7 Mart 2016 Pazartesi

Hep birlikte uzaya çıkalım!

Hayatımın hiçbir döneminde cinsiyetçi bir gözlük takmadım, ne mor çatıcılardan oldum ne de feminist. Duygu Asena'nın kitapları açıkçası beni zerre kadar etkilemedi. Kadın hakları diye bir şeyi savunmadım hiç, kadın sorunu özeline kafa da yormadım. Çünkü bütün bu gösterilen çabalar her ne kadar iyi niyetli olsa da, bence boşa kürek sallamaktan öteye geçemez, geçmiyor da zaten. İnsan hakları diye bir bilinç oluşmazsa eğer, insan olabilme evreleri geçilmezse eğer, daha çook yıllar kadın hakkı diye sokaklara dökülür mor giyenler.

Dün mülteci astronot Muhammet Faris ile yapılan röportajı* okuyordum, astronotların genel olarak söylediklerinin o da altını çizmiş. “Uzaydan bakınca dünya mavi bir top yalnızca, ne sınırlar var, ne ayrılıklar, ne de farklılıklar” demiş ve eklemiş; “Kötü insanları uzaya göndermek lazım. Dünyanın ne kadar güzel olduğunu görüp, geri döndüklerinde kötülük yapmaktan vazgeçerler belki...” Güzel söylemiş de uzayı da kirletir onlar, Mr. Faris çok iyi niyetli yaklaşmış olaya bence.



Bakıyorum, bakıyorum, anlayamıyorum bazen. Viyana'da insanlar sanat etkinlikleri arasında mekik dokuyup sokak konserleri dinlerken içkilerini yudumluyor, bizde sokakta kadınların ne işi var deniyor. İsviçre'de mahalle kreşine bedava gönderdiği bebeğinde aklı kalmayan kadın, bizde devletin kreşine çocuğumu gönderip heba edeceğime daha çok çalışır özel okula gönderirim diyor. Hoş, mahallede kreş de yok ki! Amerikalı gençler liseyi bitirdikten sonra cinsiyetleri ne olursa olsun önce dünya çapında bir gezi programına çıkıp, sonra üniversitede okumayı tercih ediyorlar. Bizde ise “kız kısmısı anasının babasının dizinin dibinden ayrılmaz” sözü hâlâ kabul görüyor! Asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlara “daha çok çocuk doğur!” dayatması yapılan ülkemizde, kadın sorunu diye bir şeyle uğraşmak bence buz dağının görünen yüzüyle oyalanmak anlamına geliyor. Ki zaten ne kadar oyalanılırsa o kadar çok sorun çıkıyor, dağ neredeyse batacak!

Ortaya kara bir yazı çıktı farkındayım, belki de hep beraber uzaya çıkmamız lazım!


*http://www.hurriyet.com.tr/multeci-astronot-muhammed-faris-keske-butun-kotuleri-uzaya-gonderseler-40064149


20 yorum :

  1. İnsan bazen kendini olduğu yere ait hissetmiyor. Birçok düşünceme tercüman olmuşsunuz, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yazıya giriş yaptım sadece, baktım yazdıkça kararıyor, kısa keseyim dedim içlerimiz daha da kararmadan.
      Teşekkür ederim zaman ayırıp yorum bıraktığınız için.

      Sil
  2. Devamını okumayı merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinirlendiğim bir gün bu yazının devamını kesisn getiririm:)

      Sil
  3. Devamını bende merakla bekliyorum :) Yayınını okurken ümitsizliğe kapılmadım değil ama hepsi ne kadar da doğru. Her şeyden önce insan olmayı öğrenmeliyiz galiba :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim vakit ayırıp yorum yazdığınız için. Evet, insan olmayı öğrenmeden bu sorunlar çözülmeyecek maalesef, içim sıkıldı yazıyı yarıda kestim. Evet birgün mutlaka devamını getiririm.

      Sil
  4. ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz. erkekler paşa ağa ama kadınlar ezik gibi davranıyorlar insan olup ayrım yapmamayı öğrensek dünya daha yaşanılası yer olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, önemli olan insan olabilmekte...
      Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  5. uzaya kadar değil de azıcık dışarıya çıkmak lazım bence.
    şurda komşumuz gürcistan'da bile bizim çeyreğimiz kadar olay yaşanmıyor.
    Türk olarak yapımız her halde, kendimizi kusursuz sanıyoruz (burada tabi sizi tenzih ediyorum, genel olarak yani) dünya lideri başımızda, Almanya bile bizi kıskanıyor falan...
    Biz çok değiştik, toplum olarak. bir şey girdi sanki aramıza, düşman oluverdik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusunuz, hem de çok doğru; söyleyecek laf yok maalesef. Kadınlar Günü hakkında yamaya niyetlenmişken nerelere geldi konu. Çünkü maalesef çok ciddi problemlerimiz var...
      Teşekkür ederim katkınız için.

      Sil
  6. yazdıklarına tamamen katılıyorum..yüreğine sağlık...
    kadın hakları diyip olayı bir de erkek nefretine vardırmaları da ayrı bir saçmalık.
    eşitlik özgürlük insan haklarına dayalı bir uygarlığı yaratmak için hep birlikte çaba harcansa çok daha anlamlı olurdu bence.
    bazı erkeklerin vahşiliği yüzünden nerdeyse bütün erkeklere nefret beslemek ne kadar saçma?
    bazı insanlar hayvanlara çok korkunç vahşilikler yapıyor diye tüm insan türüne düşmanlık yapalım o halde.
    sözünü ettiğin röportajı ben de okudum.
    selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede kadın sorunu, engelli sorunu, işçi sorunu, etnik sorun, çevre sorunu, gençlerin sorunları yok; bu ülkede temek insan haklarıyla ilgili sorunlar var.
      Sorunlar başlığıyla bile bölünüyoruz ya; istenilen de bu değil mi zaten?
      Off yine sinirlendim :)

      Sil
  7. Yazdıklarınızın altına imzamı bastım. Feminizme karşı falan değilim ama dediğiniz gibi o da kadınlara faydadan çok zarar getiriyor. Önemli olan "insan" olmak. "İnsan" ne kadına ne de başka bir canlıya şiddet uygular. Çiçek vermekle kadını anmak yerine ona eşit temsil hakkı ver o seni hayırla ansın. Sizin gibi düşünen kişiler arttığında eminim memleket yaşanılır hale gelecektir. Ama maalesef hiç ümit yok. Size ve sizin gibi düşünenlere büyük saygı duyuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım birgün bir şeyler değişir, sevgi ve saygılarımla...

      Sil
  8. Evde yazan kişi sizi tebrik ediyorum. Yani bu konuyu bu kadar farklı bir açıdan ve bir o kadar da güzel anlatım yapmışsınız. Çok hoşuma gitti uslub ve bakış açınız.
    Sanırım artık buralarda olacağım.

    YanıtlaSil
  9. Özellikle "Önce insan olmak" diyorum ben de! Çok haklısınız! İnsan olabildikten sonra herhangi bir ayrıma gerek kalmayacak zaten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama bu bilince gelebilmek asıl mesele...

      Sil
  10. İlerleyeceğimize gün geçtikçe geriliyoruz maalesef. Belki bir gün biz de imrendiğimiz ülkeler gibi oluruz. Ama o günleri görecek ömür yok bende sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Finlandiya olur muyuz, hayal bile edemiyorum :()
      (gülsem mi ağlasam mı anlamında :( ve :) smiley'lerini birleştirdim)

      Sil