26 Ocak 2016 Salı

Çocuğunuzu Mutlu Birey Olması Yolunda Yeterince Destekliyor musunuz?

Bugün sizlerle blogger arkadaşım Bünyamin Kapıcıoğlu'nun Evdeyazar için kaleme aldığı, çocukların zeka gelişimi açısından oldukça faydalı olacağını düşündüğüm bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Kendisine emeği için teşekkür ederken sizlere de küçük bir tüyo vermek istiyorum: Benden duymuş olmayın ama, yazının sonunda anneleri çok sevindirecek bir indirim kuponu var, keyifli okumalar...

Bazen oğlumu izlerken ağzım kocaman bir şömine gibi açık kalıyor ve mutlu kahkahalar atıyorum. Bu mükemmel bir duygu. Eminim siz de çocuğunuzun sizi şaşırtmasından çok büyük keyif alıyorsunuz. Doğru mu?
Zeka potansiyelini iyi kullanan çocukları izlemek keyiflidir. Oyuncaklarıyla adeta bilim-kurgu yapıyorlar, yaratıcı senaryolar çıkarıyorlar ve çok ilginç cevaplar vererek sizi kahkahalara boğuyorlar.
Çocuklarımızı mutlu etmek için onlara sağlıklı atıştırmalıklar veriyor, oyuncak alıyor veya oyunlarla sürekli ilgi gösteriyoruz. Bunları yapmaya devam edelim ama sürdürülebilir mutluluk için neler yapıyoruz?

Son zamanlarda bu soru kafamı çok meşgul ediyor. Oğlumla, yeğenlerimle eşsiz dakikalar geçirirken her zaman yanlarında olamayacağımı bilmek beni bazen endişelendiriyor çünkü devamlı mutlu olmalarını istiyorum.
  • Acaba zekasını iyi kullanıp toplumda kendini iyi ifade edebilecek mi?
  • Okulda sınıf arkadaşlarıyla aynı seviyede veya daha çalışkan bir çocuk olacak mı?
  • Yaşıtlarına göre pasif bir çocuk olursa ve sürekli bahçeye kaçan topu, kimin attığına bakmaksızın kendisi almaya giderse?
  • Ya da amcasının çocukluğundaki gibi dikkat eksikliği problemi yaşayıp sürekli arkadaşlarının alay ettiği bir çocuk olursa? (Bu durum bütün geleceğini ve karakterini olumsuz etkiler.)
Kardeşimden biliyorum, inanın bana ne kadar ilgilenirseniz ilgilenin, ne kadar çok severseniz sevin, bilinçli planlı yetiştirmedikten sonra hiçbir şeye müdahale edemiyorsunuz. Eğer kendine güvenen, görsel veya sayısal zekası keşfedilmiş, hafızası güçlü, problemlerle başa çıkma/problem çözme yeteneği olan, zeka potansiyelini iyi kullanan bir çocuk yetiştirebilirseniz gözünüz arkada kalmaz. Tam olarak yapmamız gereken de bu işte!

Zekasını Etkin Kullanabilen Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Neler Yapabiliriz?
  1. Çocuğun neden-sonuç ilişkisi kurmasında kendisine yardımcı olunmalı.
  • Bunu yaparsan şöyle sonuçlanır çünkü...
  • Bu davranışı yapmamalısın çünkü…
  • Ayakkabılarını doğru giymelisin, bağcıklarını bu şekilde bağlamalısın çünkü…
  1. Hafıza gelişimini desteklemeli ve bazı konularda sürekli hatırlatıcı olunmalı.
  2. Çeşitli etkinlikler ile el becerileri veya analitik düşünme yetenekleri geliştirilmeli.
  3. Çocuğunuza güvendiğinizi ve onu sevdiğinizi hissettirmelisiniz.
  4. Eğitici ve öğretici, aynı zamanda eğlenceli nesne veya uygulamalar ile desteklemelisiniz.
  5. Ve benzeri konularda güvenilir kaynaklardan araştırmalar yaparak, zekasını iyi kullanabilen çocuklar yetiştirmek adına üzerimize düşenleri eksiksiz yerine getirmeliyiz.
Bunların çoğunu yaptığınızı veya yapmaya çalıştığınızı tahmin ediyorum. Herkes çocuğunun sağlıklı gelişimini önemsiyor olmalı. İletişim, sevgi, saygı konusunda ahkâm kesmek, akıl vermek haddime değil ama eğitici ve öğretici uygulamalar hakkında muhakkak paylaşmam gereken bir egzersiz var.
Geçenlerde MentalUp Beyin Egzersizleri Programı’nı buldum. Lisanslı yapbozlara, kare-küp oyuncaklara, çocuk gelişim kitaplarına yeterince yatırım yaptığım ve artık farklı bir şeyler aradığım şu dönemde böylesine benzersiz bir uygulama ile karşılaştığım çok iyi oldu.

Türk doktorlar ve akademisyenler tarafından geliştirilen MentalUp programında, çocukların zeka potansiyelini keşfedip destekleyen birçok egzersiz mevcut. Hafıza gelişimi, dikkat gelişimi, analitik beceri, görsel zeka, sayısal zeka ve problem çözme yeteneği konusunda kişiye özgü egzersizleri otomatik olarak belirleyen bir uygulama bu. Yani çocuğunuzun potansiyelini belirleyip, keyif alarak devam edebileceği ve kendini geliştirebileceği şekilde oyunlar sunuyor. Program zaten Tubitak destekli ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de katkılarıyla yapılmış, güvenilir bir araç. Okul öncesi çağından neredeyse ergenlik çağına kadar uygulamayı kullanmak mümkün.

Bu egzersizleri –üstün zekalı çocuklarla birlikte tüm çocukların uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü uygulama, mevcut potansiyeli geliştirmeye yönelik –ki Türkiye’de bazı kolejler ve binlerce çocuk zaten kullanıyor- Projenin yapımcısı ile görüştüm, belirli sayıda indirim kodu aldım. EvdeYazar ‘ı uzun zamandır takip eden bir blog yazarı olarak bu bloğun kesinlikle bilinçli ve yaşça olgun okur kitlesine sahip olduğunu biliyorum. Bu yüzden ilk olarak indirim kodlarını burada paylaşmak istedim. Sağolsun EvdeYazar bu projeye destek verenlerden biri oldu ve birlikte kolları sıvadık.

MentalUp Beyin Egzersizleri Programı’na  www.mentalup.net üzerinden erişebilirsiniz. Üye olup deneme versiyonunu ücretsiz kullanabilirsiniz. Zaten denedikten sonra siz de benim gibi hemen bir üyelik almak isteyeceksinizdir.

Bu arada, çocuklarla yaşadığınız ilginç, komik veya ders verici anılarınız varsa muhakkak yorum olarak paylaşmanızı rica ediyorum. Yorumlar da en az bu makale kadar keyif verici oluyor.

18 yorum :

  1. Gerçekten çok önemli bir konuya değinmişsiniz, tebrikler :)

    YanıtlaSil
  2. Cocukların hepsi ayrı bir dünya be gözlerimizin önünde şekillendikleri içşn ve bir ınsanın nasıl büyüdüğünü adım adım görmek zaten cok guzel. Cocuklar kendi yollarınınbuluyorlar bence biz ailelerin de önlerinde engel olmaması Lazım bence gerisi zaten geliyor. Anektodlar ve öneriler güzel ellerinize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet engel olmayıp önlerini açmak önemli, teşekkürler.

      Sil
  3. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler paylaşım için..
    sizin blogunuzda tanıtıldığına göre güzel ve yararlı bir sitedir. :)
    selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bu gazla neler neler yazarım :)

      Sil
  5. Böyle paylaşımları çok seviyorum. aynı fikirdeyim..oğluma elimden geleni vermek istiyorum ben de...

    YanıtlaSil
  6. SelininAnnesi27 Ocak 2016 09:30

    Şimdi ücretsiz üyelik yapıp denedim gerçekten harika. Sanırım eşimle de görüşüp 1 yıllık paketi alacağım kızım için.
    Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olabildiysek, ne mutlu bize (yazan arkadaşım ve yayınlayan ben)
      Sevgiler :)

      Sil
  7. Güzel yazı, güzel program, güzel fırsat ... indirim kodu %20 indirim fırsatı tanıyor.
    YYazanın, yayınlayanın, programı yapanın eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yapanı unutmayalım. Sizin de ellerinize sağlık. Zaman ayırıp nezaket göstererek yorum yaptığınız için teşekkürler :)

      Sil
  8. Konuya ilgi olduğunu görmek mutlu edici. Tüm yorum yapanlara tek tek teşekkür ederim. Arkadaşlar bu konu sosyal sorumluluk düşüncesiyle de paylaşılmaya değer bir konudur. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak desteklerseniz çok mutlu oluruz.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Kesinlikle deneyeceğim. Çok mantıklı görünüyor

    YanıtlaSil
  10. Selam.
    İndirim kodu ne kadarlık bir indirim yapıyor?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      İndirim kodu %20 indirim sağlamaktadır.

      İyi günlerde kullanmanız dileğiyle

      Sil