15 Ekim 2014 Çarşamba

Jose Saramago ve Kopyalanmış Adam

Saramago'nun Körlük kitabını bir solukta okuduğumda allak bullak olmuştum. Hem yazarın sadece nokta ve virgül kullanarak bazen bir cümleyi bir sayfa boyunca uzatmasına, hem kurguya, hem de alt metinde anlatılan hikayeye hayranlıktı yaşadığım şey. Körlük biter bitmez gidip Görmek kitabını almıştım, Körlük kadar olmasa da yine etkileyici ve çarpıcı bir hikayeydi okuduğum. Yazarın ilk romanı olmasına rağmen öldükten sonra yayınlanan “Çatıdaki Pencere”yi aldım sonra. İlk iki kitapta beklentim iyice üst seviyeye çıktığı için sevemedim bir türlü ne yalan söyleyeyim, Saramago'ya saygımdan zorlana zorlana bitirdim. Hani damağınızdaki lezzeti bozan bir şeyden sonra bir süre ağzınıza benzer bir tat almak istemezsiniz ya, o hesap ara verdim bir süre Saramago'ya. Geçenlerde babil.com'da Saramago kitapları haftası indirimini görünce dayanamadım yine, üç kitabını daha aldım. Bunların ilki olan Kopyalanmış Adam'ı sanki eski bir dostuma uzunca bir aradan sonra yeniden kavuşuyormuşcasına okumaya başladım.



1998'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ve benim en sevdiğim yazarlar arasında kendisine sağlam  bir yer edinmiş olan Jose Saramago'nun romanları hep bir cümlelik olay ile başlıyor, öyle çarpıcı bir cümle ki o, peşinden yüzlercesi dökülüyor sonrasında.


Mesela Körlük'de araba kullanırken bir adam aniden kör oluyor ve bu körlük bir salgın şeklinde hızla yayılıyor...
Görmek'de seçim günü sabahleyin çoğunluk oy atmaya gitmiyor, sandıklar açıldığında ise oyların %83 ünün boş olduğu görülüyor...


Her iki kitapta da kahramanların adı yok, ülkelerin adı yok, dolayısıyla okuyucu istediği gibi çalıştırabiliyor hayal gücünü. Müthiş bir keyifti benim için her iki kitap da. Dediğim gibi Çatıdaki Pencere'yi saymıyorum.


Kopyalanmış Adam da böyle çarpıcı bir cümlenin peşinden gidiyor.

Kendi halindeki tarih öğretmenine arkadaşı bir gün ”Arayan Bulur” adında bir film verir. Filmi izlerken figüranlardan birinin kendisinin tıpkısının aynısı olduğunu fark eder öğretmen ve öykü başlar...

Dürüstçe söylemek gerekirse çok zor okunan bir kitaptı benim için. Yaklaşık 5 haftada ancak bitirebildim ve bu gerçekten de çok uzun bir süre.. Kitabın ilk 200 sayfası çok ağır aksak gitti. Kahramanımız Tertuliano Maximo Afonso da yavaş bir adamdı sağ olsun. Ne yapacağını düşündü, yavaş yavaş harekete geçti, sağduyusu sık sık devreye girdi. Yazar araya girdi, cümleler de bazen bir tam sayfa uzunluğunda olunca akşamları yatakta okurken abartmıyorum iki sayfa okuyup uykuya daldığım çok oldu. Fena bir okuyucu değilim aslında ama dedim ya zorlandım okurken. Ama kitabın acayip bir büyüsü de vardı, zorlandığım halde yine de yarım bırakamadım, iyi ki de bırakmamışım. Son 50 sayfada olaylar birden hızlanmaya başladı, bu sefer de tam ısınmışken kitap bitiyor diye üzüldüm açıkçası. Hiç beklemediğim bir anda sürpriz bir gelişme ile sonlandı hikaye, şaşkına döndüm desem yeridir..
Okuyucusuna resmen sabır testi uygulayan, ilk 200 sayfada sabredeni sonrasında heyecanlı olaylar örgüsü ile ödüllendiren bir kitap bu.


Jose Saramago'yu çok seviyorum ben, virgülle ayırarak yarım sayfada noktaladığı cümlelerini, olayların arasına girerek zaman zaman karakterleriyle dalga geçmesini, politik duruşunu, çok değişik konuları ele alışını.. 


Körlük kitabını herkese tavsiye edebilirim. Kopyalanmış Adam'ı ise iyi okuyuculara tavsiye ediyorum. Okuma konusunda kendi kendine meydan okuyanlar, sabırlıyım ben diyenler bu müthiş okuma deneyimini kaçırmasınlar bence.


Bugünlük de benden bu kadar, sevgiler efendim, kimse kitapsız kalmasın...









16 yorum :

  1. Okumadım ama bakacağım.. Ve amin diyorum son cümlene :))

    YanıtlaSil
  2. Dediğin gibi kimse kitapsız kalmasın . Ben bu yazarı daha önce hiç okumamışım. İlk kitap olan körlük çok enteresan geldi. :D Umarım alır okurum. İkinci kitap da da tarih öğretmeni olması dikkatimi çekti. Malum o işin adayıyım :D Çok sıkıcı olsa da okurum sanırım ben onu. emeğine sağlık evde yazar. Tekrar diyorum kimse kitapsız kalmasın. Bu yazarı bizimle paylaştığın içinde ayrıca teşekkür ederim. :) Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sevdiğim yazarlardan biridir kendisi, Körlük kitabını okursan bence gerisini de okumak isteyeceksin sevgili Emrah :)

      Sil
  3. Körlük isminde bir film izlemiştim, ve filmin başında dediğiniz gibi bir adam kör oluyor. Bu durum bir salgın gibi yayılıp tüm şehri sarıyor. Sadece tek bir kadın görmeye devam ediyor. Ve film böyle böyle ilerliyor. Sanırım bu kitaptan uyarlama bir film:) Bazen kitap ile film uyarlaması farklılık gösteriyor, belki o yüzden bilemiyorum, filmi pek sevememiştim. Filmden çok farklı bir kitap yorumu okuyunca da diğer kitaplar nasıl acaba diye merak ettim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet izlediğiniz film bu kitabın uyarlaması. Bu yazarın o kadar güzel ve özel bir yazma stili var ki filmden o lezzeti almanız imkansız, dolayısıyla kitabı bence çok seversiniz.

      Sil
  4. Hiç okumadım. Yazar için yaptığın övgüleri okurken ben de okumalıyım diye düşünürken yazının sonunda farklı bir duyguya kapıldım. :) şimdilik kalsın en iyisi. . Yazdıklarına göre. Marquez in tarzını andırıyor galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar kesinlikle muhteşem, Körlük kitabını kime tavsiye ettiysem çok severek okudular. Bence ertelemeyin, bu önemli yazarı tanıyın derim :)
      Evet çerez gibi okunabilen bir yazar değil, ama lezzeti çerezin çok çok üzerinde :)

      Sil
  5. Daha önce kitaplarını okumadığım bir yazar. Senin anlatımınla ilgimi çekti.
    Ağır aksak ilerleyen kitaplar bana pek keyif vermiyor :(
    Elimdeki kitabı bitirdikten sonra Körlük kitabını değerlendireceğim, daha akıcı gibi sanki..
    Blogumda seni mimledim yanıtlarsan sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Körlük kitabını elinizden bırakamayacak, mutfakta çorba karıştırırken bile okumaya devam edeceksiniz, o denli tavsiye ediyorum:)
      Mim için teşekkürler, elimde bekleyen iki mim var, mim moduna girip hepsini topluca yazacağım :)

      Sil
  6. 2015'ten beklentiler konulu mime davetlisin, detaylar blogumda :)
    http://whiteglaze.blogspot.com.tr/2014/10/2015-ylndan-neler-bekliyorum.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, mimler epeyce birikti, mimli bir mim haftası yapmam lazım :)
      Sevgiler :)

      Sil
  7. Merhaba. Yazı için emeğinize sağlık. Saramago'nun Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş'u da müthiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş'u aldım, okuma sırasındaki kitaplarımın arasında bekliyor, güzel olacağına eminim ben de.
      Teşekkür ederim yorumunuz için..

      Sil
  8. Kitabın konusu gerçekten ilgi çekici gözüküyor. Kahramanımızın tüm yavaşlığına rağmen :) sanıyorum bu kitabı okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de okuyun, kahramanımızın temposunda yavaş yavaş okuyun hatta, muhtemelen beğenirsiniz:)

      Sil