Boyoz kutusunu açınca mutluluk saçıldı etrafa.. |
Dün,
tam da öğle yemeğine çıkacakken kargo getirdi boyozleri. Poşetin
dışından bile geliyordu kokuları burnuma.
Aslında bencil
biri değilimdir, paylaşmayı severim. Ama ne yalan söyleyeyim; dün
öyle olmadı. Kaptığım gibi kutuyu, hızlıca gittim eve. Çünkü
boyozdü söz konusu olan, alelade bir börek değildi ki! Boyoz
demek İzmir demekti, İzmir demekse geçen yıllar, anılar, bir
sürü şey demekti. Açsaydım boyoz kutusunu iş yerinde, belki de
beğenmeyeceklerdi İzmir'e gönlü düşmemiş olanlar.
“Bu biraz
fazla yağlı, ığykk”
diyeceklerdi muhtemelen ve boyoz
küsecekti.. Dedim ya, o bir yiyecek değildi, bu eziyeti
yaşamamalıydı. Açmadım boyozleri ben de iş yerinde; gönderen sevgili dostum Demet'e coşku içinde teşekkür ederken dediğim gibi
hızlıca eve gittim. Kutuyu açtım, hiç ısıtmadan yedim ayaküstü
iki tanesini. O anda mutluluk hormonlarım sanki cisimleşmiş, gözle
görünür hale gelmişti desem abartmış olmam sanırım. O anda ne
kilo derdi, ne diyet ne başka şey vardı kafamda..
Sadece İzmir'in
imbatı eksikti...
Geçenlerde
yine ansızın boyoz özlemim kabarmış ve Facebook sayfama boyoz
resmi koyarak “Ahh, olsa da yesek” yazmıştım. Blogosfer'den arkadaşım Sevgili Gülşah Hanım, “ben
getireyim” demişti tüm içtenliğiyle sağ olsun.. Aslında
otobüs saati uysaydı, hem kendisiyle tanışırdım, hem de seve
seve kabul ederdim boyoz teklifini.. Dedim ya, boyoz bir börek değil
çünkü, boyoz İzmir'in ta kendisi benim gözümde.
Boyoz da ne ola ki demeyin, o tarifsiz bir lezzet
1400'lü
yıllarda Türkiye'ye göç eden Seferad'lar getirmişler İspanya'dan
boyozu. Tabii ki sadece İzmir'e değil, İstanbul'a da, Anadolu'nun
başka yerlerine de götürmüşler beraberlerinde kültürlerinin
parçası olan bu tarifi. Ama bir tek İzmirliler benimsemiş bu
tadı, dolayısyla İzmir'de ticari ürün olmuş boyoz, zaman içinde
de İzmirlileşmiş.. Boyozcu Avram Usta'ymış İzmir'lilere boyozu
sevdiren.
İspanyolca
küçük ekmek anlamına gelen “bolloz” müş asıl adı, çift
-L- İspanyolca da -Y- diye okunurmuş, yani onlar da -boyos- dermiş
bu lezzetli yiyeceğe.
İnternetteki tariflere aldanmayın bence,
evde kolay kolay yapılacak bir şey değil çünkü boyoz. Bir
videosunu görmüştüm, küçücük hamuru ellerinde savura savura,
mermer tezgaha çarpa çarpa, oklava merdane olmadan incecik ve
kocaman, ama cidden kocaman bir yufka haline getirerek yapıyorlar bu
böreği.. Öyle her yiğidin harcı değil yani boyoz yapmak..
İzmir'e gidecek, deniz kenarında bir çay bahçesinde yiyeceksiniz boyozu. Yanında sıcacık bir çay, elbette haşlanmış katı yumurta ve sevdiğiniz bir dostunuz, yüzünüzde
imbatın serinliği, sokaktan geçen güzel ve kendine güvenli
İzmir'li kızlar olacak. Bir yerlerden "gevreeekçii, taze gevrekleeerim vaar!" diye sesler gelecek kulağınıza.. Hatta üşenmeyip ardından Kemeraltı'nda
közde sakızlı kahve içeceksiniz... Başka türlü çıkmaz boyoz
keyfi; börek yemek isterseniz zaten boyozle işiniz olmamalı..
Bu sabah kahvaltım böyleydi.. |
İstanbul'a
ilk geldiğim yıllarda şekerli kürt böreğini görünce şaşırmış,
boyozun yokluğuna ise hiç alışamamıştım. O zamanlar anlamıştım
her yerin kahvaltı kültürünün farklı olduğunu. Kahvaltı ise
mutluluk demekti Cemal Süreya'nın en sevdiğim şiirinde söylediği
gibi..
Ne demişti:
" Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz
bilmem, Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”
değil
miydi o kocaman anlam içeren kısacık şiir..
Biz
İzmir'deyken üzerine şeker dökülen börek bilmezdik, aslında
açma da bilmezdik, simit de bilmezdik.. Bizim uzun sade böreklerimiz
vardı, boyozlerimiz vardı haşlanmış katı yumurtayla birlikte satılan, kumrumuz vardı ve elbette bir de
gevreğimiz ..
Bakmayın
böyle içtenlikle İzmir'den söz edişime, İzmir'de doğmadım
ben.. Ama yıllarca yaşadım bana göre kutsal olan o şehirde. İzmir'de yaşayan,
boyozun değerini bilen herkes tıpkı benim gibi kendini İzmir'li
sayar zaten, kalpleri Ege'de kalanlarız biz. Hayalimizde Ege'nin
sahil kasabalarından birinde yazarak çizerek yaşlanmak vardır. Ev
yapımı kırma zeytin görünce dayanamaz, gördüğümüz bütün
otları zeytinyağı-limon-sarımsak üçlüsüyle harmanlayıp yemek
isteriz. Haa bir de bayılırız Yunan müziklerine..
Şimdi İzmir'de olmak vardı...
.....................
İzmirliler, değerini bilin şehrinizin; sevgilerim size gitsin bugün de..
Afiyet olsun.. Bende geçenlerde Carrefour markette yapılışını izledim. ustayı İzmir' den getirmişler, süperdi valla.. Hem yapılışını hem tadını beğendim :)
YanıtlaSilArtık yarı İzmirli sayılırsınız:)
SilOh afiyet bal şeker olsun tatlım. Az önce bi blogta sigara ile ilgili yazı okudum da aklıma geldin. İçmiyorsun kurtuldun artık tamamen değil mi?
YanıtlaSilTeşekkürler, evet içmiyorum ve hatta bu hafta bir yazı daha yazacağım o konuda:)
SilHiç yemedim ama öyle bir anlatmışsınız ki... :)))))))))) Ayh. Şimdi olsaydı da yeseydik... :))))))))) Şaka bir yana afiyet olsun.
YanıtlaSilİzmir'e giderseniz mutlaka yiyin, o zaman beni anlayacaksınız. "Yağlı mı, yağsız mı?" diye sorarlars "yağlı" deyin, yağsızını yeni uydurmuşlar boyoza benzemiyor tadı.. Yanında haşlanmış yumurta da almayı unutmayın. Sonra da gelip burada yorum bırakın ama:))
SilO derece... :)))) Peki. İnşallah yolum İzmir' e düşer de ben de yiyebilirim. :) Ve yorumumu mutlaka yazarım buraya. ;)))
SilEvet o derece:)))
Silİzmir'e yolunuz umarım düşsün, İzmir başkadır, İzmir candır, canandır:)
sağlıklı beslenme adına böreklerden uzak duruyoruz. öyle bir anlatmışsın canımız çekti.. :)
YanıtlaSilbi daha ki izmire gidişte mutlaka deneyeceğim.. :)
bir kaç sefer 1-2 günlük kısa süreli bulundum izmirde. hiç denemedim. :)
Boyoz bir börek değildir, lütfen rica ederim. Kendisi "nev-i şahsına münhasır" özel mi özel bir lezzettir. Lezzetlerin efendileri listesinde mutlaka baş köşede yer almalıdır hatta:)
SilDeneyin, yanında haşlanmış yumurtayla ama..
Sonrasında yorumlarınızı bekliyorum mutlaka:))
:) pardon börek mi dedim ben. sehven olmuş ya. :)
YanıtlaSilne böreği.. çok özel lezzet...
bakalım ne zaman kısmet olur.. elbette deneyip buraya tekrar yorum yazarım. :)
selamlar....
Bakıyorum son modaları iyi takip ediyorsunuz. Söyle, yap, et, saldır sonra da "sehven olmuş pardon" deyip çekil köşeye modası:))
Sil:)) hımm demek ki haberlerden yeterince uzaklaşmamışsınız...
YanıtlaSil:)) Evet siz de ben de kendimizi gündemden uzak zannederken kulağımız hala delikmiş, ortaya çıktı işte:))
SilGözlerim yaşardı. Biz de sana selam ve sevgilerimizi yolluyoruz.
YanıtlaSilTeşekkürler, yarın kahvaltıda boyoz yiyin, hatta ben de yiyebilirim:)
SilEvet biz İzmirlilerin özellikle pazar kahvaltilarini süsleyen yanında haşlanmış yumurta ile keyifle yenen tadı anlatılamayan ama tadı damakta kalan bize göre muhteşem lezzet boyoz. Bu pazar da menü belli :) Afiyet olsun. Harika bir yazı olmuş :) İzmir'den sevgilerle...
YanıtlaSilHangi börek bu kadar methiye almıştır ki:)
SilPardon boyoz bir börek değildir, özel bir lezzettir:)
İzmir'e sevgiler her daim..
Merhaba. Bir İzmir'li olarak sizi çok iyi anlıyorum. Görüyorum ki bu işin erbabı olmuşsunuz. Sizi kutluyorum. Ben netbilgiver.com adlı sitenin sahibiyim. Benimle sürekli olarak çalışabilecek arkadaş arıyordum ki sizin siteniz ile karşılaştım. Güzellik ve bakım ile ilgili haftada 2 adet özgün yazı istiyorum. Buna zamanınız var mı? Eğer yok ise bana tavsiye edebileceğiniz yada bana yönlendirebileceğiniz kimse var mı? Fiyat olarak 250-300 kelimelik makalelere 4 tl ödeme yapabilirim. Saygılarımla.
YanıtlaSilMerhaba,
SilMaalesef benim buna zamanım yok. Ama bu yorumu görüp de size başvuranlar olacaktır belki de..
Yazıdaki duyguyuy çok derinden hissedebiliyorum çünkü yakın zamanda aynı hazzı biz de yaşadık. Cezayir'de olunca böyle can çekmelerini genellikle fotoğraflara bakarak gidermeye çalışıyoruz. Bu sefer allahtan öyle olmadı:) Boyoz'u çok sevdim. Ben de İzmir'li değilim ama İzmir aşığı bir adamla evliyim. Aklıma kazıya kazıya ee bir de gidiş gelişlerde yiye yiye ben de delisi oldum. Artık soranlara da İzmirliyim diyorum zaten ne de olsa eş durumu:) Dönünce de yerleşeceğim için alıştırıyorum kendimi:) İzmir güzel memleket ve çok çok yaşanası:) Bende herhalde diyorum İzmir'e yerleşince İzmit'ten annemden simit kargolamasını isterim çünkü İzmir'de bir simit yapamıyorlar:)
YanıtlaSilSevgilerimle:)
Bazı lezzetler sadece yiyecek olarak adlandırılamaz. Dediğiniz gibi kimi zaman anılar, kimi zaman anne özlemi, kimi zaman da memleket hasretidir. İzmit'ten, annenizden gelecek olan simite de eminim ki paha biçemeyeceksiniz:)
Silİzmir'e gelirsek.. İzmir'e alışma süreci olmaz hiç merak etmeyin, sizi hemen kucaklayacaktır bu eşsiz şehir:)
Sevgiler..
ben izmirliyim. Bi esprisi yok, bu kadar aşk ile anlatmak nedir anlamış değilim, iğrenç derecede yağlı ve kesinlikle toplum içerisinde yenmeyecek dereceden bulaşıcı ve dağılgandır. Milföy hamurunun benzeri birşey işte, alın ve kendiniz yapın...
YanıtlaSilBoyoz benim için İzmir demektir, İzmir'den uzakta İzmir özlemi yaşayanlar beni anlayacaktır. Dolayısıyla ben bu yazıda duygusal boyutta anlatmışımdır. Sizin içinse "iğrenç, yağlı...vs.'dir.
SilBence konu kapandı, öyle değil mi:)
aylar sonra gezinirken denk geldiğim bir yorumuma yanıt olarak;
SilBence boyoz hala aynı iğrençliktedir. Ancak şunu söyleyebilirim ki, boyozu aradığım tek yer askerliktir! oda simitten farksızdır.
Çok hoşsunuz; sizin için hala aynı iğrenç yağlı, benim içinse hala İzmir özlemi, özel yiyecek, Ege hasreti :)
SilMerhaba Boyoz Severler...
YanıtlaSilKargoyla gönderince bozulmuyor mu peki boyoz? Yani dondurulmuş olarak değil de olduğu gibi kutuya koyarak da kargoya verilebiliyor mu?
Hiç de bozulmamıştı dondurulmuştun sanırım, üzerinden epey zaman geçti:)
Sil