15 Nisan 2019 Pazartesi

Lviv Gezi Hikayem -2 / Gümrük Kontrol ve Sorgu Odası


Yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor yolculuk. Pilotun sesi ve diksiyonu hayal kırıklığına uğratsa da, hiç sarsmadan uçağı kaldırıp indirmesi benden tam puan alıyor.

Lviv Danylo Halytskyi Havaalanı
Havaalanı Kharkov’a göre oldukça büyük ve modern.  Tabii ki İstanbul'a göre çok sakin ve sessiz. Anons bile yok denecek kadar az. Bagaj olmadığı için hemen pasaport kontrolüne giriyoruz. Asker kıyafetli kadınlar oturuyor gişelerde. Benim pasaportum yok,  kimliğimle geldiğim için yan taraftaki “sorgu odası” kuyruğuna yönlendiriliyorum.  Bir form veriyorlar, gayet iyi diksiyonla İngilizce konuşan görevli asker kadın, nasıl doldurulması gerektiğini anlatıyor.  Bizden isten şey, kimlik bilgilerini ve kalacağımız otelin adresini her bir kutucuğa bir harf gelecek şekilde doldurmak. Çok basit bir şey bu, üstelik yan taraftaki duvara formun nasıl doldurulacağınıTürkçe olarak yazıp asmışlar. Daha ne yapsınlar! Ama nedense kuyruktaki insanların çoğunda telaşlı bir yüz ifadesi var.  Biri diyor ki “ Ben önceden de geldim,  burada beni üç saat beklettiler!  Sırada bekleyenler daha bir stres oluyor sanki. 


Lviv Havaalanı
Gezi hikayemi yazmak için çantamda taşıdığım deri kaplı defterimi ve kalemimi çıkarıyorum. Defteri altlık olarak kullanıp verilen formu kısa sürede dolduruyorum.  Önümde bir çift var.  Kalemimi istiyorlar, veriyorum. Sonrasında doldurduğum kağıdı da istiyorlar, kopya çekecekler. Veriyorum.  Hatta onlar istemeden altlık olarak kullandığım defteri de veriyorum. Çok mutlu oluyorlar. Sıra onlara geliyor.  Bir kaç dakika kaldıkları sorgu odasından çıkıp yanlış doldurdukları kağıdı tekrar düzeltiyorlar. Demek kopyalar işe yaramamış! Bu da ülkemizde sıradan bir durum değil mi zaten! Dikkatli okumamak, okuduğunu anlamamak, anladığını yazamamak; kalemsizlik ve kağıtsızlık halleri…
Lviv  sokak sahafı

Sıra bize geliyor.  Odaya giriyoruz. Asker kıyafetli, ifadesiz suratlı iki kadın görevli masanın diğer tarafında oturuyor. Bizi de karşılarına oturtuyorlar. Yüzlerinde duygu yok, mimik yok, belli ki hiç toleransları da yok! Aramızda İngilizce olarak şöyle bir diyalog geçiyor:

-        Ülkemize neden geldiniz?
Cem Yılmaz’ın önerdiği gibi gayet sade, gramersiz falan bir cevap veriyorum:
-        Seyehat için
Söylediğimi “turist” diye tekrarlayıp önündeki kağıda yazıyor.
-        Ülkemize ilk defa mı geliyorsunuz?
-        İkinci defa
-        Yanınızda kaç Dolar veya Euro var?
-        Şu kadar Euro ve kredi kartı diyorum. Cebimden çıkarıp saymaya başlıyorum.
-        “Gerek yok, bu yeterli “ diyor.

Lviv'de reklam çekimi

Hepsi bu kadar işte. 2-3 dakikalık sorgudan sonra artık ülkeye giriş yapabilir haldeyiz. Bir başka deyişle "test ediliyor ve onaylanıyoruz." 
Sorgu odasından çıktıktan sonra tekrar gümrük kontrole giriyoruz.  Zaten sıra yok, nasıl güzel bir sakinlik var ortamda.

 “Kalabalık bir çeşit faşizmdir” diye  düşünerek, hatta kendimce yargıda bulunarak  bu güzel ülkeye giriş yapmanın heyecanını yaşıyorum.

Macera devam ediyor,

To be continued…

14 yorum :

  1. Gezinin size ne denli yaradığı ifade tarzınızdan anlaşılıyor, eski formunuzu yakalamışsınız:) Pasaportsuz kabul ettiklerini bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok iyi geldi gerçekten de, bir defterin yarısını doldurdum bu diziyle. Bakalım sıkılmadan hepsini okuyabilecek misiniz:)
      Ukrayna'ya yeni çipli kimlik kartıyla girilebiliyor, ben de pasaport alana kadar Ukrayna'da gidilmedik şehir bırakmayacağım bu gidişle :)

      Sil
  2. Vize olmadığını biliyordum, pasaportsuz girilemediğini ben de bilmiyordum. Ah o bizim insanımızın panik ve özensiz halleri. Bir de abartma huyumuz var ki, kendi kendimize paniğimizi artırıyoruz. Hadi gezelim şehri :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece yeni çipli kartlarla girilebiliyor ülkeye. Sormayın sormayın :)
      Nasıl seviyoruz dünyanın merkezine kendimizi koymayı :)

      Sil
  3. Hah devamını nihayet okumaya başladım. :) Sindire sindire okuyayım diye annemi yatırdım, açtım Sting şarkılarını ve oleyyyy... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersiniz :) Bakalım sonuna kadar dayanabilecek misiniz :)

      Sil
  4. 28 ekimde gitmek için bilet almıştık, sosyal medyada dolanan Lviv'de sorgulama haberleri gözümü korkutmuştu.simdi içim rahatladı. Bu acıdan verdiğiniz bilgiler çok kiymetli. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydam olduysa ne mutlu bana:)

      Harika bir şehir, şimdiden keyifli gezmeler :)

      Sil
  5. Merhabalar sizden yanınızda aldığınız tutarla ilgili bilgi vermenizi istesem, çok mu özel olur acaba? Kiev büyük elçiliğinde paylaşılan güncel bilgi notu bizim biraz gözümüzü korkuttuda kişi başı en az 50 $+ kalacağımız güne 5 gün ekleyip hesaplama yapmaktan bahsediyordu. Siz bu kadar bulundurdunuz mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben gerçekten hatırlamıyorum :) Yazı dizisinde bahsetmiştim fiyatlardan. Ama hatırladığım kadarıyla yemekler İstanbul ayarındaydı, çok da ucuz olarak düşünmeyin.

      Sil
    2. Merhaba,
      Ben gerçekten hatırlamıyorum :) Yazı dizisinde bahsetmiştim fiyatlardan. Ama hatırladığım kadarıyla yemekler İstanbul ayarındaydı, çok da ucuz olarak düşünmeyin.

      Sil
  6. Merhabalar
    Yanımızda yalnızca dolar ya da Euro mu bulundurmamız gerekiyor yoksa ülkenin kendi para birimi de olur mu ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba yanımızda yalnızca Euro ya da dolar mı bulundurmamız gerekiyor? Ülkenin para birimi de olur mu? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanınızda götürürseniz olur diye tahmin ediyorum, yeter ki kaldığınız süre için yeterli paranız olduğuna ikna olsunlar; ama bu benim şahsi fikrim. Emin değilim.

      Sil