22 Aralık 2014 Pazartesi

Nice sigarasız yıllara!

Dün insanlık için önemsiz, benim içinse çok ama çok önemli bir olayın yıl dönümüydü. Evet geçen sen dün, bundan tam 1 sene önce, yani 365 gün geri sayımla ben sigarayı bırakmıştım!

Sigarayı bırakmak mutluluktur!

Alkışlar kendime gelsin diyorum, hiç de mütevazı olmayacağım bu konuda. Nice senelere temiz kokan saçlarım, nice senelere daha çok oksijen alan ciğerlerim, nice senelere zehirli madde girmeyen iç organlarım...
Hani vardır ya sigarayı bıraktıktan sonra ne faydalar görürsünüz çizelgeleri, işten ben şu aşamadayım:

Sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra:

Akciğerler kendini temizleme yeteneğini tekrar kazanır
       •Sigara içen birisine göre sigaraya bağlı kalp krizi riski yarıya düşmüştür.

Neler hissediyorum, neler gözlemliyorum:
Artık sigara kokusu ve dumanından rahatsız olmaya başladım. Geçenlerde boyu yaklaşık benim kadar olan ve de sigara içen bir arkadaşımla bir kafede oturmuş çay içiyorduk. Arkadaşımın ağzından yayılan sigara kokusuna abartmıyorum gerçekten de tahammül edemedim. Boylarımız aynı seviyede olduğu için ağız hizası da tam benim burun hizama denk geliyordu ve o koku, Oh My God yani!! Sandalyemin yönünü çevirdim hemen ve sigarayı bıraktığım için bir kez daha mutlu oldum kendi kendime.
Gerçekten de sigara içenlerin kokusu çok ama çok itici geliyor artık.

Sigarayı bırakınca mis gibi kokarsınız!

Bir de sigarayı bırakmak isteyen ama bir türlü bırakamayanların çaresizliğini, suçluluk duygusunu, konuyu ört bas etme çabalarını daha iyi görebiliyorum, ben de öyleydim bir zamanlar. Bırakmak isterdim, bırakamayınca da üzerimde ayrı bir gerilim olurdu. Artık öyle sorunlarım yok ve hayata karşı daha güçlü hissediyorum kendimi.

Benden tavsiye isteyen arkadaşlarıma hep şunu söylüyorum:

Bıraktıktan sonraki başarı duygusunu, o hazzı yaşamanız lazım! Düşünsenize milyonlarca insan kurtulmak için çaba sarfedip başaramazken siz bu sorunu çözenler tarafında, yani haklı gururlarını doyasıya yaşayan mutlu ve başarılı insanlar tarafında yer alacaksınız! Ne şahane bir duygu bu!

Sigarayı bırakmak için beni ne motive etti?
Çevremde sigarayı bırakanların büyük bir çoğunluğu ya ağır bir enfeksiyon geçirdiği için, ya ciğerlerinde türlü türlü sorunlar yaşadıkları için, yani sigara yüzünden hastalandıkları için sigarayı bırakmışlardı. Ben böyle bir şeyi ne  yaşamak, ne de yakınlarıma yaşatmak istemiyorum dedim kendi kendime. Hastalanana kadar sigara içip sonrasında mecburiyetten bırakacağıma özgür irademle, kendi istediğim için bırakmalıyım bu kötü alışkanlığı dedim. Hani halk arasında denir ya, “ben onu bırakamıyorum ama o bırakacak beni bir gün!” İşte bunu yaşamayı kendime yediremedim. Çok etkili bir motivasyon oldu, nitekim yokuş çıkarken tıkanmıyorum, nefesim açık, şahaneyim! Vücuduma bile bile zarar vermediğim için vicdanım son derece rahat.

Sigarasız hayat şahane!

Evet biraz kilo aldım.
Hayatımda hiç kilo sorunum olmamıştı, evet 6-7 kg aldım. Ama doktor arkadaşım bir yıl sonunda bu kiloları kolaylıkla verirsin dert etme diyor. İlk zamanlar dert ediyordum, artık etmiyorum. Bağımlı olduğum sigarayı bırakmışım 6-7 kiloyu mu veremeyeceğim diyorum! En kısa zamanda kilolar da gidecek ve kuşlar kadar hafif ve özgür olacağım.

Sonuç;
Sonuç muhteşem, darısı tüm bağımlıların başına diyorum.
Sağlıklı günler diliyorum hepinize..

NOT: Bırakırken neler hissetmişim, nasıl mücadele etmişim merak edenler buraya bakabilir.


33 yorum :

  1. Günaydın.
    Sigarayı bıraktığınız ilk günleri yazılarınızdan hatırlıyorum. Zor günlerdi sizin için ama güçlü iradenizle atlattınız ve bir seneyi bile devirdiniz. Sizi gönülden tebrik ediyorum. Mutlaka sigarayı bırakmak isteyen bir çok kişiye örnek olmuşsunuzdur. Tekrar tebrik ediyorum...
    Sevgiler ve selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman nasıl da çabuk geçti... O zamanlar da yorumunuzla destek olmuştunuz, bugün de buradasınız. Çok teşekkür ederim, bir kişiye bile faydam olmuşsa benden iyisi olmaz, sevgiler:)

      Sil
  2. Oo süper bende kutluyorum, bence sonuna kadar hak ediyorsun kutlamayı, tebrikleri gerçekten :)
    Çünkü bağımlılıklardan kurtulmak en zoru.
    Nice yıllara umarım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sigarayı bırakma tebriği almak ne hoşmuş, sevgiler:)

      Sil
  3. Tebrikler! Önümüzdeki Mart ayında benim de 3 yıl olacak bırakalı :) Kilo konusuna gelince bana da sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra vücut alışır o kilolar gider diyorlardı malesef bu bir yalan :) O yüzden kilo konusunda dikkatli ol derim ben :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, seni de tebrik etmek lazım bu arada:) Kilo için önerilere açığı, sevgiler :)

      Sil
  4. ben de başlamak istiyorum ama içemiyorum. geceleri eğlencem olurdu, kilo verirdim. çayın yanına iyi giderdi. ama içime bile çekemiyorum. :D

    YanıtlaSil
  5. 43.günüm.....bende hayata karşı daha güçlü hissediyorum kendimi....sigara içerken yapmak istediğim ama yapacak gücü kendimde bulamadığım neler neler varmış....İyi ki bırakmışım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahane, siz de kocaman bir alkışı hak etmişsiniz :)

      Sil
  6. Sevgili Evde Yazar,tebrik ederim.Benim de Mart'ta iki yıl bitiyor.Aynen bende kokusuna tahammül edemiyorum.Nasıl içmişim, nasıl bağlanmışım,hayret ediyorum kendime.Bağışıklık sistemim çökmeye başlamıştı bir hapşırma ile komalık hasta oluyordum.Bırakalı grip bile olmadım.Nice yıllara sağlıkla...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, sizi de tebrik ediyorum. Ben de son bir senedir grip olmadım, üstelik ayaklarım artık daha az üşüyor:)
      Sevgiler...

      Sil
  7. Ben hiç sigara kullanmadım, çevremdekiler sigarayı bırakmanın çok zor olduğunu söylüyor... Sizi tebrik ederim. Nice sigarasız yıllara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim destek mesajınız için. Başlamamakla çok iyi etmişsiniz, nice sağlıklı yıllara...

      Sil
  8. Yuppi bir boyunca sözünde durdun ve bıraktın. Sevgili Evde yazar'cığım seni kocaman kocaman alkışlıyorum. Sen bunu hakediyorsun çünkü. Seninle karşılaştığımızda yeni bırakmıştın daha başındaydın. Ve şimdi... Kendinle gurur duymakta çok haklısın. Darısı diğer içenlerin başına. Ben 22 sene önce bıraktım çok şükür. Ancak bu sinsi şeytan ara sıra insanı yoklar haberin olsun. Sakın ha kanma. 1 nefes bile çekme. Evet kokusu beni de çok rahatsız ediyor. Hatta nefes almada zorlanıyorum alerjimden dolayı. Ama bazen öyle ortamlar oluyor ki verin bi tane ben de yakayım dedirtiyorlar. Bu tezgaha gelme sakın. :D Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, evet Ahmet Ümit etkinliğiydi değil mi:) Daha çok yeniydi o zamanlar, biraz zorlanıyordum:)
      Bir taneden bir şey olmaz diyenlere karşı gardımı aldım, umarım tezgaha gelmem:)
      Sevgiler:)

      Sil
  9. tebrik ediyorum hocam gine şahane yazmıssınız ama ben hayatımda hiç sigara kullanmadım çevremdikerinde kullanmasını tavsiye etmiyorum blogum : bunlaribiliyormusunuzbm.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Benim dedem 90 yıl boyunca içti ve 96 yaşında uykusunda öldü. Hiç bir rahatsızlığı yoktu. Bence her şeyin fazlası zarar. Stres faktörü de var tabi. Mesela dedemin dünya umrunda olmazdı. Bence insanı öldüren stres ve aşırılıklar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedeniz ekstrem bir örnek. Sigaranın zararları bilimsel olarak kanıtlanmış. Evet her şeyin aşırısı zararlı ama sigaranın azı da zararlı:)

      Sil
  11. Tebriklerrr
    Ben beş yılı dolu dolu devirdim, Koah denilen illet bir hastalığı geçtiğimiz yıl fark ettiğim de daha da çok sevindim bıraktığıma:).

    YanıtlaSil
  12. 2,5 aydır içmiyorum kaldı 9 ay desenize :)

    YanıtlaSil
  13. Tebrikler... Bravo....
    gerçekten önemli bir başarıdır bunu gerçekleştirmek...
    günde 3-4 tane içen biri olduğum halde bırakmakta çok zorlanıyorum. tamamen kesmiştim epey bir süre. tekrar başladım 2-3 hafta önce.
    yani kokusu gerçekten çok berbat.

    YanıtlaSil
  14. Tebrikler... sigara içmemenin kıymetini kalp ameliyatı ve sonrasında anladım... kilo eğer spor yapmıyorsan bir şekilde yaşla birlikte alınıyor.. metabolizma yavaşlıyor ne de olsa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun..
      Ben de nihayet kurtuldum :)

      Sil
  15. Sigarayı bırakmanız çok iyi olmuş bir kişi daha bu meretin azabından kurtulmuş olması beni sevindirdi:)Ben şahsen hiç içmemiş birisi olarak çok sevindim.

    YanıtlaSil
  16. Vay be 1 yıl mı olmuş :) Ne mutlu size. 1 yıl önceki yazınızı okumuştum, şimdi de duydum ki siğaradan kurtulalı 1 yıl olmuş. Çok sevindim. İyi yıllar burada :)

    YanıtlaSil
  17. Ben sigarayı hiç elime almadım. Arkadaslarım arasında içen çok var ama ben hiç merak edipte tadına bile bakmadım. Mutluyum :)

    YanıtlaSil
  18. Benimde buna benzer bir yazım var ama bunun kadar başarılı değil tabiki:
    Okumaka isteyenler bakabilir http://yazanadamim.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil