7 Nisan 2014 Pazartesi

Adı ŞEBBOY'muş...

Mahallemizde  trafiğe kapalı güzel bir cadde vardır, o caddede hep aynı sarı evin merdivenlerinde çiçek satan güler yüzlü karı kocadır onlar.. Çok değil birkaç kez nergis almışlığım vardır kendilerinden. Haa bir de bu sene ilk kez gidip kokinamı (yılbaşı çiçeği) onlardan aldım. Âdetmiş ya, uğur getireceğine inandığınız,  sevdiğiniz  bir kişi size yılbaşı gelmeden önce kokina alırsa bütün seneniz uğurlu geçermiş. İş yerinde yapardık bu ritüeli, işten ayrıldım, evde çalışıyorum diye bozmadım bu sene de geleneği. Mahallemizdeki en sevdiğim arkadaşımı tuttuğum gibi kolundan, götürdüm bizim çiçekçiye yılbaşına bir gün kala.. Birbirimize kokina aldık, âdet de yerini bulmuş oldu. O gün nasıl da gülmüştü halimize çiçekçi, çocuklar gibi şendik...-

Neyse işte bugün yine geçiyordum önlerinden, daha önce hiç görmediğim harika çiçeklerle  karşılaştım. Saat de öğleden sonra 3'e geliyordu.

Abla al bir çiçek de siftah yapalım” dedi, adını bilmediğim ama hep gülümseyip selamlaştığım çiçekçi..
Bunlar harikaymış, adları ne?” dedim.
Şebboy” dedi, kokladım, şebboylar adı gibi güzel kokuyordu. Eve gelince araştırdım biraz; Farsça şeb (gece) ve buy (koku) sözcüklerinin birleşimi, yani gece kokan  demekmiş şebboy... Geceler böyle koksa ne savaş kalırdı ne de cinayet diye düşündüm kendi kendime.


icki sisesinde sebboylar


 “Ama bunlar çok uzunmuş” dediğimde, “keserim abla” dedi. O arada sordum fiyatını,
12 TL ama sana 10 TL olur abla “ dedi bizim çiçekçi..
Ben de “Ooo çok pahalıymış, ben 5 TL falandır diye düşünmüştüm, vazgeçtim” dedim, cimriliğim tuttu nedense.. 
Abla gitme dur, 8 TL olur” dedi güler yüzlü çiçekçi. Gerçekten de pazarlık yapmak gibi bir derdim yoktu; şebboylar harika görünüyorlardı ama ucuz olsunlar istiyordum. Domates 5 lira, ananas 9 lira, herşey pahalı pahalı.. Mesela bugün Kabalcı Kitabevi'ndeki fırsat köşesinden daha önce okumadığım, Stendhal'ın meşhur Parma Manastırı adlı 560 sayfalık, kullanılmamış kitabı 3 liraya aldığımda nasıl da mutlu olmuştum.

 Güzelliklerin sembolik paralara satılması beni hep mutlu etmiştir. 

Para denilen nesnenin olmadığı bir dünyada, herkesin eşitlendiği bir dünyada, şebboyların bedava olduğu bir dünyada yaşamalıydım ben..

Hayallere ve Thomas Moore Ütopya'sına kadar gitmeden konumuza döneyim..

Başka sefere artık “ dedim ve tam uzaklaşmaya başlamıştım ki bizim çiçekçi yetişti arkamdan: “Kiminin parası, kiminin duası. Hadi abla siftah yapalım, tamam, sana 5 lira bu şebboylar, kısaltıyorum boylarını bak istediğin gibi” dedi.
 Nasıl sevindim, nasıl sevindim sormayın. İşte bu küçük mutluluklar, tanıdık yüzlerdir şehrin göbeğinde, sade bir apartmanda oturuşumun neden. İşte bu yüzdendir hiç sevmem çok katlı sitelerde robot gibi yaşamayı..

 “Ayağım uğurludur, aman helal edin” diyordum ki, elimdeki harika şebboylara sevgiyle bakan bir kadın yaklaştı yanımıza.. 
Bakın ne kadar şahane kokuyorlar"  diye uzattım kadına buketimi. İtiraf edeyim, her ne kadar ütopyalara inansam da  biraz utanmıştım çiçekçinin yaptığı indirimden.  Kadın “tamam" dedi, "verin 2 demet,” sonra da sordu, “kaç lira?
 Benim çiçekçi beni göstererek  “Ablaya da 10 TL dan verdim, size de 10 TL  olur" dedi, gözüme kaçamakça bakarken, yüzü aydınlanmıştı. 
Eh gördüğünüz gibi ayağımı da sürüdüğüme göre artık gidebilirim” dedim çiçekçiye ve içim mutlulukla dolarak geldim evime.

Bende uzun çiçeklere uygun vazo ne gezer, dolapta meğerse bugünler için beklettiğim boş "Baileys" şişeleri ve bir de arjantin bira bardağı buldum..

Uyduruk vazoda da olsalar baksanıza ne kadar güzeller..

Bu şebboylar ki, mahallemizin güler yüzlü çiçekçileri gibi azla yetinmeyi bilenlerin elbette bir gün yüzlerinin güleceğini, bazen esnek olmanın çok daha kazançlı olduğunu hatırlattılar bana..

Bu şebboylar ki gönülden isteyince bir şeylerin olabileceğini kanıtladılar; ki çok istemiştim benden sonra birilerinin çiçek almasını ve bizimkilerin kazanmasını..

Bu şebboylar ki, 5 lira ile gelen mutluluğun paha biçilemez olduğunu bir kez daha gösterdiler...

Bu şebboylar ki, vazo çirkin olsa da çiçeğin özündeki güzelliğin ön planda olduğuna gözlerimle şahitlik ettirdiler bana..

Bu şebboylar ki, yaşadığım  mahalleyi ne kadar sevdiğimi bir kez daha duyumsattılar..
....................................

Ne kadar da özlemişim pozitif olma günlerini kaç zamandır yaşanan gerginliklerden sonra,  nasıl da mutlu oldum böyle..

Paylaşayım dedim sizinle de, belki size de bulaşır mutluluğumun enerjisi ☺

Günleriniz ve geceleriniz hep güzel koksun..


Şebboylu yaşamlarınız olsun, sevgilerimle..

63 yorum :

  1. Pozitif enerjiniz bulaştı bile... Ne kadar güzeller. Kokulu çiçeklere bayılırım. Şekilleri eciş bücüş olsun varsın ama insana birazcık güzellikleri hissettirecek kokusu olsun. Ben de erguvan bekliyorum yakındır çıkması... Uzun ömürlü olurlar inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulaştıysa ne mutlu bana, bumerang gibi bu pozitif enerji, hoop benden size sizden bana.. Edip Cansever'in dediği gibi " Derken karanfil elden ele.."
      Bu şebboylar sihirli midir nedir şair ruhumu depreştirdiler ☺
      sevgiler..

      Sil
  2. Sevgili Evde Yazar lütfen şimdi yazdığıma gülmeyin olur mu? Ben sizi erkek sanmıştım ilk blogunuzu keşfettiğimde. Sonra yazılarınızı ve blogunuzun başlığındaki kızıl saçlı kızı görünce sanırım bayandır dedim.Sonra tekrar erkek sinizdir diye düşündüm.Eh şimdi öğrendim :)))) Tebrik ederim sizi tamamen cinsiyetsiz yazıyorsunuz valla ilginç bir tecrübe oldu benim için,gülmeyin....Şebboylar şişelerde de güzelliklerini göstermişler gayet hoş olmuş hımmmmm şimdi eviniz mis gibi kokuyordur.Sevgiyle kalın :)
    Not:Yazılarınızı okumayı seviyorum. Blogu açtığımda ilk baktığım yazarlardansınız.Bilin istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nur,
      Neden güleyim ki, aksine cinsiyetten bağımsız yazmaktı tek dileğim, demek ki bunu başarabilmişim ne hoş:)
      Aslında siz değil pek çok kişi beni erkek sandı, maillerinde "bay yazar" diye hitap edenler oldu, hiç bozuntuya vermedim ve gerçekten hiç de gülmedim. ☺
      Şebboylar gerçekten de harikalar, denk gelirseniz alın bir tane, hatta 5 lraya alın:)
      Çok teşekkür ederim cesaret verici güzel sözleriniz için, sevgiler ♥

      Sil
    2. demin bloghocamda okudum yazını. Erkek değilmiymişmisismymn sen :d hiç belli olmuyo yazıyı okuyunca he:)

      Sil
    3. Erkek olmadığınızı şuan öğrendim :D

      Sil
    4. Sonuçta kelimeler aynı kalıyor ama :))

      Sil
  3. ben de çok severim şebboyu :) bu arada hazır sen şebboyla ilgili bu kadar bilgi vermişken bir minicik bilgi ekleyeyim genellikle beyaz renkli çiçekler gece daha çok koku yayarlar ve sadece gece koku yayanları da vardır. yıllar önce öğrenmiştim, bu nedenle de işten eve gelince mis gibi kokan çiçeklerim var evin her yerinde :) ben de çok gergin bir ruh hali ile oturup bilgisayar başına yazını okuduktan sonra ekrana gülümserken buldum kendimi :) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek bu nedenle "gece kokan" demişler, şimdi daha da heyecanlandım. Belki de odam akşam buram buram şebboy kokacak, ne güzel bir bilgi verdiniz bana, çok teşekkürler:)
      Dedim ya "karanfil elden ele.." diye.. Mutluluk benden size, sizden bana, benden tekrar size ve sizden de en gıcık iş arkadaşlarınıza ☺
      sevgiler:)

      Sil
  4. Bir şebboy alsam eve koysam evde ki arkadaşlar yemek niyetine yerler. O kadar açız :D Öğrenci evi durumları :D Şaka bir yana güzel bir yazı olmuş. Emeğine sağlık efendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insan, ruhunu da doyurmalı, alın eve şebboy, yapın yanına makarna, öğrenci eviniz şenlensin :))

      Sil
  5. Sebboy cicegi adini aldigindan beri boyle guzel bir yazi yazan olmamistir hakkinda. Bu ne guzel bir anlatis, kosup kocaman kocaman buketler halinde alip, herkese dagitasim geldi, zaten cok severim sebboyu. Omrunuz uzun olsun, kaleminiz hep yazsin, gecenizde gunduzunuzde sebboy gibi mis koksun. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne desem bilemedim şimdi, çok çok teşekkür ederim, sevgilerimle ♥

      Sil
  6. Güne bu güzel yazınla başladım, çok teşekkürler ♥ Gerçekten içime neşe geldi sayende... İnşallah güzel şebboylar hem senin, hem de güzel kalpli çiçekçinin evine bereket getirir ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, gününüz çiçekler kadar güzel geçsin, sevgiler ♥

      Sil
  7. Şebboyların mis kokusunu alır gibi oldum yazını okuyunca, kalemine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel kokuyorlar değil mi, benden de sevgiler ☺

      Sil
  8. Gerçekten güzel bir çiçektir. Sen böyle fotoğraflayınca şimdi ben de çiçeklerimin fotoğraflarını yazı yapayım dedim. Bakalım, benim çiçeklerime ne diyeceksin.:) Sevgilerimle.
    Çiçekler gerçekten insanı gerek koku, gerek renk ve şekilleriyle mutlu eder. Pozitif kalıp bize de bulaştırmanı diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir bahçe perisinin çiçekleri eminim ki harikadırlar, merakla bekliyorum yazınızı:)
      Hep çiçekler olsun, hep pozitif kalalım isterim elbette, bakalım göreceğiz, sevgiler:)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Bugün üçüncü günleri ve hala solmadılar:)

      Sil
  10. Ne şebboylarmış be... Gerçekten çok beğendim. Okudukça içim umutla doldu. Şebboylu günler efendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umutlu olmak güzeldir, katkım olduysa ne mutlu bana:)

      Sil
  11. Kim milyoner olmak ister yarışmasında gece kokan çiçek hangisidir diye soruldu. Google amcaya sordum. Karşıma sizin yazınız çıktı. Nasıl sevindim. ☺ blogger arkadasimin sitesi. Sorunun cevabını sizin yazınizdan öğrendim.
    Bu arada çok tatlı bir yazı olmuş. Yüreğinize saglik. Sevgiler. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten şahane bir haber bu, hem tesadüfen beni bulmanız, hem buna sevinmeniz, hem de bu yorumu yazıp beni mutlu etmeniz..
      Hayat bazen ne güzel oluyor..
      Sevgilerimle :)

      Sil
  12. Sayin Evde yazar Yazilarinizi cook begeniyorum. Ve bu yaziyida bir o kadar begendim digerleri gibi. Bizimle bu guzelyazilari ve dusuncelerini paylastigin icin tesekkurleeer

    YanıtlaSil
  13. Bende kim milyoner olmak ister yarışmasında ki sorunun cevabının merakıyla araştırırken ilk sizin yazınızı buldum ve çok beyendim sanırım pozitif enerjiniz bana da geçti yarın hemen gidip şebboy çiçeğini almak istiyorum çok teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edip Cansever'in şiirinde olduğu gibi:
      ".. Derken karanfil elden ele.."
      Sizin pozitif enerjiniz de bana geçti bu yorumunuzla, harika..
      :)

      Sil
  14. Bende şebboy çiçeğini gerçekten çok severim..Sarı renkli olanı için anneannem,anne kokusu gibidir derdi hep..Şebboyun adının anlamını bilmiyordum.. Tesadüfen bloğunuzu görünce öğrendim..İnşaallah bende sizin gibi bir gün şanslı olurum..Şansınızın devam etmesi dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarı renkli olanlarına denk gelirsem, özellikle koklayacağım sizin bu yorumunuzu anımsayarak; sevgilerimle..

      Sil
  15. Ziyaretime de beklerim:) Yazılarınızı takibe aldım..Bu tür yazıları her zaman sevmişimdir.
    Benden de sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de çok hoş, özellikle kokusu..

      Sil
  17. Güzel yazı kaleminiz dert görmesin...

    YanıtlaSil
  18. Yazar Bey Siteniz 3.sıradaydı sitenizi 1.sıraya alıp seo'nuzu yükseltmeyi başartmışsınız şimdi nasıl başardığınaza bakıyorum
    Blogum Bir Gecede 10.000 Görüntülemeyi Nasıl Aldı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gerçekten SEO için özel bir şey yapmadım, siz çözdüyseniz durumu bana da söyleyin lütfen :)

      Sil
  19. Başarılı olmuş gerçekten tebrik eder devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  20. Çok samimi bir yazı olmuş, biraz da "pazarlıkçi" kendimi buldugum için sevdim:))yazılarınızi okuyordum bayan oldunuzu anlayınca hemcinsiniz olarak birkez daha sevindim.

    YanıtlaSil
  21. merhaba bloğunuz gerçekten de harika. kendi bloğuma da beklerim.

    YanıtlaSil
  22. kokulu saksı çiçekleri ararken sizin yazınızı okudum beğendim.sümbüllerim var.acaba kokulu başka hangi kış saksı çiçekleri vardır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergis biliyorum ama o da saksıda olmuyor :(

      Sil
  23. Yazınız şu anda da birinci sırada ve ben de sizi erkek sanıyordum. :)

    YanıtlaSil
  24. Teşekkürler bu yazı için, zevkle okudum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendinizse ne mutlu bana, ben teşekkür ederim yorumunuz için, sevgiler :)

      Sil
  25. Evdeyazar selam! :) İnternet üzerinde gezinirken sizin yazınıza denk geldim çok hoşuma gitti. Çiçekleri çok seven biri olarak şebboyları da severiz. :) Mutlu pazarlar diliyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Yıllar sonra Bloghocamdan gelen bir okuyucu kazandınız. :) İyi akşamlar. Zevkle okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, teşekkürler :)

      Sil
    2. +1

      :)
      Evde yazar, sizi tanıdığım için mutluyum ve artık takipteyim ;)

      Sil
    3. Çok teşekkürler, hoşgeldiniz :)

      Sil
  27. Bloghocam'da bir şey araştırırken sizin yazınızı fark ettim ve merakla okudum. Gerçekten hak etmişsiniz o görüntülenme sayısını, bir çiçekle mutlu olan ve o kadar çok anlam çıkaran insanları çok severim. Ben de çiçekleri ufak da olsa eğer hoşuma giderse hemen fotoğrafını çekerim sonra da bir iki yaprak alıp kitaplarımın veya günlüğümün arasında kuruturum .) Bundan sonra sizin yazılarınızı takip etmeye çalışacağım, gerçekten çok hoşuma gitti, Bu küçük şeylerden mutluluk çıkarma özelliğiniz hep daim olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için. Bu yazının ruhunu gerçekten çok iyi yakalamışsınız, sevgiler :)

      Sil