15 Nisan 2014 Salı

Yeni işin ilk günü nasıl geçer?

İsterse 20 yıllık iş hayatı deneyiminiz olsun, yeni bir işteki ilk gününüz yine de acemicedir, ilkokula başlayan bir çocuk kadar olmasa da elinizi ayağınızı nereye koyacağınızı bilemezsiniz.

Sabah erkenden kalkar, bütün gardrobu yatağın üzerine serer, yine de giyecek bir şey bulamazsınız mesela.. Bu sendromu bildiğim için iş görüşmesine gittiğimde – işe başlama olasılığını düşünerek- etrafı kolaçan ederim ben; bakarım insanlar ne giymiş diye. Kotla gidilen bir iş yerine döpiyesle gitmek ne kadar abesse, formal giyinilen bir iş yerine kısa pantolonla gitmek de o kadar abes olur çünkü.. Çok dert değil aslında, uygun giyinmezseniz sadece ilk gün sıkıntısını katlamış olursunuz..
 İlişkilerin bırakın ciddiyeti, laçkalık ötesi olduğunu ilk bir hafta içinde keşfettiğim, orta kalitede bir araba parası kadar tazminatımı ödemeyen tekstil firmasına başladığım ilk gün ceket-pantolon giyme gafletinde bulunduğuma hem güler, hem de değmezmiş derim aklıma geldikçe.. Yani demem o ki, kıyafet konusunda çok da kasmaya gerek yok, kendinizi iyi hissedeceğiniz bir şey seçin yeter..

geri dönüş yok


Diyelim ki kıyafet konusunu hallettiniz, zamanında gitme telaşı alır bu sefer.. Erken gitseniz olmaz, gecikirseniz “bak bak, daha ilk günden geç kalmış” dedikodusu yapacak meraklı bir iş arkadaşınıza yakalanma riskiniz vardır. Zamanlama tam olmalı bu nedenle, ben hep erken gidip binanın yanında yöresinde 5-10 dakika beklemeyi tercih etmişimdir, bu da size vereceğim ikinci taktik.

İş yerine girdiğinizde gördüğünüz ilk kişi sizi güler yüzle karşılıyorsa doğru tercih yapmış olma olasılığınız yüksek. Sabah sabah nemrut suratlı tiplerle karşılaşmak hiç de hoş olmaz zira. Yani ben eğer bir iş yerinde eski çalışan olarak mutluysam, yeni gelen birini tanımıyor olsam da gülümseyerek günaydın'la karşılarım. İlk karşılaştığınız kişi sizi görmezden geldi diyelim, ikinci kişi başını çevirdi diyelim, eğer üçüncü kişi de masasında oflayıp pufluyorsa o iş yerinden fazla bir şey beklemezseniz ileride hayal kırıklığı yaşamamış olursunuz.

Çekine çekine tuvaletin, mutfağın yerini sorarsınız. Eğer insana değer veren bir iş yerine gitmişseniz, önceden masanız belirlenmiş olur. İşe başladığınız gün, masanızın yerinin belli olmadığı ortaya çıkarsa, üstüne üstlük sabır testine sokar gibi sizi saatlerce sekreterin önünde bekletirlerse bence yol yakınken bir kez daha düşünün derim. İş hayatında yeterince deneyimli biri olarak söylemeliyim ki o iş yeri son derece düzensiz, insana değer vermeyen, plansız, kaotik bir yerdir muhtemelen..

Neyse efendim, bütün bu badireleri atlattıktan sonra öğle yemeği zamanı gelir. Ya herkes çil yavrusu gibi bir yerlere dağılır ve siz şaşkın ördek gibi nerede yemek yiyeceğinizi düşünürsünüz. Ya da birileri size son derece basit bir insani yaklaşımla “hadi yemeğe çıkıyoruz” der.. Birinci tavırla karşılaştıysanız o iş yerine fazla dayanamazsınız. İnsanlar gruplaşmıştır, sizi aralarına almaları için epey bir çaba sarfetmeniz gerekir, ki bu süreç de tabiri caizse mangal gibi yürek ister.. Hep o tekstil firmasını örnek veriyorum ama, o son çalıştığım tekstil firmasında ilk 6 ay resmen çetelere karşı silahsız mücadeleye girişmiştim, düşman başına diyeyim..


Öğle yemeğinden sonra iş yerine alışmaya başladıysanız ilk gün sendromunuz bitmiş sayılır.
Ben dün yeni işe başladım biliyorsunuz, merak edenleriniz için söyleyeyim; her şey yolundaydı, detaylar ileriki günlerde gelecek.

Bu yazıyı burada hızla kesiyorum, zira işe gitme vakti geldi. İkinci gün geç kalmak yakışık almaz öyle değil mi, kalın sağlıcakla..





30 yorum :

  1. Hayırlı olsun inşallah istediğiniz gibi yeni bir başlangıç olur :))

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı uğurlu olsun.. Kıskanç, nemrut suratlı insanlardan Allah korusun.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O insanlardan herkesi Allah korusun, aman aman :))

      Sil
  3. İnşallah yeni işinde silahsız çetelerle uğraşmak zorunda kalmazsın,her şey gönlünce olsun. Hayırlı işler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iş değil de o çeteler yorar insanı, çeteyle uğraşacak dermen yok zaten)

      Sil
    2. YAZARIN İLAVESİ: Varmış maalesef, iki gün önce ayrıldım...

      Sil
  4. gerçekten çok zordur ilk iş günü,yaşadığım için biliyorum :)
    hayırlı olsun işiniz,Allah iyi insanlarla karşılaştırsın,herşeyden önemlisi bu
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için, evet en önemlisi dediğiniz gibi iyi insanlarla karşılaşmak, sevgiler..

      Sil
  5. Tekrardan hayırlı olsun efendim. Mobbing yapmayan iş arkadaşların olsun bolca yanında. Yazı çok hoşuma gitti bu arada emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, mobbing hepimizden uzak olsun, bizler gönül insanıyız:)

      Sil
    2. YAZARIN İLAVESİ-2: Mobbing de vardı :(

      Sil
  6. yeni işin hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Hayırlı olsun kervanından uzaklaşmayalım, hayırlı olsun efenim.

    Bir kere ilk iş günü, iyi değildir, genelde. Çünkü bir şeyler yapmak istersiniz, ama hiçbir şey bilmezsiniz, telaş yaparsınız, insanların sizin hakkınızdaki düşünceleri sizi telaşlandırır, her şey sizi telaşlandırır.

    İyi karşılanma konusu, her yerde aynıdır bence. Sonuçta ilk gün, hiçbir hatanız olamaz. Size ne kadar kötü davranabilirler ki? O kadar diyorsanız, 60 gün içinde mazeretsiz işi bırakabilirsiniz.

    Yemek konusu, gruplaşma kadar, insanların tercihi de olabilir. Gruplaşma, tabir itibariyle kötü gibi, ama, işlev olarak, mesela işverene karşı bir gruplaşma gayet olumludur. Genel itibariyle de, birileri birileriyle anlaşır ve beraber hareket ederler, olağan yani.

    Yazıyı okurken şu aklıma geldi. Genelde çalışanlar olarak, çalışma arkadaşlarımızı ya da çalışma ortamımızı, işe girdikten sonra öğreniyoruz. Eğer olanak varsa, işe girmeyi düşündüğünüz yeri, çaktırmadan ziyaret edin. Bakın, iletişim nasıl, hitap nasıl, gülüyorlar mı, ilgi ve çabaları var mı? Bu çok faydalı olur, emin olun.

    Tolga.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bu güzel katkınız ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
      İyi karşılanma konusu her yerde aynı değil maalesef;değil ilk gün, bir hafta boyunca ilgilenilmeyen bir firmada çalışmıştım. Plaza ortamlarında elbette tercihler vardır, ama küçük bir iş yerindeki gruplaşmaların beraberinde dedikodu/entrika/kötü niyet şeklindeki uzantılarına tanık olmuşluğum da var maalesef.
      Çalışma ortamını tanıma konusunda ise haklısınız, keşke önceden ziyaret edebilsek, ama bu neredeyse imkansız..
      Sonuç olarak bizim ülkemizde diğer birçok şeyde olduğu gibi iş hayatında da korkunç dengesizlikler mevcut, aslına bakarsanız işiniz şansa kalıyor biraz da :)

      Sil
  8. Yazıya değil, yazı tipine itirazım... Lütfen değiştirir misiniz, inanın aşırı göz yoruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değiştirdiğim hali, yapmayın çok iyi duruyor, lütfen uğraştırmayın beni:))

      Sil
  9. Hayırlı uğurlu olsun....
    umarım çok memnun kalırsınız burdan.....
    mutsuz insanlar.. mutlaka çevrelerini de mutsuz huzursuz etmek için ellerinden geleni yaparlar...
    uzak olsunlar hepimize...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, mutsuz insanlardan uzak, keyifli yaşamaya o kadar ihtiyacımız var ki, hakkımız da zaten..

      Sil
  10. Hayırlı olsun yeni işiniz. Tespitlerinizi güle güle okudum ve çok hak verdim. Ben devlette çalıştım hep ve hiçbir zaman hazır masam olmadı.:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varsın masanız hazır olmayıversin, devlette çalışmak velinimet bu devirde, özel sektörün maalesef çivisi çıktı:)

      Sil
  11. Hayırlı olsun tekrar.. inşallah her şey istediğiniz gibi olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, darısı bütün hayal kuranların başına, sevgiler:)

      Sil
  12. Hayırlı olsun...inşallah her şey gönlünüze göre olur...güzel taktikler için de teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. Tekrardan yeni işiniz hayırlı olsun... Umarım daha da güzel geçen günleriniz olur. En yakın zamanda değerlendirmelerinizi dört gözle bekleyen okuyucularınızdan birisi olarak yeni yazılarınızı bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, yeni yazıları sabah işe gitmeden önce erkenden kalkıp yetiştirmeye çalışıyorum şimdilik. Haftasonu yedek yaparsam sanırım eski rutinimize kısa zamanda dönebiliriz, biraz zamana ihtiyacım var düzene girmek için. Sevgiler:)

      Sil
  14. evde yazar, bazı yazılarınızı okudum çok güzel bi iç dünyanız var ve güzel dünyanızı çok iyi bi şekilde yansıtıyorsunuz sizi kendi kelimelerinizle tarif ediyorum gönül insanısınız :)) kelimeler diziliş şekliniz içtenlikten geldiği için uslup çok güzel umarım hakkettiğiniz yerlerde olursunuz.. :) kahvenizi yudumlarken neden bu kadar övüyor diye düşünüyor olabilirsiniz :) bunun cevabı yazınıza döktüğünüz karakteriniz olur.tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ne diyeceğimi bilemedim yine:)
      Aslında bütün kapıları açan sihirli sözcükler, sadece "samimiyet ve yapmacıksız olma hali" sanırım, sevgiler:)

      Sil