12 Ekim 2014 Pazar

Kadıköy Belediyesi ve Murat Ertürk Hoca'dan müthiş hizmet!

Hafif kilo alsanız ne yaparsınız?

Hemen diyete başlarsınız, diyet yetmez biraz da spor yapmak lazım dersiniz değil mi? Maddi imkanlarınızı zorlarsınız; evinizin yakınlarındaki pilates, yoga, kardiyo, zumba...vs. gibi kursları araştırır, artık ne canınız çekiyorsa ona başlar, kendinizi iyi hissedene kadar egzersiz yaparsınız. Sonra da Facebook sayfanızda “öncesi-sonrası” diye nitelendirdiğiniz fotoğraflarınızı paylaşarak dosta düşmana nasıl zayıflayıp forma girdiğinizi anlatırsınız. İşin en eğlenceli kısmı da burasıdır aslında; başarı duygusunun verdiği tatmin, paylaşıldığında daha da katlanan başarı duygusu..

Belediyenin engelliler için  yaptığı pırıl pırıl salon..




Diyelim ki salon sporlarına gidecek vaktiniz ya da paranız yok, o zaman da geçirirsiniz spor ayakkabılarınızı ayağınıza, yürürsünüz, koşarsınız, bisiklete binersiniz, elbette yapacak bir şey bulursunuz. Olmadı açarsınız Youtube videolarını, başlarsınız evinizde egzersiz yapmaya..

Eğer bütün bu saydıklarımın hiçbirini yapmıyorsanız da o sizin ayıbınız ne diyebilirim ki ben sizin bu tembelliğinize! Belki yazının sonunda tembeliğinizden utanadabilirsiniz o ayrı konu..



Şimdi kendinizi unutun. Tekerlekli sandalyede olduğunuzu, ya da ortopedik başka bir engelinizin olduğunu düşünün; hafif kilo aldınız ve sağlığınız için spor yapmanız lazım, ne yaparsınız?

Maddi imkanlarınız varsa özel hoca tutarsınız, evde egzersiz yaparsınız. Peki maddi imkanlarınız yoksa ne yaparsınız?

Murat Ertürk ve güler yüzlü ekibi iş başında!

İşte tam da bu noktada sosyal devlet anlayışını benimsemiş modern belediyeler ve de gönüllü güzel insanlar devreye giriyor. Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi örnek bir belediyecilik anlayışına, bütün ekibiyle birlikte engellilere pilates dersi veren Türkiye Master Trainer Murat Ertürk de bu güzel insanlara verilecek güzel örnekler. Keşke bütün belediyelerin aynı hizmeti verdiğini söyleyebilseydim burada, keşke spor eğitmenlerinin hepsinin engellilere Murat hoca ve ekibi gibi yaklaştığını müjdeleseydim...

Spor yapmak mutluluktur!

Olsun, bu yazıyı belki birileri okur, belki birileri ilham alır, belki onlar da uygular diye umut ediyorum. Siz anlıyorsunuz benim ne demek istediğimi ve biliyorum ki bu önemli konunun duyurulmasında, gündeme getirilmesinde hepiniz birer gönüllü elçiler olacaksınız.

Evet olaya dönelim tekrar:

Hayatlarında belki de ilk kez spor yapma şansını yakalayan engelli grupları, Murat Ertürk ve ekibindeki güler yüzlü eğitmenler eşliğinde kendilerini Kadıköy Engelli Merkezi'nde haftada bir kez mutlu hissediyorlar. Üstelik ilk kez Kadıköy Belediyesi'nde uygulamaya konulan, (başka örneği sanırım yok) engelli taksi ile kursiyerler her cumartesi Haldun Taner Tiyatrosu'nun önünden saat 13:30'da ücretsiz olarak alınıyor ve kurs bitiminde yine aynı araç ile aynı noktaya bırakılıyorlar. Bu bence müthiş bir hizmet, emeği geçen herkesi içtenlikle ayrı ayrı tebrik etmek istiyorum.


Belki çok etkilenmediniz bu haberden,  engelli bir insanın hayatında ilk defa eline top alıp havaya atmasındaki coşkuyu, engelli bir insanın hayatında ilk defa spor yapma mutluluğunu hissetmeniz çok da kolay değil zaten. Ama deneyin, hayal edin, empati kurun, hemhâl olmaya çalışın; belki o zaman bu olayın önemini daha iyi anlayacaksınız..



Üç grupta yapılıyor çalışmalar,

-Bedensel engelliler için pilates ve esneklik çalışmaları.
-Görme engelliler için kinestetik duyu beceri egzersizleri.
-Zihinsel engelliler için de bilişsel gelişim eğitimleri.


Belki bu yazıyı okuyan siz, İstanbul'da oturan bir engellisiniz; belki yakınlarınız, belki komşularınız engelli. Duyurun, paylaşın, bu şahane etkinlikten ihtiyacı olanlar faydalansınlar, sonra da Facebook sayfalarında belki de hayatlarında ilk kez şöyle bir paylaşım yapsınlar: 







Kayıt ve başvuru için (0216) 337 21 21 numaralı hattı kullanabilir veya merkezi ziyaret edebilirsiniz.


Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi:
Koşuyolu Caddesi Mahmut Yesari Sok. No: 84



Mutlu olmak herkesin hakkı ( slogan gibi oldu)


Sevgiyle...



16 yorum :

  1. Belediyeyi ve gönüllüleri kutlamak lazım, çok düşünceli ve duyarlı bir davranış. Paylaştığınız için teşekkürler, keşke daha fazla yerde yapılsa. Facebook'da paylaştım ki daha çok kişiye ulaşsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel etkinlikleri olabildiğince çok insana duyurmak lazım. Teşekkürler desteğiniz için, sevgiler..

      Sil
  2. Özel Rehabilitasyon eğitim merkezlerine Devletin çok büyük teşvikleri var. Rehabilitasyon merkezlerine öğrenci başına 440 tl maddi destek veriliyor. Yani eskisi gibi evde akşama kadar oturmak yok. Engelliyi evinden alıp eve bırakıyorlar. Yazın yüzme, kışın jimnastik gibi bina dışında eğitime çıkarıyorlar. Ayrıca bire bir eğitimde bu işin bir parçası. Üstelik cebinizden 5 kuruş para çıkmıyor. Eğer hala eve hapsolmuş engelli tanıdığınız var ise mutlaka haber verin... Özel Rehabilitasyon Merkezleri ücretsiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu yorumunuzdan sonra en az 20 dakika internette araştırma yaptım. Gördüğüm kadarıyla bu söylediğiniz ücretsiz desteğin sadece çocuklar için geçerli olduğunu söyleyebilirim. evet bu iyi bir uygulama ama benim sorumun yanıtı bu değil.
      " Örneğin eve hapsolmamış fakat spor yapmak isteyen bir engelli ne yapabilir?" sorusuna çözüm değil maalesef. Devlet tam anlamıyla "sosyal devlet" olamadığı için bir şeyler hep eksik kalıyor ne yazık ki!
      İşin en kötü tarafı da hala olaya acıma- yardım etme bakış açısıyla yaklaşan belediyelerin olması. Dediğim gibi araştırma yaparken Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Engelliler hizmet ve rehabilitasyon merkezi adlı sayfasına denk geldim. Aynen şöyle bir cümle gördüm:

      "Sosyal-ekonomik durumu yetersiz, geliri olmayan ya da asgari ücretin altında bir gelire sahip olan üyelerimiz, bütün hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler." Yani engelli isen beediyeden ücretsiz hizmet alamıyorsun Ankara'da, bir de fakir olman gerekiyor!! Bu bence berbat ötesi bir uygulama...

      İşte sosyal devlet anlayışına sahip belediye tanımının altını bu nedenle çizmek istedim. Kadıköy Belediyesi bu hizmetleri büyük bir nezaketle, ötekileştirmeden, ayrıştırmdan yapıyor, bu nedenle takdire şayanlar..

      Sil
  3. Teşekkürler bu güzel paylaşım için. ..
    Emeği geçen yetkililere , gönüllülere yürek dolusu tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bu tip güzellikler yaygınlaşabilse..

      Sil
  4. Kadıköy'de oturduğum halde belediyenin bu hizmetinden haberim yoktu. Engelli bir arkadaşım var ve kendisiyle paylaşacağım. Bu konuyu gündeme getirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Selamlar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hiç vakit kaybetmeyin hemen iletin kendisine, memnun kalacaktır, sevgiler :)

      Sil
  5. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, gerçekten bütün kamu kurumlarının üzerinde düşünmesi gereken bir konuya değinilmiş. Bizleri haberdar ettiğiniz için de sizlere teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hükümet ne yazık ki bu olaya "acıma-merhamet etme-yardım etme" temelinde yaklaşıyor, dolayısıyla kaş yaparken göz çıkarıyorlar. Sadece engellilere mi, yoksul insanlara kamyonlardan fırlatılan güya "yardım malzemeleri(!)" görüntülerini unutamıyorum.
      Dolayısıyla hassasiyet gerektiren bir konu bu, devletin bakış açısının "yardım" boyutundan "sosyal devletin zorunlu hizmeti" boyutuna geçmesi gerekir, aksi takdirde yapılan her şey benim gözümde rezillik olmanın ötesine geçemiyor. İşte bu nedenle Kadıköy Belediyesi'nin uygulamasını takdir ettim.
      Yani aslında bir şeyi yapmak değil de yapma biçimi önemli, dediğiniz gibi anlayana...

      Sil
  6. Bu güzel bir haber, umarım pek çok belediyede bu ve benzeri programlar çoğalır.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve Kadıköy Belediyesi'nin görme engelli vatandaşlarımız için sesli kütüphanesi var. İBB'ninki Eyüp'te. Hatta bir dönem kitap seslendirme projesi kapsamında ben de başlamıştım bir kitabı okumaya. Kitabı okuyorsunuz ve bir yandan kayıt cihazına kaydediyorsunuz. Keşke devam edebilseydim, maalesef yarım kaldı. Kitabı yarım bırakmamak gerekiyor. Çünkü kitabı dinlemeye başlayan görme engelli arkadaşımız, bir sese alıştığından, seslendiren kişi değiştiğinde adaptasyon sorunu çekiyormuş. Bu yüzden üzgünüm:( Ama aklımda, inşallah yine devam edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bahsettiğim Engelli Merkezi'nde söylediğiniz kütüphaneden de var. Görme engelliler için kitap okumak gerçekten de önemli bir şey, umarım yine devam edebilrsiniz, sevgiler :)

      Sil
  7. Anlamlı bir hizmet. Eline sağlık, duyurmak da ayrı bi övülesi hizmet... ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyup yorumlamak, paylaşmak da övülesi bir davranış :)

      Sil
  8. Gerçekten büyük bir hizmet. Duyarlı paylaşım için çok teşekkür ederim . Benim ablam rehabilitasyon merkezinde çalıştığı için az çok bilirim o insanların yaşadıkları durumları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke hep iyi şeyler olsa ve keşke hep paylaşabilsek ...

      Sil