12 Mayıs 2023 Cuma

Renkli Film Karakterleri-1-Tavus Çinçon

Adı Tavus Çinçon. Numunelik kimselerden biri. Senelerce aşağı mahallede yaşadıktan sonra birdenbire yukarı mahalleye taşınmaya karar verdi. Aşağı mahallede kalsa haftada bir gün ancak yiyecekti köfteyi. O da af buyurun tükürük köftesi denilenden. Ekmek arasına az köfte bol soğan koydukları için ağzı da kokacaktı. Sonra aniden bir şey oldu. Aslında hiçbir şey olmasa da mutlaka bir şey oldu!

 Bizim Tavus, mahalle değiştirmeye karar verdi. Tabi ya… Aşağı mahallede haftada bir gün köfte bekleyeceğine, yukarı mahalleye taşınsa, her gün kurulan sofralara oturabilirdi. Yağları damlayan kuzu pirzolayı ağzına tıkıştırıp lüpletirdi. Gelsin sonra baklavalar, börekler… Her yağlı etin yalama cinsinden bedeli vardı evet. Bir an düşündü. Yalamak dediğin nedir dedi, gözlerini kapar, vazifesini yapardı. Zaten bir süre sonra gözlerini kapamasına gerek de kalmazdı. Çünkü sadece gözleri değil, tüm hücreleriyle bütün bünyesi bu yağlı sofraya alışırdı nasılsa, hatta çok da severdi. Öyle de oldu.  Merak etmeyin, alıştı bitanesi, ah piti piti karemela sepeti...

İşte böyle başladı bu işler.



Neden mi bunu anlatıyorum? Çok mu önemli Tavus Çinçon? Tabii ki önemli değil. Ama her sabah saat altı otuz gibi devletin müzik kanalında kendisi ile her gün ama her gün karşılaşınca yazasım geldi işte.

 Ülkemin en değerli sanatçıları türkü söyleyecek tv bulamazken, bizim Çinçon resmen senin benim vergilerim sayesinde devletin televizyonunu türkü bara çevirmiş.Program sahibi kendisi. Yıllardır izlemiyordum ben de, son bir haftadır bakıyorum. Saç sakal birbirine karışmış tipler mi dersiniz, sesi çıkmayan ismini bilmediğiniz garip garip kadınlar mı dersiniz! Hepsini çıkarıyor programına. Hele arkadaki dekorlar yok mu! Benim diyen tiyatrolarda yok böyle dekor! Gemiler inşa etmişler bu türkülere dekor olsun diye, evler, sokaklar, neler neler… Dekor diye kim bilir kimlere paralar akıtıldı! Türkü programında saz yetmez mi diyenler, kusura bakmasınlar ama belli ki ekonomiden hiç anlamıyorlar!

Para nerde, dekora gitti, dekor nerde, Çinçon yedi, Çinçon nerde, Çançin’e döndü…

Tavus Çinçon bir örnek. Daha niceleri var.

Hani rüzgâr karşıdan eserse diyorum, bu Çinçon’lar kesin Çançin’e dönüşecekler. Ama nasıl bir maske takacaklar, aşırı merak ediyorum.

Uzun sözün kısası, renkli filmler tekmili birden hepsi bir arada, gel vatandaş, filmlere gel…

 


11 yorum :

  1. Öyle hızlı dönerler ki Çançin' e Çinçon olduklarını da unutur ve unuttururlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülke oldu kocaman bir film platosu, etrafta garip garip tipler, yaz yaz bitmez :) Aklıma geldikçe yazacağım bunları, nasıl Çançin olduklarını :)

      Sil
  2. Bazen arabada giderken TRT-3 e rastlıyor, klasik müzik dinliyorum bunun dışında hiçbir TRT kanalıyla işim yok. Bu yüzden bahsettiğiniz programı ve Tavus Çinçon'u tanımıyorum. Ancak onun gibi aşağı mahalleden yukarıya transfer olup iktidarın yamacına kümelenen ve halkı kandıran pek çok Çinçon olduğu bir gerçek. Bazen düşünürüm; gerçekten demokrasinin iyi bir yönetim şekli olması için seçmenlere ehliyet verilmesi, ehliyet sahibi olmak için de sınavdan geçirilmesi şart:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben türkü dinlemeyi severim. Sabahları erken saatte kahvaltı yaparken eskiden haber dinlerdim. Bari güne sakin ve huzurlu başlayayım diye son zamanlarda türkü için tırt müziği açıyorum. Hakkım değil mi, vergi vermedim mi:) Canım terete tırt olmuş, Çinçon ve benzerlerinin çiftliği olmuş oralar. On beş gündür her sabah açıyorum, daha bir tane Ege türküsü çıkmadı :) Neyse ki değişim umudumuz yüksek :)

      Sil
    2. Bu arada demokrasi için benzer şeyler düşünüyorum. Cehalet varsa demokrasi oluyor başka bir şey :)

      Sil
  3. Haklısınız, vergisini verdiğinize göre:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parasını verdiğim şeyi niye kullanmayayım, bıraktık her yeri ohh yayla gibi yayıldılar:) Aslında suçlu bizleriz :)

      Sil
  4. bilemedim ama eğlenceli şekilde öğrenmiş oldum sayende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) kendini meşhur edenlerden 180 derece başka yöne yüzünü çevirip cukka dolduran türkücü sayesinde yazıldı bu yazı :)) Her sabah karşıma çıkmasına gıcık oldum çünkü :)

      Sil
  5. Bu aralar en iyisi kuşlar, böcekler, çiçekler takılmak yoksa kafayı yiyeceğiz 🤣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalan kafayı toplayıp bakmak lazım önce, kaçta kaçı kalmış :)

      Sil