7 Ocak 2016 Perşembe

İçerik yazarak para kazanmak!

2013 ocak ayında başladığım, o zamanlar adı “makale yazarak para kazanmak” olan, şimdilerde ise “içerik üretmek/ içerik yazmak” olarak adlandırılan işler konusunda maceralarımı şu başlıktaki yazılarda toplamıştım. Bu yazıları okuyanlardan, ya da sadece başlığı görenlerden gelen e-postalar beni o kadar çok yormaya başladı ki, bir güncelleme yapıp tüm sorulara toplu yanıt verme ihtiyacı duydum. İçerik üreterek para kazanmak isteyenlerden gelen e-postalarda genel olarak aynı sorular var. Ana başlıklar halinde olayı bir toparlayıp olabildiğince deneyimlerimi ve gözlemlerimi tekrar aktarmaya çalışacağım. Ama şunu bilmenizi isterim ki ben bu konuda otorite değil, aynı sizler gibi kelime işçisiyim. Ya da “sözcük emekçisi” diyelim..

içerik yazarak para kazanmak kolay bir iş değildir!

1- İçerik yazarak kimler para kazanabilir?
Bu sorunun yanıtı bana göre kısaca şöyle verilebilir: “Herkes yazarak kazanamaz!”
Çünkü dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş değil bu. 3 sene önce bu işlere yeni başladığımda iyi yazan da iyi yazmayan da bir şekilde para kazanabiliyordu. Çünkü piyasada bir boşluk vardı. O kadar çok kalitesiz iş üretildi ki bu süreç içinde, o kadar çok çöp yazı “makale” adı altında pazarlanmaya çalışıldı ki, Google buna önlem aldı. Artık sanal ortam yazılarında ziyaretçinin geçirdiği süreye çok önem veriyor Google örümcekleri. Ben bu konuda uzman değilim, SEO'cular bu başlığı çok daha iyi açıklayacaklardır. Yani demem o ki, okunabilir içerik üretenler kazanıyor, çöp içerik üretenler piyasadaki fiyatları aşağıya çekmeye çalışsalar da bir şekilde eleniyorlar. Çünkü bizim ülkemiz maalesef nitelikli, üniversite mezunu, okuyan, yazan, Türkçesi iyi olan işsizler cenneti! Hal böyle olunca, kötülerin elenmesi de çok doğal ve beklenen bir sonuç.
Özetle diyebilirim ki, lisedeyken yazmayı ve okumayı sevmediyseniz, ders kitabı haricinde okuduğunuz kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmiyorsa, çantanızda kitapla yola çıkmıyorsanız, bence bu işi unutun! Böyle yaparak zaman kazanır ve hem kendinize
hem de piyasaya iyilik yapmış olursunuz. Nasıl ki herkes overlokçu olamazsa, herkes yazarak kazanamaz. Çünkü basit gibi görünen işler de yetenek gerektirir.

2- Ne tür içeriklerden para kazanılır?
Konumuz SEO uyumlu internet içerikleri. Yani e-ticaret, haber portalı, blog gibi ortamlarda yayınlanan içerikler. Kimi zaman sizden istenen şey bir ürün tanıtımı olabilir, ya da bir kategori tanıtırsınız. Örneğin tekstil ürünleri satan bir e-ticaret sitesinde “x marka tişört” ürününü 300 kelime ile tanıtmanız istenir. Ya da “montlar” kategori başlığına “mont” sözcüğünü anlatan en az 500 kelimelik bir içerik üretmeniz istenir. Son zamanlarda adından çokça söz edilen eğlenceli içerik sitelerinden birine “dizilerde bıktırıcı 5 klişe” başlığı altında 200 kelimelik bir yazı yazmanız ve bu yazıya uygun görseller bulmanız da istenebilir. Bir videoya alt yazı yazabileceğiniz gibi yemek tarifi de istenebilir sizden. Ya da bir e-ticaret sitesinin bloguna içerik üretebilirsiniz. Mesela puzzle satan bir sitenin bloguna, resimleri puzzle olarak üretilmiş ressamlar hakkında yazılar yazarsınız. Bazen çok daha zor içeriklerle karşılaşırsınız, çünkü müşteriniz tabiri caizse biraz gıcıktır... Bu kadar açıklama sonrasında ilk cümleye dönüyorum:

İnternette para kazanılan yazılar SEO uyumlu olmak zorundadır!

Google'a “SEO uyumlu içerik ne demek?” diye sorduğunuzda zaten birçok açıklama göreceksiniz. Bu konuyu araştırmayı size bırakıyorum...


3- Yazarak kazanmaya nereden başlamalı?
SEO uyumlu yazı nasıl yazılır?” konusunu öğrendikten sonra kariyer sitelerinde (daha önceki yazılarımda belirtmiştim, kariyer.net, secretcv...vs) kendinize bir özgeçmiş oluşturarak “içerik yazarı, metin yazarı” gibi aramalarla iş ilanlarına başvurmalısınız. Projesi olanları freelance çalışanlarla buluşturan sanal mecralarda da şansınızı denemenizi öneririm.

Bana gelen e-postaların arasında şöyle yazanlar çok var:

Dediğiniz internet sitelerindeki ilanlara baktım, iş bulamadım. Siz çalıştığınız işleri benimle paylaşır mısınız?”

Bu söylemi gerçekten anlamam mümkün değil. Sanki uzayda yaşıyor gibi, bir günde iş bulacağını zannedecek kadar ülkemiz gerçeklerine yabancı olan biri için ne yapabilirim?

Bulana kadar her gün bakmalısınız ilanlara” yanıtını vermeye cidden utanıyorum. Ve o kadar çok zamanımı alıyor ki bu e-postalar!

Bu olayın diğer bir boyutu ise biraz hazıra konmak oluyor, yani farkında olmadan yapılan emek hırsızlığı... Şunu anlıyorum ben:

Evdeyazar 3 senedir uğraşıyorsun, öğrenmişsin birşeyler, paylaş. Hatta çalıştığın yeri söyle, senin yerine ben çalışayım!”

Gerçekten bu konuda çok rahatsızım, e-posta kutuma bakmak bile istemiyorum bazen..
Ben iş aramak için saatlerimi günlerimi harcadıysam siz neden harcamayasınız ki? Çalıştığınız ofise girsin diye tanımadığınız insanlara referans oluyor musunuz? Peki bunu sizin için yapmamı neden benden istiyorsunuz? Açıkçası bazı e-postalar o kadar içtenlikle ve duygusal yazılmış oluyor ki, yardımcı olamadığım için üzülmeme sebep oluyor. 
Ama ben üzülmeyi hak etmiyorum!
Olabildiğince deneyimlerimi sizinle paylaşıyorum, sizse daha çok yardım etmem için beni zorluyorsunuz. “Bana iş bul!” diye, tanımadığınız bir insandan baskı görseniz ne düşünürsünüz? Biraz empati rica ediyorum. Evet işsiz olmak kolay değil, bu durumu çok iyi biliyorum. Ama kimseye bu şekilde baskı yapmayı hiçbir zaman düşünmedim. Hatta bazı postalar var ki aynen şöyle yazıyor:

Telefon numaram bu, sizden bilgi bekliyorum!”
Nasıl yani, böyle bir zorunluğum mu var benim? Neden yapayım ki? Kim yapar ya da böyle bir şeyi...

Dediğim gibi empati, biraz empati. Sevgili arkadaşlarım ben iş bulma kurumu değilim, blog yazıyorum o kadar!

Uzattım bu konuyu farkındayım, ama inanın çok sıkıldım...


4- Nerede yazacağımıza nasıl güveneceğiz?
Son zamanlarda bu işi gerçekten layıkıyla yapan siteler çıktı ortaya. Ben de içlerinden biriyle yoğun bir şekilde çalışıyorum bu aralar. Son derece profesyonel yazar panelleri var, fiyatları gayet makul, her önüne gelene iş vermiyorlar. Referans yazı istiyorlar, editör onayı veriyorlar. Yani siz paneli açıp istediğiniz konuda, fiyatını gördüğünüz yazıyı seçerek çalışmaya başlıyorsunuz. Yaklaşımlarından zaten kalitelerini anlayabiliyorsunuz. Ama bazıları var ki, nasıl etsem de yazan kişiyi sömürsem mantığındalar...
Geçenlerde bir tanesine deneme amaçlı üye oldum. Projelere verdiğiniz tekliften para alıyor, yani projeyi kazanmasanız da komisyonunu sağlama alıyor, yazdığınız yazının %25-40 arasında bir oranını komisyon olarak alıyor, üstelik varsa eğer blogunuz, orada kendi reklamlarını yayınlatma zorunluluğu da koymuş! Bir bitki adı taşıyan bu siteye dedim ki,

Sömürünün böylesini ilk kez görüyorum, haksız yere para kazanmanın üst boyutundasınız!”

Hiçbir cevap veremeyip üyeliğimi iptal ettiler. İnsan gerçekten bu kadar kurnaz olabilir mi? Şaşkınlık içindeyim...

Bazıları da utanmadan 100 kelimeye 50 kuruş teklif ediyor 2016 yılında! 3 sene önce bile öyle fiyatlar yoktu! Geçen bir tanesini eleştirdiğimde "ben işsiz insanlara istihdam sağlıyorum, bütçe bu ne yapabilirim" gibi kendince günah çıkaran bir yanıt verdi. Yani demem o ki sektör geliştikçe iyiler iyice profesyonel ve güven veren bir aşamaya gelmişler, piyasadaki köylü kurnazlarının ise sayısı belli değil!

Ne yazık ki ülkemizdeki işsizliğin bir sonucu bu durum; gerçekten utanç verici...

İyiyi bulmak için araştıracaksınız, iş deneyimlerinize güveneceksiniz. Her iş gibi yani... Yapacak bir şey yok. Ben tavsiye etmiyorum hiçbir yeri, çünkü bunu etik bulmuyorum. Kimseye de sormadım bugüne kadar nerede çalışmam gerektiğini... Karşınıza çıkan iş fırsatlarını hemen kabul etmeden önce iyi analiz etmenizi öneriyorum.

5- Ne kadar kazanılır?
Bu işi düzgün bir platformda gerekli mesaiyi harcayarak yaparsanız, bir maaş kazanabilirsiniz. Maaşın kaç lira olacağını siz belirlersiniz. “Sen ne kadar kazanıyorsun?” sorularını yanıtlamıyorum. Hayatım boyunca kimseye kazancını sormadım, bence ne kadar iyi niyetli sorulsa da böyle şeylerin konuşulması çok gereksiz, hele ki sanal ortamda! İş hakkında en ufak fikri olmayıp direkt parasını soranları ise gerçekten anlamıyorum.

6- Ne kadar zaman harcamak lazım?
Benim freelance çalışma disiplinim var, sabah 7:00 gibi oturuyorum, 16:00'ya kadar çalışıyorum. Haftasonlarını kendime ayırıyorum. Belki başkaları gece çalışıyordur. Freelance çalışmanın en büyük avantajı da bu zaten. Esnek ve özgür...

7- Blog yazarak para kazanılır mı?
Ben bu blogu yaklaşık 3 sene önce açtığımda para kazanmak birincil amacım değildi. Emek verdikçe blog para kazandırmaya da başladı. Nasıl mı, Bumerang teklifleri, reklam teklifleri, tanıtım yazısı teklifleri, ya da blogum aracılığıyla gelen proje teklifleri... Adsense hesabımda işler karışık. Orayı saymıyorum zaten. Bloglarında ürün tanıtımı yapanlar, blogu ticari bir mecra olarak görenler mutlaka daha çok kazanıyordur. Ama benim için blog öncelikle duygusal bir alan. Dolayısıyla öncelikli hedefim okunmak, para kendiliğinden geliyor...

Umarım içerik yazarlığını merak edenler için aydınlatıcı olmuşumdur. Bol şans diliyorum..

not: Yazarak Kazanmak konu başlığındaki bütün yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.



47 yorum :

  1. Elinize sağlık... Çok güzel bir yazı olmuş. Aydınlatıcı bilgiler içeren bloğunuzu keyifle takip ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, her telden birşeyler yazmaya çalışıyorum, sevgiler.

      Sil
  2. Aydınlandım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Gene gun blogda yazdigim yazi uzerine cuk oturmus sizin de yazdiklariniz.
    Ben de telefonumu yazsam mi size bilemedim :)))
    Keyifle okudum, cok da bilgilendirici bir yazi olmus. Emeginize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dün okumuştum yazınızı, imzalı kitap isteyenler... İnsanlar sosyal medyada nasıl bu kadar utanmasız hareket edebiliyorlar anlamış değilim. Dediğiniz gibi bizde mi yoksa sorun..
      Telefonunuzu yazın tabii ki :))

      Sil
  4. Balık vermek yerine balık tutmayı öğretiyorsunuz ki bu daha değerli..Birde iş bulmanızı mı istiyorlar?Gerçekten hangi kafada yaşıyorlar,anlamıyorum.Yazılarınızdan çok şey öğreniyorum.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kafayı iyi ki bilmiyoruz ve mümkünse öğrenmeyelim. Hazırcı, emek harcamayan, herşey ayağına gelsin isteyen, başkalarının sırtına basarak yükselmek isteyen...
      Yorum için ben teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  5. Eğer yazarak kazanmak kolay olsaydı herkes evinden çalışırdı. Yazmak bambaşka birşey. Sadece kazanç amaçlı olursa zaten olmaz. Siz yıllarca çalışın uğraşın, sonra da herkese hazır iş bulun. Herkes bir zahmet biraz uğraşsın. Emeğize elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen dediğiniz gibi olurdu. Hayat bazen cidden çok garip...
      Sevgilerimle

      Sil
  6. konu ile ilgili olanlara da bizim gibi ilgisiz olanlara da gayet aydınlatıcı bir yazı olmuş. yüreğine sağlık.. ama işte mesele pek aydınlanmak, bilgilenmek değil pek çok insan için. kısa yoldan çalışmadan , emek harcamadan nasıl köşeyi döneriz peşinde.
    insanlar tuhaf. özellikle ülkemizde. ne yazık ki çoğunluk gerçekte dürüstlükten çok uzakta. imkanlar, fırsatlar oluştuğunda, hırsızlık yapmamak, çalıp çırpmamak, yağma yapmamak aptallık olarak görülür.ne bekleyebilirsin ki. size gelen talepler hafif bile.
    Yeni yılınız kutlu olsun bu arada. Mutlu Yıllar...
    Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş standartları yeterince net olmadığı için- aslında yasaların yetersiz olmaması da diyebiliriz-birşeyler karışıyor. Sosyal güvenceler de olmayınca kaos gittikçe derinleşiyor. Hal böyle olunca da saygı, emeğe saygı, çalışma azmi, sabır, nezaket gibi olması gereken özellikler birer birer yok oluyor.
      Neyse işte, bu ülkenin bu hale gelmesi çok can sıkıcı...
      Umudumuzu kaybetmiyoruz yine de, mutlu yıllar, sevgiler..

      Sil
  7. Çok güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık.. İnsanlar tuhaf, size gönderdikleri bu mailler doğrultusunda yine iyi sabretmişsiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aslında böyle bir yazı yazmayı hiç istemezdim, ama kariyer sitesi veta yaşam koçu yerine knulmak artık beni çok myormaya ve aslında biraz da zoruma gitmeye başladı. Yardımsever olmak bile çok yanlış anlaşılıyor artık maalesef...

      Sil
  8. Merhaba, blogunuzu dun kesfettim ve o andan beri basindan kalkamadim, eger ki Avustralya trafiginizin artmasi sizi sasirtirsa, benden kaynaklaniyor olabilir:)
    Blog yazmaya yeni baslamis fakat kendini en fazla yazarak ifade etmeyi seven biri olarak, bu ise devam etmem konusunda oldukca cesaret aldim sizden, cok tesekkur ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, azıcık faydam olmuşsa ne mmutlu bana :)
      Her zaman gelin, ben hep buralardayım. Avstralya'ya selam olsun, sevgilerimle:)

      Sil
  9. Öncelikle yazınızı basından sonuna sıkılmadan okudum. Empati yaptım, gerçektende zor bir durum sizinkisi.
    Vicdan ile iş yapmak kadar zor bir durum yok heralde. İnsanlara balık tutmasını öğretiyorsunuz ve onlar sen tut birde pişirip önümüze koy diyorlar. Yardımcı bir milletiz fakat bu kadar da değil. Çalışmak isteyen ekmeğini taştan bile çıkarır. Emeğinize sağlık TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, empati kurmak hiç zor değil aslında! Ama işte emek harcamak zorlu bir süreç ya, ne gerek var diyebiliyor bazıları..
      Ben teşekkür ederim bu güzel yorum için.

      Sil
  10. Merhaba, bloğunuzu uzun zamandır takip ediyor ve yazılarınızı zevkle okuyorum. Bu başlığınızdaki üslubunuzdan bizzat kendinizin de belirttiğiniz üzere rahatsız olmuşsunuz. Düşüncelerinize tamamen katılmakla birlikte okurlarınıza yardımcı olma konusunda cömert karakterinizin değişmeyeceğini umuyorum. Evet bazı sorular sorulmaz, sorulsa da cevabı hak etmez. Bu tür soruları bir tarafa bırakırsak hayat tecrübem şunu göstermiştir ki, insan başkalarının sorduğu sorularla daha çok bilgilenir, zenginleşir. Size asla akıl verecek durumda değilim. Sadece dostça fikirlerimi paylaşmak istedim. Yazınızı okuyan "evde yazar" havalara girmiş artık diye düşünmesin. Zira hayatta en zor olan şey insanla uğraşmaktır. Herkesi memnun etmek veya herkesten arzu ettiğiniz tepkileri beklemek mümkün müdür? Başarılarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Teşekkür ederim yorumunuz için. Eski yazılarıma baktım da az önce, benzer şeylere daha önce de değinmişim. Yardım etme konusunda elbette ki olabildiğince ve hissettiğim şekilde tavrım değişmeyecek. Ama inanın çok yorucu şeyler bunlar.. Defalarca yazdığım şeylerin soru olarak tekrar tekrar önüme gelmesi, tekrar tekrar ne diyeceğini bilememenin yarattığı iç sıkıntısı. Sonuçta bunlardan yakınışımı "Evdeyazar'ın burnu büyümüş" diye algılayan olursa ne düşünürüm... Pop star değilim ki ben, böyle bir şey düşünmezler bence hakkımda:)
      Sevgilerimle...

      Sil
  11. Bu konuda sürekli aydınlatıcı yazılar yayınlamanızdan dolayı size müteşekkirim. İlgiyle ve tebessümle okumaya devam ediyorum. Mutlu günler..

    YanıtlaSil
  12. Yazılarınızı keyifle okudum. Deneyimlerinizi paylaşıyor olmanız başlı başına incelik ancak yorum adı altında cevaplanması istenilen soruları okurken sizin adınıza ben yoruldum doğrusu. Hiç bir mecburiyetiniz olmadığı halde böylesine detaylı bir şekilde bilgilendirmeniz konu hakkında araştırma yapanlar için büyük nimet. Hem teşekkür ediyor hem de gösterdiğiniz sabırdan dolayı tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlayışınız için asıl ben teşekkür ediyorum.

      Sil
  13. Sizin uslubunuzu seviyorum sitem ederken bile hafif muzip bir dil kullanıyorsunuz bu sekilde okuyucuya samimi geldigine eminim. yazınız için yine kaleminize saglık demek istiyorum ve okurken sunu gecirdim aklımdan, birde derlerki her telden yazmayın bir konu belirleyin onun üzerinen yürüyün :) tabi bunu söylemekteki maksat sanırım sadece ticari amac guden sizin sitenin aksine bir duygu işi barındırmayan tamamen mekanik ve soguk gelen bir site için sanırım.. öyle sitelere girdiginde tuhaf bir yanlızlık hissi olusur bende anında terk ederim bilmiyorumki.. sizin siteniz sıcak evınızde agırlar gibi agırlıyor yazılarınız okuyucularını. benimde bir siteciğim var ''cik'' cünkü daha cok tazecik :) fazla vakit ayıramıyorum özel nedenlerden ama cok hevesim var,paylasmak istedigim cok fazla duygu var, herkesin kalbine dokunsun degsin istiyorum, e zaman istiyor tabiki buda ve iyi bir disiplinli mesai(sizinki gibi)..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bu sıcak, samimi, güzel yorumunuz için. Blog deyince ben zaten sammiyet algılıyorum, dolayısıyla içimden geldiği gibi yazmaya gayret ediyorum. Arada sırada tanıtım yazıları da yayınlıyorum elbette, onlar biraz soğuk oluyorlar mecburen:) Dengesini bulmaya gayret ediyorum, blog çok güzel bir şey. Şu sizin yorumunuz gibi güzel bir yorum geldiğinde inanın harcağınız emeğe değdiğini anlıyorsunuz. Biran önce yoğunlaşın derim naçizane, sevgilerimle...

      Sil
  14. Amanin! Bi mutlu oldum ben, sitemdeki takipcimi gorunce:),kusura bakmayin ortalik biraz daginik:) velhasil yorumunuza istinaden aslinda cok istiyorum yogunlasmayi ama sitemi duzenlemeyi bile henuz gerceklestiremedim hem de biraz acemiyim site konusunda.sahip oldugum tek sey icten cumlelerim. Iste sizinki gibi guzel siteler sayesinde bir iki sey ogrenmeye calisiyorum.en kisa surede guzel seyler yapmayi umit ediyorum.tekrar tesekkurler ve sevgiler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bİr blog yazarı ilk takpçisini görünce nasıl sevinir çok iyi bilirim, işte bu nedenele ilk takipçiniz olduğum için mutluyum. Ben de ilk zamanlar hiçbir şey bilmiyordum, inanın blog hakkında yeni şeyler öğrenmek de keyifli bir süreçtir, tadını çıkarın..
      Sevgilerimle..

      Sil
  15. Keyifle okudum. Hele 3. maddeyi anlatırken yaşadığınız duygusal krizi kaleme almanız gerçekten etkileyiciydi. Sizi çok iyi anlıyorum. Bana da sürekli soruluyor: "Ne kadar kazanıyorsun?" - "Ben ne kadar kazanırım?" - "Bana yardım et, numaram bu" - vs vs :) Gerçekten çok komik sorular bunlar. Biz zaten insanlara yardımcı olabilmek adına bloglarımızda ne var ne yok paylaşıyoruz. Paylaşmadıklarımız da demek ki sorulmaması gerekenler diye düşünüyorum.

    İyi bloglar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorum için. Blog yazarı, blog yazarının derdini anlar:)

      Selam ve sevgiler.

      Sil
  16. çok faydalı yazılar var blogunuzda çok aydınlatıcı oldu benim için. her gelen maile canınızı sıkmayın elinizden geleni yaptığınız blogunuzda gayet açık :) artık takipteyım :) sizi de benim bloguma beklerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba yazınızı okudum 1 hafta önce bu işe başladım cokda memnundum çünkü hem benlik bir işti hemde cok iyi gibi geldi. Ücretine 100 kelime 40 krş dendi bende saflık ettim 100×40 dedim 1000 kelime 40 Tl eder dedim iyi para dedim kabul ettim. 10.000 kelimelik bir yazının ardından hesabıma 40 TL yattı şok oldum meğer 100×0.40 la çarpiliyormuş şoka girdim ve bıraktım. Okadar emeğin karşılıği bu mu sizce siz bilirisiniz yani piyasası bumu normalmi bu fiyat ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok az bir fiyat teklif edilmiş size. Maalesef emek sömüren insanlar her sektörde olduğu gibi burada da var. Seçim yaparken dikkati olmak lazım...

      Sil
    2. Merhaba bende ev hanimiyim bu is bana da cazip geldi size nasil basladiginizi benim neler yapmam gerektiğini sorsam yardimci olur musunuz lütfen teşekkürler ..

      Sil
  18. Darısı başımıza... Çok teşekkürler tecrübelerinizi paylaştığınız için.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba :) konuları tam olarak açmasanızda, açar gibi yapmanız gerçekten çok keyifli. Çünkü o vakit kendimde bir araştırma isteği doğuyor. Bu kişi bu işi başarmış emek vermiş. Emeğide saygıya değer gerçekten diyerek, sizin açtığınız yoldan gidesim geliyor. Gerçekten her yazınız çok keyifli. Teşekkür eder ve uzun soluklu bol şans dilerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sıcak, gülümseten, pozitif yorum için ben de teşekkür ederim, bol şans diliyorum :)

      Sil
  20. Yazı için çok teşekkürler gerçekten bilgilendirici oldu :)

    YanıtlaSil
  21. Hocam makale yazarak para kazanma maceranız nasıl gidiyor erenycl123@gmail.com mail ile size danışmak istediğim şeyler var mesaj atarsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evdeyazar@gmail.com adresine yazabilirsiniz :)

      Sil
  22. Aydınlatıcı, mantık çerçevesinde ve herşeyden önce açıksözlü; dobra derler bizim oralarda. :) Kendi kendime okumak için karaladıklarımı paylaşmama ilham oldu diyebilirim.

    YanıtlaSil
  23. Emeğinize sağlık, bilgilendirici bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil