20 Ocak 2014 Pazartesi

Sigarasız ama Tv'li günlerim..

Blog fırtınasıydı, gündemdi derken ne güzel yazıyordum düzenli düzenli. Nereden esti bilmiyorum, sigarayı bırakma mevzusu girdi araya. Yılın en uzun gecesi olan 21 aralıkta bıraktım sigarayı. Tam bir ay olmuş, bravo bana.. 

Bu arada evden çalışmanın en büyük lüksünü yaşadım belki de. Kendime izin verdim, yaptığım işlerin hemen hemen hepsini askıya aldım. Aslında yaptığım şey şımarıklık falan değildi yanlış anlaşılmasın. Bir tembellik, bir tembellikti ki üzerimde bildiğiniz gibi değil! Meğer sigara bütün hayatımı esir almış ben farkında olmadan. Onsuz çalışamıyormuşum, onsuz hareket edemiyormuşum, onsuz düşünemiyormuşum, en kötüsü de onsuz yazamıyormuşum, yani anlayacağınız günümün her safhasında o varmış!  Pat diye hayatımdan çıkınca da  allak bullak oldum tabii ki ister istemez. Yazamadım ya  bir aydır doğru dürüst, en çok buna hayıflanıyorum diyeceğim ama demiyorum. Nihayetinde beni esir eden sigaradan kurtuldum, normale de dönerim elbet yakında.. 

Her sabah kalkınca, “tamam bugün yarım bıraktığım her işi tamamlayacağım, maillerimin hepsine cevap vereceğim, blog yazılarımı yazacağım,” dediysem de kendime, olmadı maalesef, olamadı. Evet, zaten buradaki sigarayı bırakma yazımda göreceğiniz üzere ilk 10 gün epey zorlanmıştım. Peki ya sonraki günlerde ne oldu?

tv tv tv

Elim kolum kalkmadı inanın. Tamam bütün dürüstlüğümle itiraf ediyorum. Sabah kalkıyordum, kahvaltı yaptıktan sonra uzanıyordum koltuğa, açıyordum televizyonu. Akşamüzeri 3'e 4'e kadar televizyon seyrediyordum. Ne mi seyrediyordum, ne denk gelirse.. Tivibu'nun kayıtlarında ne varsa artık. Bütün diziler, yemek programları, tartışma programları. Yani normalde izlemediğim ne varsa hepsini izledim desem yeridir. Son bir hafta tivibu halime acıdı mı bilemiyorum, 5 gün önce bir mesaj geldi televizyona.. Mesaj aynen şöyle:

-Ayın 26'sına kadar bütün seç-izle filmlerini bedava izleyebilirsiniz, iyi seyirler!

Ben nasıl bulmuşa döndüm anlatamam, mucize gibi bir şeydi benim için. Saçma diziler ve yemek programlarından kurtulmuştum nihayetinde.. Şimdi diyeceksiniz ki “izlemek zorunda mıydın bütün o saçmalıkları?” Evet zorundaydım, sigaralı günlerimde yapmadığım değişik şeyleri yapmam gerekiyordu. Dedim ya kolumu kaldıramadığım için hiçbir şeye enerjim yoktu ve oyalanmam gerekiyordu. 
Neyse işte filmlerin bedava olduğunu görünce hemen başladım izlemeye tabii ki ben. Neler neler izledim 5 günde, anlatacağım tek tek. Başladım romantik komedilerden. Çünkü romantik komedi filmleri insana pozitif duygular verir dedim, bu geçici depresif ruh halinden sıyrılmak için iyi bir fırsattı belki de.

İşte 5 günde izlediğim filmlerin listesi:


1- Bir Noel Düğünü ( A Christmas Day ) - 2006 yapımı, gerçekten de kötü bir filmdi, zaten yarısında uyudum. Oysa yılbaşı konulu bütün filmleri bayıla bayıla izlerim normalde, bu film benim açımdan sınıfta kaldı.

2- Fırtınalı Aşk ( Force of Nature) – 1999 yapımı, baş rollerinde Ben Affleck ve Sandra Bullock oynuyordu. Evlenmek için nişanlısının yanına uçakla gitmeye çalışan Ben, Sandra ile uçakta tanışıyor, bir sürü macera yaşıyorlar, sonu ise hiç de beklenen gibi olmuyor. Sürükleyici, hoş, eğlencelik, izlenilebilir sıradan bir  romantik komedi. Tavsiye ederim.

3- Her Yerde Aşk ( The Ages of Love) – 2011 . Yönetmen Giovanni Veronesi. Sıkı durun şimdi, oyuncular Robert De Niro, Monica Belluci, Riccardo Scamarcio.. İtalyan filmlerine bayılırım zaten. Romantik komedi izlenecekse İtalyan ya da Fransız olmalı bana göre.. Müzikler, manzaralar, diyaloglar harikadır bu filmlerde. Nitekim bu film de yanıltmadı beni.  İzlediğim filmlerin içinde en güzeliydi diyebilirim. Üç ayrı hikaye vardı filmde, gençlikte aşk, orta yaşta aşk ve ileri yaşta aşk. Robert De Niro da son hikayenin kahramanıydı. Bu filmi izlemek için benim gibi sigarayı bırakma depresyonuna girmeniz gerekmiyor, beş yıldızlı filmdi diyorum. 

4- Prens ve Ben2: Kraliyet Düğünü ( The Prince & Me II: The Royal Wedding ) - 2006
Bu filmi daha önce izlemiştim, ama dedim ya canım pembe masallarda gezinmek istiyordu, tekrar izledim. Sevimli komik olaylar, aşk ve de Danimarka'nın güzel manzaraları... Bundan daha güzel vakit geçirmelik film mi olur. Hele de benim gibi romantik masalları seviyorsanız..

5- Prens ve Ben3: Kraliyet Balayı ( The Prince & Me III: The Royal Honeymoon ) - 2008
Serinin iki filmini üst üste izleyince şahane oluyor. Keşke Tvbu ilk filmi de yayınlasaymış, onu da izlermişim. Bizim aşıklar sonunda evleniyorlar ve balayına çıkıyorlar. Ama balayında da aksilikler peşlerini bırakmıyor, hatta hırslı başbakanın yokluklarını fırsat bilip çevre katliamı yapmasına da engel oluyorlar. Dedim ya, harika bir seyirlik, oh hayat hep romantik komedi tadında olsa dedirtiyor insana.. Serinin bütün filmlerini alıp peş peşe izleyin derim.

6- Çılgın Aptal Aşk ( Crazy, Stupid, Love) – 2011 Romantik Komedi dosyasında kayda değer bir film kalmayınca komedi klasörüne geçtim. Bu seçtiğim filmin türü komedi olarak geçiyor ama bence romantik komedi. Steve Carell ve Julianne Moore'un oyunculukları zaten çok hoş. Filmin erkek karakteri Call, 25 senelik karısı kendisini aldattığını söyleyip boşanmayı isteyince hayatını tümden değiştiriyor. Giyim, kuşam, tavırlar... Normalde biz hep tersine yani erkeğin aldatmasına ve kadınların kendilerini değiştirmelerine alışmışızdır; bu filmde tam tersi oluyor. Çok eğlenceli, keyifli ve izlenesi bir filmdi, teşekkürler Tivibu.

7- Stepford Kadınları ( The Stepford Wives) – 2004. Komedi klasöründen seçtiğim bu film de keyifliydi. Nicole Kidman oynuyordu ne de olsa. Konuyla ilgili yazacağım bir cümle bile filmin hikayesi hakkında ipucu verir, bu nedenle yazmıyorum. Soft renkler, harika masalsı bir ortam, komik bir bilim-kurgu desem yeter sanırım. Ben sevdim, eğlendim, tavsiye ederim.

8- Aşkın Kitabı ( Becoming Jane) – 2007 Dram klasöründen seçtiğim bu filmde William Shakespeare'in eşi ile aynı ismi taşıyan, gülüşü tescilli Anne Hathaway oynuyordu ve bence güzel bir filmdi. Meşhur Gurur ve Önyargı ( Pride and Prejudice) kitabının yazarı Jane Austen'ın bu kitabı yazarken nelerden esinlendiğini anlatıyordu. Ben çok beğendim filmi. Zaten on sekizinci, on dokuzuncu yüzyıl Avrupasında geçen filmlere, o dönemin giysilerine, naif diyaloglarına hayranımdır.

9- Açlık Oyunları ( The Hunger Games) – 2012 Bilim-kurgu türündeki bu filmin her ne kadar ikincisi çıksa da ben birinci filmi ilk kez izleme fırsatı bulabildim. Kitabını da okumamıştım, isabet oldu. Filmin başlarında yaratılan distopyayı (ütopyanın kötü hali yani totaliter devlet modeli, baskıcı sistem) çok çarpıcı buldum. Sınıfsal farklılıkların abartılı bir şekilde anlatıldığı faşizm çok etkileyiciydi. Sonrasında açlık oyunları başlayınca aklıma Truman Show geldi. Tv dünyasındaki “reality show” maskaralıklarının bir gün bu filmdeki gibi insan hayatına bile kastedebileceğini düşünmedim desem yalan olur. Milyonlarca insanı ekran başına kilitleyen bu saçma yapımlara ve kapitalist dünyadaki dengesiz eğlence anlayışına filmden aklımda kalan bir cümle çok iyi karşılık veriyordu..
“ İnsanları korkutamazsan, destekleyecekleri bir konu bulmalısın” 
İşte sistemin dayatmasını anlatan, filmin en güzel cümlesi bence.
Her ne kadar vermek istediği mesaj güzel olsa da açıkçası film öyle çok da çarpıcı değildi diyebilirim. Açlık oyunlarındaki gerilimi hissedemedim pek, daha çarpıcı sahneler bekliyordum, belki de filmden önce kitabı okusaydım çok daha iyi olurdu. Ama yine de izlenecek bir yapıt diyorum.

Gördüğünüz üzere beş günde 9 bedava film izlemişim. Ayın 26'sına kadar da izleyebilirim.Peki böyle film izleyerek mi geçecek günlerim, elbette hayır. Düzeliyorum yavaş yavaş; sigara içmeyen normal insanların normal hayatına geçeceğim en kısa sürede, yine çalışacağım, yine yazacağım.. Bu geçen bir ayı hastalık sonrası “nekahat” dönemi olarak düşünüyorum. Vücudumda  birikmiş yılların tahribatı düzeliyor, kolay değil elbet..



Birazcık kendimi rölantiye aldım, iyi yapmışım bence. Sizce? 

38 yorum :

  1. Darısı başıma, ben de pek çok kez denedim ama gözümü bir noktaya dikince toplantılarda, dünyadan kopmuş gibi gezmeye başlayınca olmadı yapamadım :) Arkadaşlarımla buluşunca saf saf dalıyordum, hiç konuşma yok :)) Ama ben de başarabilirim çok istiyorum bırakmayı, tebrik ederim azminizden dolayı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk günler dediğiniz gibi en zor dönem, sonrasında yavaş yavaş normale dönmeye başlıyorsunuz. Benim şansım, evden çalışıyor oluşumdu sanırım, işleri askıya aldım. Eğer sigarayı bırakmayı gerçekten istiyorsanız, belki de yıllık izninizin 5 gününü bu işe ayırıp zor zamanları işe gitmeden atlatabilirsiniz. Tabii ki bu benim yöntemimdi, zor dönemlerde yalnız kalmak iyi geldi, çok az insan gördüm ve kimseye bir şey anlatmak zorunda kalmadım,"yapamazsın, bırakamazsın" tacizlerine de maruz kalmadım. Bir kez daha düşünün derim, sevgiler:)
      NOT: Olayın en güzel kısmı ne biliyor musunuz? Ben yaptım, siz de yapabilirsiniz diyen insanlardan olmak:)

      Sil
  2. Tivibu'daki bütün filmleri izlediğimi söylememe gerek var mı bilemiyorum hahaha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangilerini hatırlıyorsun desem, hahaha:))
      Bu arada söyler misin onlara bedava film izleme süremi uzatsınlar bir zahmet:))

      Sil
  3. Merhaba. Sigarayı bırakma azminizi takdir ediyorum. Anladığım kadarı ile gayet başarılısınız. Ancak bizleri yazılarınızdan daha fazla mahrum etmeyin bence. Blog dünyasına geri dönüş yapın artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de özledim inanın buraları. Bu yaptığınız yorum mesela çok duygulandırdı beni. Dediğim gibi yazmak, okumak hiç gelmedi içimden son zamanlarda, ama düzeliyorum, az kaldı. Teşekkür ederim bu içten, samimi yorumunuz için, sevgiler:)

      Sil
  4. İzlemediyseniz aşağıdaki filmi şiddetle tavsiye ederim :) Aslında bir ay kadar önce seyretseydiniz belki bu dönemi daha az sancılı geçirirdiniz. Sigarayı bırakmayı düşünen ancak çeşitli bahaneler bulan, sonrasında çok acılar çekeceğini düşünen tüm arkadaşlar mutlaka seyretsinler. 3 ay kadar bırakıp sonra yeniden başlamış ve bir daha bırakma cesareti gösterememiş bir insan olarak beni çok yüreklendirdiğini ve tüm bakış açımı değiştirdiğini söylemeliyim. Tam olarak kendimi hazır hissettiğimde yapacağım şey bu filmi yeniden seyretmek ve acısız bir şekilde sigaraya veda etmek olacak. Seyrettikten sonraki yorumunuzu almayı çok isterim. Sevgiler :) http://www.youtube.com/watch?v=VejI0wB-Wqs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://evdeyazar.blogspot.com/2013/01/aniden-sigaray-brakvermek.html yazımda göreceğiniz üzere geçen sene diş doktorumun tavsiyesi ile Allen Carr kitabı ve cd'sini almıştım ama o zaman başaramamıştım açıkçası; sanırım ruhen ve beynen hazır değildim. Bu sefer aradan geçen 1 aya bakılırsa sanırım başardım diyorum. Aslında işin püf noktası gerçekten bırakmayı istemekte. Geçen sefer doktor zorlamıştı ve olmadı, bu sefer gerçekten istedim ve bir paket nikotin sakızı ile bıraktım, tekrar başlamayı istemiyorum. Allan Carr filmi ise etkileyici, geçen sefer izlemiştim, zorda kalırsam tekrar o kitabı okumayı ve bu filmi izlemeyi düşünürüm, ama 1 ayı atlattığıma göre umarım buna gerek kalmayacak, teşekkürler paylaşım için..
      Sizin de başaracağınıza yürekten inanıyorum, yeter ki içtenlikle isteyip karar verin, sevgiler:)

      Sil
  5. Sigarayı bırakmak kolay içmemeyi sürdürebilmek zordur.Umarım bir daha ağzına sürmezsin . İzlediğin filmlere gelince gerçekten aşağı yukarı aynı tepkileri bende verdim. Noel filmi olan A Christmas Day gerçekten çok sıkıcı bir filmdi sen yine uyumuşşun filmin yarsında baştan sona izlemek sorunda kalmıştım ben :D . Filmlerle içli dışlı olduğun için. Umudunu kaybetme filmini izlemeni öneriyorum. İnsanı gaza getiren filmlerden sadece bir kaçı. Umarım beğenirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sigarayı bırakmak için bunca zahmete katlanıp artık başarmışken bir daha ağzıma sürmemekte kararlıyım.

      "Umudunu Kaybetme" filminin adını beğendim, en kısa zamanda izleyeceğim, teşekkürler:)

      Sil
  6. İnsan kötü alışkanlıklara, imkanı olduğunda merak dürtüsünden dolayı gider. Yani "evde tek kalmak" sendromu gibi. Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız yapacağınız en büyük şeylerden bir tanesi sigarayı tamamen evden uzaklaştırmak ve daha önemlisi uğraş bulmaktır. Ama yazı yeterli bir uğraş değildir, hele ki televizyon hiç değildir. İnsanlar fiziki olarak uğraş bulmalıdır. Mesela hobiler gibi. Diyelim ki, tahta parçalarından oyuncak sandallar ve gemiler yapmak gibi bir hobisi olan bir kişinin aklı da -vücudu da- dağılır. Yani mesela televizyon izlerken aklın dağılır ama elle yine sigara içme dürtüsü gelir ve içilebilir de. Bunun için fiziksel hobi edinin. Televizyon izlemekten iyidir.

    Ne denmiş mecelle de;
    "Def-i mefasit; celbi menafiden evladır."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sanırım gerek kalmadı, en zor olan dönemi atlattım diye düşünüyorum. Sigarayı bırakmadan önce zaten evde içmiyordum, balkona çıkıyordum yaz kış. Dolayısıyla tv seyrederken içmek gibi bir alışkanlığım yoktu. Bu nedenle zor dönemi atlatmakta tv izlemek cidden işime yaradı. İki tane de kitap bitirdim hatta bu arada.
      Çoğu gitti, azı kaldı diyorum, teşekkürler öneriler için:)

      Sil
  7. öncelikle tebrikler, defalarca deneyip bırakamayan biri olarak darısı başıma diyorum:) Film önerilerinizi de okudum, Her yerde aşk not alındı, Robert de Niro oynamış ve izlememişim ne ayıpppp:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defalarca deneyip başarısız olduğunuzu unutup yeniden deneyin bence, inanın bu konuda
      tebrikleri kabul etmek gibisi yok, bir de böyle düşünün:)

      Her Yerde Aşk, çok güzeldi cidden, izleyince yorumlarınızı bana da iletirseniz mutlu olurum sevgiler:)

      Sil
  8. fırtınalı aşk ve açlık oyunlarını izlemiştim :)) sigarasız daha çok yazacağınıza eminim :) bu yazı ilk olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu yazı ilk olsun, süper oldu verdiğiniz gaz, teşekkürler:))

      Sil
  9. 40ladın mı bu iş tamam..:)) 40 önemli sayı: Arınma ve temizlenmektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün 32. günüm, demek ki 8 gün kalmış:))

      Sil
  10. sigara içirten filmler diye bir şey var arkadaş örnek:pardon filmi amirin marlborayı yakıp içine çekmesi malbora mıydı doğru mu yazdım.
    örnek iki constantine filminde bizim matrix in zippo çakmagıyla arka arkaya sigara yakması. gerçi cigerleri bitip geberecek duruma geliyodu onda da ama adamın canı çekiyo ister istemez. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Cnbc-e filmlerinde sigara görüntülerini çiçekle kapatıyorlar ya, süper oluyor. Dumalı çiçekleri de hiç canım çekmiyor doğrusu:)

      Sil
  11. Tebrik ederim gerçekten iradeniz sağlammış.Ben Martta bir yılımı dolduracağım gerçi artık saymıyorum buda tamamen bıraktığımın göstergesi sanırım.Bende gün gün saymıştım şimdi bitti gitti bedava verseler de asla içmem.İzlediğiniz filmlere gelince Açlık oyunları bence kitabını okuyun.Kitabı olan filmlere bence o duyguyu geçiremiyorlar.İkinci filmi (kitabı) çok daha etkili ve manidardır tam gezi olaylarının ertesinde sinemalarda oynadı.Bazı şeyler cuk oturdu bence,kitaplarını okuyun şiddetle tavsiye ederim.Bilim kurgu seviyorsanız sizi içine çekecek başka bir kitap tavsiye edeyim ''Göçebe'' yazarı Stephenie Meyer (meşhuuuurrr ALACAKARANLIK serisinin yazarı).Göçebe de sinemaya uyarlandı fakat cesaretim yok izlemeye çok tatsız geliyor.DA VINCI SİFRESİ nin filmini berbat buldum mesela.Sevgiyle kalın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sigara konusunda umarım ben de sizin gibi bir yılı bitiren, tamamen onu hayatından çıkaranlardan olurum, şimdilik gün sayıyorum (bugün 32), bu da beni motive ediyor:)
      Evet Açlık Oyunları'nda kitabını okumam gerektiğini filmi izleyince anladım, birinci kitabı atlayıp direkt ikinci kitabı alsam nasıl olur?
      Da Vinci Şifresi filmi cidden çok kötüydü, kitabı okuyan birisi için bile çok karışık bir filmdi. Göçebe önerinizi listeye ekledim, teşekkür ederim tavsiye için.
      Aslında Bilim-kurgu türünü şimdiye kadar hep filmlerde sevdim, doğru dürüst bilim-kurgu kitabı okuduğumu söyleyemem, sever miyim pek de emin değilim. Denemem lazım sanırım..

      Yorum için teşekkürler, Sevgiler:)

      Sil
  12. Bence ilk kitaptan başlayın filmde çok yer eksik.Okurken bu da neydi dersiniz.Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Teşekkür ederim, bu değerli bir bilgi oldu:)

      Sil
  13. sayende gittim nikotin sakızı aldım bugün şu an ağzımda:)) ama sigara da yanımda her ihtimale karşın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gerçekten harika bir haber, nikotin sakızı işe yarayacak inanın. İlk 5 günü atlatınca olay kolaylaşacak, daralınca bana yazın. Elimden geldiğince yardımcı olurum, siz zaten karar vererek çok önemli bir adım attınız bile:)

      Sil
  14. daraldım bile:))) ama sana özendim devam sakın başlama bak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beim bugün 32.günüm, Bahçeperim 40 gün öenmlidir, arınmadı, 40 ı tamamlayınca biter o iş demişti yorumunda kalmış 8 gün, siz de yapabilirsiniz nokta kom:)
      Daralınca derin nefes alıyoruz, su içiyoruz, başarmayı düşünüyoruz, pes etmek yok:)

      Sil
  15. ilk 3 gü
    n uyku hapı alıp uyusammı paso acep:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer vaktiniz varsa uyumak iyi çözüm, hani oruç tutanlar da ilk günleri uykuda geçirmek isterler ya o hesap. İşte ben film dizi ne varsa yarı uyur yarı uyanık izleyerek geçirdim ilk günleri iyi geliyor hem de tatil gibi. Evdekilere de size dokunmamalarını söylüyorsunuz:)

      Sil
  16. Yanıtlar
    1. Hadi o zaman şimdiden tebrikler size, merakla gelişmeleri bekliyorum, deneyimlerinizi yazıp paylaşın:)

      Sil
  17. Ben de bende bende tekrar bırakmak istiyorum:( Çok özendim şimdi sana.. Beni de esir almış durumda ve bundan nefret ediyorum:(

    YanıtlaSil
  18. İşte bu harika bir haber, kararını vermişsin bile:)
    Madem bırakmak istiyorsun bırak gitsin o zman, bak bugün benim 35. günüm, çoğu kişi 40 gün geçince bu iş biter diyor. İnan 35 gün geçmesi bile mucize bir başarı benim için, yapabilirsin nokta kom diyorum:)) Destek için ben hep buralardayım, hatta kahve sözümüz vardı, içeriz birlikte sigarasız sigarasız:)

    YanıtlaSil
  19. bir gün bende bırakırım inşallah siğarayı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın o gün kendinizi çok iyi hissedeceksiniz:)

      Sil
  20. Ahaa... Ne güzel yazmışsınız. Bir an önce eski enerjinizi bulursunuz inşallah. Bulunca size danışacağım konular var. :) Esenlik ve güzellik dolu günler dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enerjim yerine gelmeye başladı diyebilirim ( bugün 27 ocak, yani 38. gündeyim)
      Yardımcı olabileceğim bir şey varsa seve seve :)

      Sil