7 Ekim 2013 Pazartesi

Kombi sezonu erken açıldı!

kombi-sezonu
görsel alıntıdır



Dün bir espri gördüm, çok da hoşuma gitti. Espride:

Şu Ekim'e bir şey söyleyin, kendisini Şubat sanmasın!”

diyordu yaratıcı mizah ustası anonim şahsiyet! Tam da önümüzde 9 günlük bayram tatili varken olacak şey mi şimdi bu? Psikolojik olarak kışın geldiğine her ne kadar hazır hissetmesem de kendimi, son 3-4 gündür kombiyi yakmaya başladım mecburen..
Oysa ben sonbaharı çok severim şu yazımda da belirttiğim gibi. İnce hırkalarla dolaşırsınız ama kombiye ihtiyaç duymazsınız. Romantiktir  sonbahar, farkındalık mevsimidir.. Bunları hissedemedik bile, kış ne zaman geldi anlayamadık maalesef!
Bu sene ekim ayı bizimle kendi çapında resmen dalga geçti, Bolu Dağı'na kar bile yağdı geçenlerde.. Sürücüler hazırlıksız yakalandıkları için trafik de darmadağın oldu haliyle..
Her sene kış başlangıcında  soğuklar bastırdığında, kombiyi yakmadan önce “bir bakım yaptırsam” derim, sonra da  genelde vazgeçerim bu düşüncemden.. Bu sene de öyle oldu nitekim, kalorifer peteklerindeki fazla suyu kendi çapımda boşalttım, kombi bakımı da böylece hallolmuş oldu, mis gibi yanıyor nihayetinde..
Neden?” diyeceksiniz şimdi, hatta içinizden evhamlı olanlar “Ama bu tehlikeli, kombi bakımı şart!” diyecek..
Çünkü ben servis, tamir işlerine hiç güvenmiyorum da ondan!  Dört sene önce kombinin bakımını yaptırmıştım güya, bakım yapıldıktan bir hafta sonra bozulmuştu bizim taş gibi çalışan kombimiz! O günün parasıyla yanılmıyorsam borularının arasına 150 lira gibi hiç de fena olmayan bir meblağ sıkışmıştı çünkü!
Ne demek istediğimi anladınız siz, bu tamirci milleti biz işten anlamadığımız için küçük bir parçayı gevşetiyor ya da yerinden oynatıyor, dolayısıyla biz de onlara muhtaç oluyoruz.. Yanlış anlaşılmasın, işini çok iyi yapan, çok dürüst, çok da sevdiğim ustalar var elbette.. Mesela mahalledeki su tesisatçısı Vural Usta'yı konusunda tek geçerim.. Ama maalesef kendisi kombi işlerinden anlamıyor! Anlasa her sene bakım yaptırırdım hiç şüpheniz olmasın! Yani demem o ki, tanıdık olmayınca güvenemiyorum bu servisçi milletine..
Yan sanayi, onların da ekmek kapısı neticede.. Yılda bir kere iş yapacaklar diye artık vicdanlarına göre hareket ediyor çoğu.. Hatta pazarlama faaliyetleri de müthiş! Geçenlerde ev telefonu çaldı şaşırdım, normalde bir iki arkadaş haricinde kimse aramaz oradan.. Neyse bir kombi servisi arıyordu, kampanya yapmış da, bakım yaptırmayacak mıymışım? “Hayır yaptırmayacağım” dedim..
Sonra içime bir kurt düştü, araştırdım internetten, yıllık kombi bakımında şunlar yapılırmış:
  • Cihazın tozlarının temizlenmesi
  • Filtrenin sökülüp temizlenmesi
  • İmbisat deposu hava kontrolü, ne demekse artık bu da?
  • Çakmak ayarlarının yapılması
  • Sıcak su akışının kontrolü
  • Peteklerin iyi ısınıp ısınmadığına da bakılırmış.
  • Baca varsa, çekişine bakılırmış..

Bunları okuyunca biraz içim rahatladı, yani bu sene de bakımsız devam edeceğiz bakalım..

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? 


















10 yorum :

  1. Merak etme hava yarından itibaren 10 derece kadar yükseliyormuş :) Bu arada uygunsa bu haftaiçinde bir akşam buluşalım ki mickey'i getirebileyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu harika haber:) Buluşuruz buluşmasına elbette ama mickey cidden hiç önemli değil, bence onu bir sonraki çekilişe koy, ben de şansımı bir daha deneyeyim, böylesi daha heyecanlı:)

      Sil
    2. Sorun degil baska da var bende :) o senin hakkin senin

      Sil
  2. aynen bizde iki gündür akşamları yakıyoruz.donuyorum dıdıdıdıdı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alında madem soğudu, şöyle güzel bir de kar yağsa da tam olsa:)

      Sil
  3. Sonbaharın romantik serinliğini yaşayamadık evet... Öğlenleri biraz ısınmış havada kuru, sarı yaprakların arasında sakin sakin dolaşamadık. (Romantizm anlayışım buraya kadar yetti. :))))...) Ama soğuk havalarda sorunsuz ısınmak için kombinin de bütün nazını çekmek lazım gibime geliyor. Ben hep merkezi ısınma ile kışlarımı geçirdiğim için olacak heralde kombi rahatlığını bilmiyorum, galiba biraz da ürküyorum kombiden. Hiç değilse yetkili servislere (onlar biraz daha sorumluluk sahibi oluyorlar) bakım yaptırsanız naçizane tavsiyem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kuru sarı yaprakların arasında dolaşmak için ağaçlı yollar lazım, benim de romantizmim burada bitiyor :)) Nerede çevreci belediyeler, nerede ağaçlar diye haykırasım geliyor çünkü:)
      Kombi iyi bir şey, ister çok yakarsınız, ister az; biraz özgürlük yani.. Ama dediğim gibi bu sene de bakım yaptırmaya hiç niyetim yok, gittiği yere kadar artık.. Çünkü yetkili servislerden de nefret ediyorum:)

      Sil
  4. Biz ormanla yakınız ama bu soğukta bir de yeni gribin üstüne cesaretim yok yürümeye... :))) Ben kaloriferin yarısı sıcak yarısı soğuk neden diye araştırdım. Hava yapmıştır diye bir cevap aldım ve sorunu çözmek için netten araştırdım uzman tv nin bana tavsiyesi şu oldu. Kaloriferin havasını almak için bir elinize bez alın. :)))))))))))))))...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun, iyileşince benim için gezin ormanda, hatta bir kaç tane de fotoğraf çekip bloğunuzda paylaşırsanız çok memnun olurum hayali romantizm adına:)
      Sizin de yaşadığınız deneyimden anlaşılıyor ki bu teknik servisler bazen harbiden de "hava yapıyor" :))

      Sil