24 Aralık 2014 Çarşamba

Ayşe Kulin, Handan'la gönlümü aldı!

Hani bazı kitaplar vardır, elinize alırsınız, o kadar bırakamazsınız ki, mutfakta bir elinizle çorba karıştırır, diğer elinizle de kitabı tutup okumaya çalışırsınız! Handan da öyleydi benim için. Geçen cumartesi gecesi uyku öncesi 30-40 sayfa okudum, kalanını da pazar günü öğlene doğru bitirdim. Dedim ya, en son okuduğum, pek de hissedemediğim Füreya (yazısı burada)
kitabından sonra Ayşe Kulin Handan'la gönlümü aldı benim.



Ayşe Kulin - Handan


Halide Edip'in -kadın psikolojisini anlatan ilk yerli eser- olarak bilinen ünlü Handan'ını almış, kendi Handan'ıyla öyle güzel harmanlamış ki yazar, ortaya keyifle okunası bir kitap çıkmış, "emeğine ve yüreğine sağlık" demeliyim yeri gelmişken.

Evet kadınlar duygusaldır, duygusallıkları tavana vurduğunda, yani aşık olduklarında, yani terk edildiklerinde, hele bir de aldatıldıklarını hissettiklerinde neler yapmazlar ki!

Ayşe Kulin'in Handan'ında bir kadının duygusal iniş çıkış anlarında neler yapabileceğini görüyoruz, görmüyoruz aslında tanık oluyoruz, tanık da olmuyoruz belki de, içten içe yaşatıyor bize yazar olan biteni. Yani kitabı okurken Handan oluyoruz, kimi zaman Halide Edip'in Handan'ı, kimi zaman da Ayşe Kulin'in modern Handan'ı...

Aşklar, ihanetler, zorunlu yalnızlıklar ve hayatın getirdiği beklenmedik olumsuzluklar akıp giderken Handan hep ayakta, hep dimdik, hep güçlü... Yani bir kadının olması gerektiği gibi, veya zaten çoğunlukla olduğu gibi.

Handan-arka kapak yazısı


Kitap, dörtlemenin sonuncu kitabıymış:

Gizli Anların Yolcusu”'nda İlhami'yi, “Bora'nın Kitabı”'nda Bora'yı, “Dönüş”'te de İlhami'nin kızı Derya'yı anlatmış yazar. Bu karakterlerin hepsi Handan'da da geçiyor ama diğer kitapları okumadığınız için anlamadığınız bir yer olmuyor. Ben bu üç kitabın hiçbirini okumadım, belki de ters sıralamayla devam ederim seriye belli mi olur.

Yazar Gezi'ye selam çakmış.

Yazar kitabın son bölümünde hikaye kahramanlarına yani Handan'a, yani Handan'ın yeğeni Defne'ye gezi olaylarını yaşatmış. Güzel de olmuş, o tarihi günler ne kadar çok romanda, hikayede, filmde, şarkıda geçerse o kadar iyi olur. Zira toplumsal hafızamızın karne notu pek iyi değil biliyorsunuz.

Son Söz

Kitap tavsiyelerime güvenen siz değerli takipçilerim; ben bu kitabı beğendim. Akıcı bir anlatımla yazılmış,  içimizden birilerinin öyküsünü okumak isterse canınız, belki bu tavsiyemi hatırlarsınız.

Gidiyorum ben, işe yetişmem gerek. Şahane bir gün diliyorum hepinize...







16 yorum :

  1. Günaydın.
    Ayşe Kulin hayranı olarak hemen hemen tüm kitaplarını okuyan ben, Handan kitabını da aldım. Ancak henüz okuyamadım. Elimdeki kitap biter bitmez Handan kitabına başlayacağım. Ayşe Kulin'in harika kalemiyle yine çok güzel bir kitap çıkmış anlaşılan. Yorumunuz için teşekkürler ve emeğinize sağlık...
    Sevgiler ve selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın, gerçekten çok güzel bir kitaptı, beğeneceğinize eminim.
      Sevgiler ve selamlar :)

      Sil
  2. Aaaa Handan' a da ben ısınamadım.:) (yorumlarım gelecek aya) Ama sanki biraz zorlama bir roman olmuş gibi hissettim, yer yer fazla mesaj kaygılı ve "öğretmen" edalı olmuş gibi hissettim. Önceki 3 roman daha gerçekçi gelmişti bana seriye kıyasla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de okurken bulunduğumuz ruh hali de etkiliyor:) Ben de bu sizin dediğiniz duyguları aynen Füreya'da hissetmiştim, Handan'ı daha sıcak buldum, dediğim gibi iki günde bitirdim:)
      Sizin detaylı yorumunuzu da merakla bekliyorum, sevgiler :)

      Sil
    2. Cok dogru, ruh hali de buyuk etken :)

      Sil
    3. Mesela yarım bıraktığıma üzüldüğüm, ruh halinden öyle yapmışımdır dediğim, Murathan Mungan'ın "Yüksek Topuklar" adlı kitabına tekrar başlamak için doğru ruh halini bekliyorum yıllardır :)

      Sil
  3. http://yazarkafe.hurriyet.com.tr/Detail/621657/kocasini-b-r-erkege-kaptirmis-kadin-ne-h-sseder

    handan röportajını okumak isterseniz linke tıklamanız yeterli :))

    YanıtlaSil
  4. Ben düşündüm de sanırım Ayşe Kulin'den en son Adı Aylin i okudum. o da kaç sene önce bilemiyorum :) Ruh halim bu ara böyle bir roman okumak istiyor sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar meşhurdur o kitap, ben de bir türlü alıp okumamışımdır nedense :)

      Sil
  5. Bir Ayşe Kulin hayranı olarak bu yazınız çok iyi oldu benim için çünkü Handan'ı okuyup okumamak konusunda kararsızdım. En son Hayal'i okudum, çok beğendim. Handan acaba tekrar bir kitap mı ki diye düşünmedim değil. Bana çok çekici gelmemişti ama tekrar aklıma soktunuz...Ee ne de olsa Ayşe Kulin zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Ayşe Kulin hayranıysanız bu kitabı çok seversiniz, hikaye güzel çünkü :)

      Sil
  6. Çorba karıştırırken kitap okumak... Çok tanıdık. ;) Ayşe Kulin'i pek bi severim, ama bu kitabını henüz okumamıştım. Teşekkürler paylaşım için... :)

    YanıtlaSil
  7. Şuan yeni bir kitaba başladım fakat beni çok meraklandırdın bu kitap için :)

    YanıtlaSil