Sözümüz meclisten dışarı. Efenim teşbihte hata olmaz, rivayet bu ya; adı bilinmez bir ülkenin adı bilinmez köyündeyiz. Bir telaş, bir telaş… Çünkü köye elektronik oy verme sistemi gelmiştir.
—Hadi yegen lo, oy vermeye gidah!
—Gitmeye gerek yoh babo. Açiirsin cep telefonini, bi uygulama vardir, adı “Beni Seç”.
O uygulamayı indiriyırsın gogle playerden. Oraya giriyırsın adini soyadini, oyunu veriırsın.
—Benim telefon eskidir, internet
denen şey bende yohtir.
—Emmi sen hiç merak etmeyesin, biz
senin yerine oyu verirık. Sen bize partini söyle, sonra da ver kafa kaadını, gerisine garışma!
—Hay Allah razi olsin yegen.
—Senin anangilin cep telefoni
vardir?
—Yohtir oglim, ne gezer cep telefoni, okuma yazmalari da yohtir bizim köydeki gadinların!
—Eskiden nasil veriylerdi oylarini
anangil?
—Gotüriydik okula, gösteriydik partimizin
resmini, ona basiyirlerdi mühuri. Golay oliyidi, şincik bu uygulama ney nasil
yapaciyik?
—Sen merak etme emmi, ver kafa
kaadını Hatçe Deyzenin, evdeki öbür kadınların. Biz onların oylarını da hallederik.
—Hay Allah senden razı olsun yigenim!
—Lafı olmaz emmi, vatan için yaparıh elimizden ne gelirse…
**************************
—Ooolumm yırttık! İki partiden
teklif geldi bile şimdiden. Mikro düzeyde çalışacağız. Göze batmadan. Mahalle
mahalle yapacağız işi. Her mahallede yüzde sıfır nokta beş indiragandi… Anladın sen! Zenginiz
oolumm!
—Hangi partiye çalışacağız?
—Sorduğun da laf mı, kim çok
verirse ona çalışırız; kapişş!
Bütün bunlar bir ülkede olup biterken, Çinliler uzay malzeme bilimi, uzay tıbbı gibi konularda bilimsel araştırmalar yapmak üzere insanlı uzay aracını fırlatıyordu.
Japonya, Ay’a yumuşak iniş yapan beşinci ülke unvanını alıyordu.
Hindistan ise çoktan Ay'a inen dördüncü ülke olmuştu...
Kapişşş
Merhabalar.
YanıtlaSil"Dilin Kemiği Yok" isimli blogcu arkadaşımız da, bu konuya temas eden bir blog yayınlamış, ben de oradan okumuştum elektronik oy verme konusunu. Elektronik ortamda oy kullanmanın çok hilesi olabileceği kanaatindeyim. Sandığın nasıl hilesi varsa, elektronik oy vermenin de mutlaka hileleri olacak ve bunu ispat etmek te, sandık kadar da kolay olmayacak diye düşünüyorum.
Seçimde esas olan nedir? Milletin iradesinin sandığa yansımasıdır. Bunu hakkaniyetle uygulayan Batı ülkeleri var, ama ben bizim ülkemizde elektronik oyun hakkaniyetli bir şekilde yapılabileceğine inanmıyorum.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar,
SilBu iş şimdilik çok dillendirilmiyor, ama belli ki bir hazırlık var. Espriyle anlatmaya çalıştığım gibi bu konu manipülasyona çok açık. Bana kalırsa toplum ve demokrasi kurumları hazır değilse, bazı teknolojiler yarardan çok zarar getirir. Bana kalırsa parmak boyası da bizim gibi ülkelerde olmalıdır.
Selam ve saygılarımla...
Maalesef kapiş :( Ama foto çok iyi.
YanıtlaSilGörsel için yapay zeka ile birlikte çalıştık :) O çizdi ben beğenmedim, o çizdi ben beğenmedim. En sonunda bunda karar kıldık, bence de güzel oldu :)
SilDemek yapay zeka ile yaptınız resmi. İlginç, bravo valla. Ben daha hala hiç yapay zeka kullanmadım. Cep telefonu kullanmaya başlamakta da epey diretmiştim. Teknolojiden kaçmak zor bazen de anlamsız. Hayatı daha konforlu ve daha kolay hale getiriyor çoğu zaman. Elektronik oy sistemini de bu kapsamda değerlendiriyorum. Oy hırsızlığı daha kolay mı olur daha zor mu olur pek emin değilim. İnsanlar kötü ise her sistemde üç kağıt yapmanın yollarını buluyorlar. Mevcut sistemde binlerce insan oy vermek için ordan oraya seyahat ediyorlar. Bir sürü zaman ve para israfı oluşuyor.
YanıtlaSilEvet en basit yapay zekâ olan Google Gemini ile yaptım. Aslında ben yamadım, sadece ne istediğimi güzel anlattım, o da çizdi. Beğenmedim, tekrar çizdi 😊
SilCep telefonunu ben de çok geç aldım. Bir akşam iş çıkışında acayip kar bastırdı, üst geçidin merdivenleri buz tutmuştu. Olduğum yerde kalakalmıştım, yardım isteyecek kimse de yoktu etrafta. İşte o an cep telefonu almaya karar vermiştim. Teknoloji, abartmadan doğru kullanıldığında insanın hayatını gerçekten kolaylaştırıyor. Bu açıdan bakıldığında, demokratik kurumları tarafsız işleyen normal ülkeler için elektronik oy vermek de çok pratik elbette. Ama bazen en ilkel yöntemler zor olsa da daha güvenli olabiliyor.
Örneğin parmak boyası kaldırıldı, bu sayede pek çok insan mükerrer oy kullanmaya başladı. Kamuya açık kontrol edilmek üzere elimizde sadece ıslak imzalı sandık tutanakları kaldı. Elektronik sisteme geçince nasıl olacak o iş? Hacker’lar, e-devlet üzerinden milyonlarca kişinin kimlik bilgilerini ele geçirmişken, oyların güvenle sayılacağının garantisini nasıl verecekler?
O yüzden bence demokrasinin bütün araçları tam anlamıyla işlemezse teknoloji çok tehlikeli olabilir diyorum ben. Bir de espriyle anlatmaya çalıştığım gibi hayatlarında teknoloji ile hiç işi olmamış ciddi sayıda kitle var ülkemizde.
Bütün bunları düşününce, elektronik seçim bizim neyimize demek istiyorum 😊
sokaklarda çöpler kokuyor kuş pislikleri kokuyor kanalizasyonlar kokuyor ülke hela kokuyor ama online oy vercez :)
YanıtlaSilHem doğalız, hem aşırı gelişmişiz, hem de organiğiz. Bu arada Almanya da bizi çok fena kıskanıyor :)
SilEnfes bir anlatım... alkışlıyorum :)
YanıtlaSilKonuyla ilgili hepimizin endişeleri var ve bunu twittleyen Mahruki' yi hapse koydular.. ne ala memleket!
Teşekkür ederim 🥰🙏Durmadan yeni konuları olan bir dizi film gibiyiz; dışarıdan izleyenler için oldukça heyecanlı olsa gerek. Tek sorun bu dizide rol alan biz figüranlar acayip yoruluyoruz :)
Sil🥰🌺