim.
Şunu aklınızdan çıkarmayın ki özgün içerik yazarak para kazanmak o kadar da kolay bir iş değil! Belki şimdiye kadar okuduklarınız tam tersini söylüyor olabilir ama ben bunu kendi deneyimlerime dayanarak ve objektif olarak belirtiyorum. İsterseniz nasıl olduğunu kısaca anlatayım makale yazarak para kazanma işinin.

 Süreç şöyle gelişir:
 SEO uyumlu içerikler isterler sizden ve bir anahtar sözcüğü kullanmanız gerekir.. Diyelim ki anahtar kelime grubunuz "erken rezervasyon tatil" olsun. 300 kelime "erken rezervasyon tatil" anahtar kelime grubu ile yazarsınız. Bu yazı hem kolay hem zevkli olur, çünkü bu konudaki ilk yazınız. Sonra 300 kelime "erken rezervasyon fırsatları" anahtar kelimesiyle yazarsınız. Sonra"erken rezervasyon otel bul" anahtar kelime grubu ile 300 kelime daha yazarsınız. Size verilen anahtar sözcükleri verildikleri şekilde kullanmak zorundasınız bu arada. Bazen çok da zor olur bu söz öbeklerini araya hiç bir noktalama işareti koymadan, olduğu gibi kullanmak. Örneğin anahtar kelime grubunuz "Didim otel bul" ise artık yaratıcılığınızı kullanırsınız anlam kayması olmaması için. Örneğin bunu "istikamet Didim otel bulmak da senin işin" gibi bir cümlede kullanmak sizi kurtarabilir.. Bu şekilde aynı konu hakkında yaza yaza artık on beşinci makalede tükendiğinizi hissedersiniz.Demem o ki "yazarak kazanmak onbeş dakikalık iş, çok kolay" diyenler muhtemelen kendileri hiç bu konuda deneyim sahibi olmayanlardır..
İşin ikinci zorluğu ise elbette ki süre.." Freelancer'im nasılsa, canım istediği zaman yazarım.." diye düşündüğünüzde zaten paranızı alamayacağınızı baştan belirtmek isterim. Çünkü bu işler gerçekten büyük bir ciddiyetle yapılıyor ve zamanında yazı teslim etmek, işinizde süreklilik sağlayabilmeniz için çok önemli..
Diğer bir zorluğu da araştırma yaparken çok vakit kaybedebilmeniz. Makale yazarak para kazanmayı düşünüyorsanız konu seçme özgürlüğünüz olmadığını da baştan bilmelisiniz.Çalıştığınız firma sizden hangi konuyu istiyorsa onu yazmak zorundasınız. Öyle konular var ki, cidden çok zorlanabiliyorsunuz. Örneğin benim en sevdiğim müşterilerimden biri yurt dışında online kumarhaneler zinciri olan bir firma. Verdiği fiyat, iç piyasadakilerin iki katı ve düzenli ödeme de yapıyor. Her gün bu firma için 1100 kelimelik içerikler üretiyorum. Bırakın kumarhane kültürünü, pişti bile oynamam üstelik. Ne yapıyorum bu durumda? Açıyorum İngilizce blackjack, rulet veya konu neyi gerektiriyorsa onunla ilgili makaleleri; çeviri yaparak içerik üretiyorum. Elbette birebir çeviri de yapmıyorum; kendi tarzımla yazıyorum.
Bu zorlukları bilerek soyunmalısınız bu işe."Zevk alıyor  musun?" diye soracak olursanız; cevabım "kesinlikle evet" olacaktır.Çünkü yeni şeyler öğrenmekten, yazdıklarımın beğenilmesinden inanılmaz zevk alıyorum. Karşılığında hesabıma düşen paraları görmek de ayrıca keyif veriyor elbet. Başlangıçta kazandığım paralar ancak cep harçlığı kadardı. Ama son zamanlarda müşteri portföyümü geliştirerek çok iyi olmasa da sıradan bir maaş boyutuna çıkarabildim kazancımı diyebilirim.
Yazma maceralarım hakkında yeni yazılarla sizlere her zaman destek olmaya devam edeceğim. Bu günlük bu kadar olsun,yazılacak bir sürü makalem var çünkü beni bekleyen..

28 yorum :

  1. Çok iyi gidiyorsunuz gerçekten de :) Bi de ben kazanabilseydim daha doğrusu bir yerden başlayabilseydim. Bugün, pırlanta yüzük adı altında 300 kelime istediler, yazdım bişiler, uamrım olumlu sonuçlanır ve ilk adımı atarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel bir gelişme; hangi siteyle çalışmaya başladınız?

      Sil
  2. Yine çok faydalı, tam ihtiyacım olan bilgilerin geçtiği çok güzel bir yazı olmuş.Çok teşekkürler. Ne kadar çok insana yardımcı oluyorsunuz. Ben de bugün ilk makaleyi yazıyorum, hatta bir kafamı toparlayayım diye ara verip şimdi bu yorumu yazıyorum:) 100 kelimelik kısa bir yazı, ama gerçekten de kolay bir şey değilmiş seo uyumlu içerik yazmak.
    Ben iki tane siteye köşe yazısı yazıyorum amatörce, kendi kafama göre yazmak ne kadar güzelmiş. "Şu kelimeyle yaz" deyince yazmak kasıyor insanı. Neyse inşallah ben de, bu işe yeni başlayan,daha doğrusu başlamaya çalışan herkes de başarılı olur.
    Tekrar tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Güzel yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. Blog tutmaktaki en önemli amacım, gerçekten birilerine yardımcı olabilmek. Eğer bir nebze de olsa başarabiliyorsam, ne mutlu bana:)Yazma konusuna gelince, biraz sabırlı davranırsanız emin olun siz de benim gibi otomatiğe bağlayacaksınız bir süre sonra.. Kolay gelsin diyorum.

      Sil
  3. Yazınız, hiç bir işin dışarıdan göründüğü gibi kolay olmadığının en güzel kanıtlarından biri olmuş. Blogumda yayınlayacağım bir yazıyı bazen bir iki saatte yazarken bazen de birkaç haftada zor hazırlıyorum. Sizin ki gibi her gün, hem de bazı kelimeleri veriliş sırasında kullanmak kaydı ile yazı yazmak gerçekten zor bir iş. Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Murat Bey. Bu yazıda her ne kadar zorluklarından bahsetsem de seviyorum ben yazmayı. Kelimeleri SEO uyumlu kullanmaksa biraz matematik gibi aslında,zevkli geliyor bana. İşin komik tarafı ise kendi bloğumda hiç dikkat etmiyorum o kurallara:)

      Sil
  4. Yazdıklarınız insana azim veriyor, güç veriyor.Size rastlamak gerçekten çok güzel.Ben de bugün ilk makaleyi yazmaya çalışacağım.Manevi yardımlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Rica ederim, yardımcı olabildiğimi duymak; bu güzel yorumlarınızı okumak da bana güç veriyor inanın. Size kolaylıklar diliyorum.

      Sil
  5. benim blogumu okumuyorsunuz serzenişine karşı bir küçük log tutayım dedim :P

    YanıtlaSil
  6. bende yazı yazarak para kazananlardanım ve kesinlikle kolay olmadığını belirtmek istiyorum.Öyle dışardan atıp tutuyorlar ya çok kolay bilmem ne falan diye.Onu söyleyenlerin ben varya :D vallahi şunu söylemek istiyorum iyi para getirisi var evet ama bütün zamanını yazı yazmakla harcamak zorunda kalıyorsun yada dar bir vakite ayırıyorsan beyninin zonkladığını bilsende elinden birşey gelmeden o gün yetiştirmek zorundasın.Hele birde çocuğun varsa YANDIĞININ RESMİDİR.iyi hoş iş ama ZOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Maalesef internette bazen insanlar-nedendir bilinmez- gerçekleri söylemiyorlar. Bu yazıyı yazmaktaki amacım da bu işi merak edenlere zorluklarından bahsetmekti.Size kolay gelsin diyorum.

      Sil
  7. merhaba bende yazarak kazanmak istiyorum bu yönde başarılı olduğumu düşünüyorum ama nereden ve nasıl başlayacağımı bilmiyorum. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
    bir de 300 kelime şartını anlayamadım anahtar kelimeyi makale içerisinde 300 defa mı yazacağız?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      "Makale yazma maceralarım" başlıklı yazılarımı okursanız faydalanacağınızı düşünüyorum. Makale uzunlukları bazen 300 bazen 500 bazen de 5000 olabiliyor. Anahtar kelimeyi SEO kuralları çerçevesinde %2-3 gibi oranlarda kullanmanız gerekir.Şimdiden kolay gelsin size:)

      Sil
  8. merhaba bende yazarak kazanmak istiyorum bu konu da başarılı olduğumu düşünüyorum ama nerden ve nasıl yazacağımı bulamadım bu konu da bana yardımcı olabilir misiniz?
    bir de 300 kelime şartı derken makale içerisinde anahtar kelimeyi 300 defa kullanmaktan mı bahsediyorsunuz tam olarak anlayamadım.

    teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel blog yazıyorsunuz! Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel blog yazıyorsunuz! Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gülten Hanım,sevgiler:)

      Sil
  11. Yine çok faydalı bir yazı olmuş. SEO uyumlu yazılar ile yeni yeni bilgi sahibi olmaya başladım. Önceden evden makale yazmayı hep belirli bir konuya göre yazmak zannederdim. Oysa işin çok farklı bir boyutu varmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet her işte olduğu gibi bu işin de belirli zorlukları var:)

      Sil
  12. İşleri yönetimde önemli: http://www.mserdark.com/hayatimi-kolaylastiran-uygulamalar/

    YanıtlaSil
  13. Bugün kariyer.net de gezinirken karşıma tesadüfen çıkan bir ilan sonucu araştırmaya başladım. Sonunda da sizin blogunuza ulaştım. Bir iletişim öğrencisi olmama, daha küçük bir veletken kendimce bir "hikaye kitabı" yazacak kadar yazmayı - ve tabi okumayı- sevmeme rağmen makale yazarlığı nasıl aklıma gelmedi bilmiyorum! Zor bir iş olduğunu tahmin ediyorum ama çok da keyifli olacağını umuyorum. Bu arada yaratıcı yazarlık ile ilgili tavsiye ettiğiniz kitaplar ve/ veya siteler var mıdır? Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de zor bir iş, ama dediğiniz gibi keyifli yanları da var. Yaratıcı yazarlık konusunda aklıma ilk gelen isim ise YeşimCimcoz, ki ben de kendisinin atölyelerine katılmayı düşünüyorum. Sevgiler:)

      Sil
  14. şu anda bir arkadaşım için makaleler yazıyorum çok sevdim hem de gelir kaynağı olması çok önemli...lütfen yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, "Makale yazma maceralarım" adlı yazılarımdan faydalanabilirsiniz, bol şans...

      Sil
  15. SEO kurallarını doğru olarak öğrenebileceğimiz bir kaynak önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu konuda adres gösterebileceğim bir kaynak yok maalesef, internet taraması yapmanızı öneririm. Zaten Seo çok derin bir konu, ben de bilmiyorum çoğu kuralını. İhtiyacınız kadarını öğrenseniz kafidir bence...

      Sil
  16. Merhaba Evde Yazan Kişi :)
    Bu yazını ikinci kez büyük bir keyifle okudum. Gerçekten doğru şeyler belirtmişsin.

    Ben de makale yazarak para kazanmaya çalışıyorum. Hiç de kolay bir yol olarak görmüyorum bunu, fakat ben de senin gibi zevk alıyorum. :) Bir ara bir tane makale sipariş sitesinde yazdım, sonra bıraktım. Bu konu hakkında biraz daha araştırma yapıyorum. O siteyi bırakma nedenim, aracı olmadan çalışmak istemem. Yani belirli makale alıcılarıyla sürekli çalışmak istiyorum. Aracı olmadığı için de daha fazla para kazanabileceğimi düşünüyorum. Doğrudan makale alıcılarıyla nasıl iletişim kurabilirim? Mesela sürekli çalışacağım bir film sitesi olabilir. Bu konu hakkında tecrübelerini paylaşırsan çok memnun olurum.

    YanıtlaSil