30 Nisan 2014 Çarşamba

İzmir'den boyoz geldi, evde bir bayram havası..

boyoz ve İzmir
Boyoz kutusunu açınca mutluluk saçıldı etrafa..
Dün, tam da öğle yemeğine çıkacakken kargo getirdi boyozleri. Poşetin dışından bile geliyordu kokuları burnuma. 
 Aslında bencil biri değilimdir, paylaşmayı severim. Ama ne yalan söyleyeyim; dün öyle olmadı. Kaptığım gibi kutuyu, hızlıca gittim eve. Çünkü boyozdü söz konusu olan, alelade bir börek değildi ki!  Boyoz demek İzmir demekti, İzmir demekse geçen yıllar, anılar, bir sürü şey demekti. Açsaydım boyoz kutusunu iş yerinde, belki de beğenmeyeceklerdi İzmir'e gönlü düşmemiş olanlar. 
 “Bu biraz fazla yağlı, ığykk
 diyeceklerdi muhtemelen ve boyoz küsecekti.. Dedim ya, o bir yiyecek değildi, bu eziyeti yaşamamalıydı. Açmadım boyozleri ben de iş yerinde; gönderen sevgili  dostum Demet'e coşku içinde teşekkür ederken dediğim gibi hızlıca eve gittim. Kutuyu açtım, hiç ısıtmadan yedim ayaküstü iki tanesini. O anda mutluluk hormonlarım sanki cisimleşmiş, gözle görünür hale gelmişti desem abartmış olmam sanırım. O anda ne kilo derdi, ne diyet ne başka şey vardı kafamda..
 Sadece İzmir'in imbatı eksikti...

Geçenlerde yine ansızın boyoz özlemim kabarmış ve Facebook sayfama boyoz resmi koyarak “Ahh, olsa da yesek” yazmıştım. Blogosfer'den arkadaşım Sevgili Gülşah Hanım, “ben getireyim” demişti tüm içtenliğiyle sağ olsun.. Aslında otobüs saati uysaydı, hem kendisiyle tanışırdım, hem de seve seve kabul ederdim boyoz teklifini.. Dedim ya, boyoz bir börek değil çünkü, boyoz İzmir'in ta kendisi benim gözümde.


Boyoz da ne ola ki demeyin, o tarifsiz bir lezzet

1400'lü yıllarda Türkiye'ye göç eden Seferad'lar getirmişler İspanya'dan boyozu. Tabii ki sadece İzmir'e değil, İstanbul'a da, Anadolu'nun başka yerlerine de götürmüşler beraberlerinde kültürlerinin parçası olan bu tarifi. Ama bir tek İzmirliler benimsemiş bu tadı, dolayısyla İzmir'de ticari ürün olmuş boyoz, zaman içinde de İzmirlileşmiş.. Boyozcu Avram Usta'ymış İzmir'lilere boyozu sevdiren.
İspanyolca küçük ekmek anlamına gelen “bolloz” müş asıl adı, çift -L- İspanyolca da -Y- diye okunurmuş, yani onlar da -boyos- dermiş bu lezzetli yiyeceğe.
 İnternetteki tariflere aldanmayın bence, evde kolay kolay yapılacak bir şey değil çünkü boyoz. Bir videosunu görmüştüm, küçücük hamuru ellerinde savura savura, mermer tezgaha çarpa çarpa, oklava merdane olmadan incecik ve kocaman, ama cidden kocaman bir yufka haline getirerek yapıyorlar bu böreği.. Öyle her yiğidin harcı değil yani boyoz yapmak.. 

İzmir'e gidecek, deniz kenarında bir çay bahçesinde yiyeceksiniz boyozu. Yanında sıcacık bir çay, elbette haşlanmış katı yumurta ve sevdiğiniz bir  dostunuz, yüzünüzde imbatın serinliği, sokaktan geçen güzel ve kendine güvenli İzmir'li kızlar olacak.  Bir yerlerden "gevreeekçii, taze  gevrekleeerim vaar!" diye sesler gelecek kulağınıza..  Hatta üşenmeyip ardından Kemeraltı'nda közde sakızlı kahve içeceksiniz... Başka türlü çıkmaz boyoz keyfi; börek yemek isterseniz zaten boyozle işiniz olmamalı..

boyozler
Bu sabah kahvaltım böyleydi..
İstanbul'a ilk geldiğim yıllarda şekerli kürt böreğini görünce şaşırmış, boyozun yokluğuna ise hiç alışamamıştım. O zamanlar anlamıştım her yerin kahvaltı kültürünün farklı olduğunu. Kahvaltı ise mutluluk demekti Cemal Süreya'nın en sevdiğim şiirinde söylediği gibi..
 Ne demişti: 
" Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem, Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı” 
değil miydi o kocaman anlam içeren kısacık şiir..

Biz İzmir'deyken üzerine şeker dökülen börek bilmezdik, aslında açma da bilmezdik, simit de bilmezdik.. Bizim uzun sade böreklerimiz vardı, boyozlerimiz vardı haşlanmış katı yumurtayla birlikte satılan, kumrumuz vardı ve elbette bir de gevreğimiz ..


Bakmayın böyle içtenlikle İzmir'den söz edişime, İzmir'de doğmadım ben.. Ama yıllarca yaşadım bana göre  kutsal olan o şehirde. İzmir'de yaşayan, boyozun değerini bilen herkes tıpkı benim gibi kendini İzmir'li sayar zaten, kalpleri Ege'de kalanlarız biz. Hayalimizde Ege'nin sahil kasabalarından birinde yazarak çizerek yaşlanmak vardır. Ev yapımı kırma zeytin görünce dayanamaz, gördüğümüz bütün otları zeytinyağı-limon-sarımsak üçlüsüyle harmanlayıp yemek isteriz. Haa bir de bayılırız Yunan müziklerine..

Şimdi İzmir'de olmak vardı...
.....................
İzmirliler, değerini bilin şehrinizin; sevgilerim size gitsin bugün de..



28 yorum :

  1. Afiyet olsun.. Bende geçenlerde Carrefour markette yapılışını izledim. ustayı İzmir' den getirmişler, süperdi valla.. Hem yapılışını hem tadını beğendim :)

    YanıtlaSil
  2. Oh afiyet bal şeker olsun tatlım. Az önce bi blogta sigara ile ilgili yazı okudum da aklıma geldin. İçmiyorsun kurtuldun artık tamamen değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, evet içmiyorum ve hatta bu hafta bir yazı daha yazacağım o konuda:)

      Sil
  3. Hiç yemedim ama öyle bir anlatmışsınız ki... :)))))))))) Ayh. Şimdi olsaydı da yeseydik... :))))))))) Şaka bir yana afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'e giderseniz mutlaka yiyin, o zaman beni anlayacaksınız. "Yağlı mı, yağsız mı?" diye sorarlars "yağlı" deyin, yağsızını yeni uydurmuşlar boyoza benzemiyor tadı.. Yanında haşlanmış yumurta da almayı unutmayın. Sonra da gelip burada yorum bırakın ama:))

      Sil
    2. O derece... :)))) Peki. İnşallah yolum İzmir' e düşer de ben de yiyebilirim. :) Ve yorumumu mutlaka yazarım buraya. ;)))

      Sil
    3. Evet o derece:)))
      İzmir'e yolunuz umarım düşsün, İzmir başkadır, İzmir candır, canandır:)

      Sil
  4. sağlıklı beslenme adına böreklerden uzak duruyoruz. öyle bir anlatmışsın canımız çekti.. :)
    bi daha ki izmire gidişte mutlaka deneyeceğim.. :)
    bir kaç sefer 1-2 günlük kısa süreli bulundum izmirde. hiç denemedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boyoz bir börek değildir, lütfen rica ederim. Kendisi "nev-i şahsına münhasır" özel mi özel bir lezzettir. Lezzetlerin efendileri listesinde mutlaka baş köşede yer almalıdır hatta:)
      Deneyin, yanında haşlanmış yumurtayla ama..
      Sonrasında yorumlarınızı bekliyorum mutlaka:))

      Sil
  5. :) pardon börek mi dedim ben. sehven olmuş ya. :)
    ne böreği.. çok özel lezzet...
    bakalım ne zaman kısmet olur.. elbette deneyip buraya tekrar yorum yazarım. :)
    selamlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakıyorum son modaları iyi takip ediyorsunuz. Söyle, yap, et, saldır sonra da "sehven olmuş pardon" deyip çekil köşeye modası:))

      Sil
  6. :)) hımm demek ki haberlerden yeterince uzaklaşmamışsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Evet siz de ben de kendimizi gündemden uzak zannederken kulağımız hala delikmiş, ortaya çıktı işte:))

      Sil
  7. Gözlerim yaşardı. Biz de sana selam ve sevgilerimizi yolluyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, yarın kahvaltıda boyoz yiyin, hatta ben de yiyebilirim:)

      Sil
  8. Evet biz İzmirlilerin özellikle pazar kahvaltilarini süsleyen yanında haşlanmış yumurta ile keyifle yenen tadı anlatılamayan ama tadı damakta kalan bize göre muhteşem lezzet boyoz. Bu pazar da menü belli :) Afiyet olsun. Harika bir yazı olmuş :) İzmir'den sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi börek bu kadar methiye almıştır ki:)
      Pardon boyoz bir börek değildir, özel bir lezzettir:)
      İzmir'e sevgiler her daim..

      Sil
  9. Merhaba. Bir İzmir'li olarak sizi çok iyi anlıyorum. Görüyorum ki bu işin erbabı olmuşsunuz. Sizi kutluyorum. Ben netbilgiver.com adlı sitenin sahibiyim. Benimle sürekli olarak çalışabilecek arkadaş arıyordum ki sizin siteniz ile karşılaştım. Güzellik ve bakım ile ilgili haftada 2 adet özgün yazı istiyorum. Buna zamanınız var mı? Eğer yok ise bana tavsiye edebileceğiniz yada bana yönlendirebileceğiniz kimse var mı? Fiyat olarak 250-300 kelimelik makalelere 4 tl ödeme yapabilirim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Maalesef benim buna zamanım yok. Ama bu yorumu görüp de size başvuranlar olacaktır belki de..

      Sil
  10. Yazıdaki duyguyuy çok derinden hissedebiliyorum çünkü yakın zamanda aynı hazzı biz de yaşadık. Cezayir'de olunca böyle can çekmelerini genellikle fotoğraflara bakarak gidermeye çalışıyoruz. Bu sefer allahtan öyle olmadı:) Boyoz'u çok sevdim. Ben de İzmir'li değilim ama İzmir aşığı bir adamla evliyim. Aklıma kazıya kazıya ee bir de gidiş gelişlerde yiye yiye ben de delisi oldum. Artık soranlara da İzmirliyim diyorum zaten ne de olsa eş durumu:) Dönünce de yerleşeceğim için alıştırıyorum kendimi:) İzmir güzel memleket ve çok çok yaşanası:) Bende herhalde diyorum İzmir'e yerleşince İzmit'ten annemden simit kargolamasını isterim çünkü İzmir'de bir simit yapamıyorlar:)
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı lezzetler sadece yiyecek olarak adlandırılamaz. Dediğiniz gibi kimi zaman anılar, kimi zaman anne özlemi, kimi zaman da memleket hasretidir. İzmit'ten, annenizden gelecek olan simite de eminim ki paha biçemeyeceksiniz:)
      İzmir'e gelirsek.. İzmir'e alışma süreci olmaz hiç merak etmeyin, sizi hemen kucaklayacaktır bu eşsiz şehir:)
      Sevgiler..

      Sil
  11. ben izmirliyim. Bi esprisi yok, bu kadar aşk ile anlatmak nedir anlamış değilim, iğrenç derecede yağlı ve kesinlikle toplum içerisinde yenmeyecek dereceden bulaşıcı ve dağılgandır. Milföy hamurunun benzeri birşey işte, alın ve kendiniz yapın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boyoz benim için İzmir demektir, İzmir'den uzakta İzmir özlemi yaşayanlar beni anlayacaktır. Dolayısıyla ben bu yazıda duygusal boyutta anlatmışımdır. Sizin içinse "iğrenç, yağlı...vs.'dir.
      Bence konu kapandı, öyle değil mi:)

      Sil
    2. aylar sonra gezinirken denk geldiğim bir yorumuma yanıt olarak;
      Bence boyoz hala aynı iğrençliktedir. Ancak şunu söyleyebilirim ki, boyozu aradığım tek yer askerliktir! oda simitten farksızdır.

      Sil
    3. Çok hoşsunuz; sizin için hala aynı iğrenç yağlı, benim içinse hala İzmir özlemi, özel yiyecek, Ege hasreti :)

      Sil
  12. Merhaba Boyoz Severler...
    Kargoyla gönderince bozulmuyor mu peki boyoz? Yani dondurulmuş olarak değil de olduğu gibi kutuya koyarak da kargoya verilebiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç de bozulmamıştı dondurulmuştun sanırım, üzerinden epey zaman geçti:)

      Sil