Vücut dili kullanımının en belirgin özelliklerinden olan gülümsemenin farklı çeşitleri, altında farklı anlamlar barındırıyor. Tıpkı hissederek gülümsemenin ve mutlu olmadığımız halde gülümsemenin karşımızdaki kişiler tarafından hissedilebiliyor olması gibi, nasıl güldüğümüzün de karşımızdaki kişiler tarafından algılanış biçimi farklılıklar gösterebiliyor.
Dudakları kapatarak gülümsemek
Dudaklar kapalı şekilde gülümsemek, gülümsemenin en yaygın olarak kullanılan çeşitlerinden biri. Kolay yapılabiliyor olması, gülümsemek istemediğimiz ancak gülümsememiz gereken durumlarda karşı tarafa kibar ve nazik bir tepki vermeyi daha kolay hale getiriyor. Dudaklar kapalı olarak gülümsemek, çoğunlukla samimi algılanmayan bir gülümseme biçimi. Gerçekten hissederek gülümseyen kişilerden dişlerini göstererek gülümsemelerini bekliyoruz. Her ne kadar orta dereceli bir samimiyet belirtisi olarak algılansa da, karşımızdaki kişinin gülümserken dişlerinin beyazlığına güvenmiyor oluşunun ya da dişlerindeki problemleri gizlemek isteyişinin de dudaklarını sıkı şekilde kapatarak gülümsemeyi tercih etmesinin sebebi olduğunu da aklımızın bir köşesinde bulundurmakta fayda var.
Kendini beğenmiş gülümseme
Kendini beğenmiş ve odağın kendisinde olmasını isteyen insanların çoklukla kullandığı bu gülümseme çeşidinde, dudaklar genelde kapalı ve gülümseme sağa ya da sola çekilmiş olarak bulunuyor. Zaman zaman dudakların aralık olduğu ya da üst dudağın biraz daha kalkık tutulduğu durumlarda da gözlenebiliyor. Dudaklarla birlikte kaşlarda da bir tarafı kaldırmak gülümsemeyi tamamlayıcı olarak kullanılabiliyor.
Kendini beğenmiş şekilde gülümseyen insanların bir çoğu bulunduğu ortamda lider konumunda olmak isteyen ve odak noktası olmak isteyen kişiler. Kalabalık bir ortamda iletişim kurduğunuz kişilere bir süreliğine bu şekilde gülümsemeye devam ettiğinizde sizinle konuşurken çok daha dikkatli ve gergin olduklarını hissedebilirsiniz.
Yarım gülümseme
Kendini beğenmiş gülümsemeye oldukça benzeyen bu gülümseme türü, asimetrik bir görüntü yarattığı ve tam olarak ne yaptığınızın anlaşılmaması nedeniyle en karmaşık ve en farklı tepkiler alabileceğiniz gülümseme çeşidi. Kendine güven, utanma, ilgi, kızgınlık, dominantlık gibi birbirinden çok farklı duyguları yansıtabiliyor.
Ağız açık gülümseme
Ağız açık olarak gülümseme, dişlerin tamamının gösterildiği gülümseme çeşidinden farklı olarak, kahkaha atarken çekilmiş bir fotoğraf görüntüsünü andırır. Bu gülümseme de, şaşırtıcı şekilde çoğunlukla yapay ve samimiyetsiz bir imaj yansıtır. Her ne kadar yapay olsa da, bu şekilde gülümseyen kişiler çoğunlukla umursamaz, ben merkezci ve eğlenceli kişiler olarak tanımlanır. Özellikle fotoğraflarda fotojenik görünmenin en kolay yollarından biri, tüm dişleri göstermek ve ağzınızı olabildiğince açmak. Tabii ki öğle yemeğinde dişinizde maydanoz kalmadığından ve dişlerinizin yeterince beyaz olduğundan emin olduktan sonra:)
Bu içerik http://www.uplifers.com/ tarafından hazırlanmıştır.
Bir boomads advertorial içeriğidir.
Gülümseme çok güzel bir duygu aktarımı, tabiki samimi olduğunda. Her yaptığımız işin başına gülümsemeyi eklersek açılmayacak kapı yoktur. Fakat dedigimiz gibi samimi ve içtenlikle olduğu sürece. Emeğinize sağlık TEŞEKKÜRLER.
YanıtlaSilEvet samimi bir gülümsemenin açamayacağı kapı yoktur, teşekkürler :)
SilKonu başlığınız ilgi uyandırıyor. Gülümseme ya da gülme aksiyonu, kişinin karşılaştığı bir takım olaylara vermiş olduğu tepkilerin en güzelidir bence. Bununla birlikte aynı olay karşısında farklı tepkiler verebiliyoruz. Bazıları vardır ki, sımsıcak gülümsemeleri yapışmıştır çehrelerine. Hemen içimiz ısınır birden bu tür insanlara. Bazıları için ne büyük şanstır, hep güler yüzlü olmak. Ama sahtesinden değil, en hakikisinden. Çünkü, sahte gülüş de kendini ele verir hemen. Farklı gülümsemeler üzerine yaptığınız analiz tam yerine oturmuş. Güzel yazmışsınız, tebrikler.
YanıtlaSilMerhaba,
SilBen dürüst bir blog yazarıyım. Dolayısıyla belirtmeliyim ki bu yazıyı ben yazmadım. Yazının en altında göreceğiniz üzere bu yazı, blogger dostu Hürriyet Boomads'ın Advertorial içeriğidir. Kim yazdıysa bence de ellerine sağlık,ilgi çeken güzel bir yazı olmuş...Yorumunuz için teşekkür ederim.
Durustlugunuzden suphem yok. Lakin, sizin disariya reklam amacli yazmis oldugunuz bir yazi oldugunu dusundum. Cehaletimi bagislayin lutfen.
SilCehalet ne demek, estağfurullah lütfen öyle söylemeyin. Ben sadece kendi yazmadığımı belirtmek için açıklama yapma gereği duydum. Bu arada siz de bu şekilde tanıtım yazıları alabilirsiniz. Size Bumerang davetiye kodu göndermek istiyorum. evdeyazar@gmail.com'a e-posta adresinizi bidirir misiniz?
SilOK. Tesekkurler.
Silreklamı, reklamı veren mecrada yayınlatmak hem de vitrinde yayınlatmak... işte gerçek başarı bu tebrikler!
YanıtlaSilTeşekkür ederim, bu sadece samimiyet inanın, çok bir sırrı yok :)
SilAlakasız olacak ama şimdiye kadar bende okuma hissi uyandıran tek boomads içeriği oldu :)
YanıtlaSilBence Boomads içerikleri hep böyle olmalı, ben de çok beğendim:)
Silbu tip betimleme ve tespitlerin geçerliliğini halen daha düşünürüm. Çünkü bu tip bir bilgiye sahip değilken bu konuda bir fikir sahibi değiliz. ancak bu tür bir yazıyı okuduktan sonra buna dair bir algı oluşturarak davranış ve değerlendirmeleri bu yönden yapmaya başlıyoruz gibi geliyor. Açıkçası tartışmalı bir konu.
YanıtlaSilBu tip yazılar, bilimsel temellerde yazılmadığı için geçerliliğini de çok sorgulamak lazım diye düşünüyorum. Bir esinlenme, bir deneme, bir duygu, bir saptama, bir gözlem olarak bakıyorum ben böyle yazılara, eğleniyorum ve düşünüyorum yazı sayesinde.
Sil