3 Haziran 2014 Salı

Tarihe tanıklık ediyoruz farkında mısınız?

Uzun zamandır bunu yazmak istiyordum ama neresinden başlayacağımı bilemiyordum. Galiba yazacaklarımın özeti şu cümle:

Tarihe tanıklık ediyoruz farkında mısınız?”

Şimdi diyeceksiniz ki “yaşıyoruz ve zaman geçiyor, elbette tarihe tanıklık ediyoruz.” Benim bahsetmek istediğim bu değil. Demek istiyorum ki kayda geçmesi gereken çok önemli zamanlar yaşıyoruz. Bu yaşadığımız sürecin önemi belki 30 sene sonra, belki de 50 sene sonra çok daha iyi anlaşılacak. Belki gözümüzün önünde gelişen bütün bu olup bitene şu anda bilinçlerimiz kapalı yaklaşıyoruz ve farkında değiliz çoğu şeyin, ama öyle değil gerçekler.. Diyorum ya, çok önemli zamanlardan geçiyoruz.

Birşeylerin farkına varmak için ne olması gerekir?
Kan ve gözyaşı mı?
Gözle görünür değişimler mi?
Ucundan bize dokunması mı?
Birilerinin kafamıza sopayla vurup “anla artık!”demesi mi?

Bazen hepsi olsa da insanlar, gözünün önünde tanıklık ettiği tarihi gerçeklerin hâlâ da farkına varamayabilir. Farkına varamadığı için tepki de göstermez, tepki göstermediği için olan bitenin bir parçası olur hiç istemese de. Bazen de farkındadır ama tepki göstermek çıkarına ters geliyordur. En kötüsü ise  farkında olduğu halde yaşam koşullarının onu görmeme noktasında zorlamasıdır..

Şimdi düşünüyorum da 12 eylül öncesinde ve sonrasında binlerce, belki de milyonlarca kişi olup bitenin farkında değildi.. Günümüzden bakılınca buna inanmak kolay değil, çünkü artık o günleri konuşana, yazana, çizene ceza yok. O günler hakkında bilgi yaymak serbest; ama öyle miydi? Bugün 12 eylül konusunda üst perdeden ahkam kesen gazetecilerin çoğu o günlerde magazin haberleriyle meşguldü ne yazık ki!

Bir suç işleniyordu göz göre göre ama yaşananların “suç” olduğunu söylemek büyük bir suçtu. Hatırlasanıza !!

İnsanlar sokaklarda öldürülüyordu, faili meçhul cinayetler vardı, üniversiteler güvenli değildi, yazmak çizmek konuşmak direkt cezaevine atılıp senelerce özgürlükten mahrum olmak demekti. Şarkı dinlemenin bile suç olduğu günlerdi, ne çabuk unutuyoruz her şeyi!!

Diyorum ya, tarihe tanıklık ediyoruz; ben şahsım adına böyle düşünüyorum en azından ve içim daha da ürperiyor.

Sevgi, barış, özgürlük, kardeşlik özlemi ile yanıp tutuştukça daha da  içimi şişiren bu detayları bir romana döküp kurtulasım var..

peace




7 yorum :

  1. Dediğin gibi bir 50 yıl sonra bizim şu an farkına varamadığımız yada tepki veremediğimiz olaylar yazılıp çizildiğinde bizim çocuklarımız torunlarımız da bugünleri tüyleri ürpererek okuyacak.
    Tarih sanırım böyle bişey. Tepki verilemeyen fark edilemeyenlerin yıllar sonra tüyler ürpererek okunması, hatırlanması..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte tam da sizin bu çok güzel ifade ettiğiniz noktada demek istiyorum ki, bu kadar tarih okumuş, yaşamış, görmüş insanlar olarak; yaşadığımız süreçler tarih olmadan önce bir şeylerin farkına varsak ve tarih yazılırken katkımız olsa..
      Bu kadar acı çekmeden, bu kadar pişmanlık duymadan..

      Sil
  2. Okumaktan ve daha önemlisi düşünmekten uzak toplumlar sadece kendi felsefelerine uyan görüşleri ve davranışları desteklerler. Onlara doğru olanı göstermek zordur. Bu anlamda tarihin başlarından beri çeşitli aydınlar, filozoflar veya daha bilinçli düşünebilenler toplumları uyarma gayreti içinde olmuşlar ancak yaşadıkları dönemde toplum tarafından en ağır şekilde cezalandırılmışlardır. Hukukta bugün bile ders alınan "Sokrates'in Savunması", filozofun insanlara doğru olanı göstermek çabasında iken uğradığı haksız ithamların dile getirildiği uzun bir metindir. Ancak bu metin bize bugün yaşadığımız olayların bugüne ait olmadığını, asırlar önce de çeşitli şekillerde varlığını ortaya koyduğunu göstermektedir. Temennilerinize gönülden katılıyorum, keşke insanlar yaşadıkları çağdaki olaylar karşısında daha bilinçli olabilse, doğru ile yanlışı daha net ayırabilseler. Keşke dediğiniz gibi bu kadar acı çekilmeden, pişmanlıklar duyulmadan gerçeklerle yüzleşebilseler. Ama korkarım bu insanın doğasında var. Okuma yoksunluğundan, cahillikten ve daha da kötüsü düşünce yapısının eksikliğinden kaynaklanan bu durum malesef bugün olduğu gibi bugünden sonra da olacaktır. Lâkin bu durumun gerçekleri daha net görebilen bizleri asla durdurmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Sonuna kadar gerçekleri söylemek belki de bir gün gelecekte de aynısı olacak düşüncemi haksız çıkartır. Diğer taraftan inanıyorum ki, insanlar gerçekleri daha net görmeye başladıklarında mutluluğu da bulmuş olacaklardır. Yeter ki gördüklerini, duyduklarını, yaşadıklarını sorgulamaya başlasınlar. O zaman herşey çok farklı olabilir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunuzun üzerine bana sadece teşekkür etmek düşer. Saygı ve sevgiler :)

      Sil
    2. Harika bir yorum olmuş. Tebrikler... :)

      Sil
  3. Yorum yazacaktım olmadı. Kısmet işte :)))))))) Her zamanki gibi fikrine sağlık diyorum. Senden yola çıktım kendime vardım. linkini aşağıya ekledim okumak istersen eğer. Sevgiler gönderiyorum.

    http://minelse.blogspot.com/2014/06/tank-msnz-yazar-msnz.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, okurum elbette, sevgiler :)

      Sil