29 Ağustos 2016 Pazartesi

Ha emekçi, ha zımba teli!

*
Okuldan yeni mezun olmuştuk. Yeni mezunuz ya, konuşuyoruz aramızda sen kaça başladın, sen kaç liraya anlaştın diye. Arkadaşlarımızdan bir tanesi de Bossa'da işe girmişti. İş görüşmesi sırasında örnek olarak diyelim ki bugünün parasıyla 3000 TL istemiş bizim arkadaş. Piyasada yeni mezun mühendisler 2000 TL alırken (rakamı hatırlamadığım için yine tamamen atıyorum), bizim arkadaş iyi bir anlaşma yapacak ya, rakamı yüksek tutmuş, 3000 TL! Burnundan da kıl aldırmıyor bu arada! İş görüşmesi yaptığı insan kaynakları sorumlusu “Olmaz, bu parayı size veremeyiz!” demiş. Bizim arkadaş bozulmuş, “Neden?” diye sormuş. “Çünkü biz, yeni başlayan mühendislere yine tamamen örnekliyorum “4000 TL veriyoruz!” demiş insan kaynakları! Arkadaşımız şaşırmış, ne diyeceğini bilememiş ve elbette işi kabul etmiş. Bu hikayeyi yıllarca nasıl desem, bir peri masalı gibi anlatıp anlatıp güldük kendi aramızda. Arkadaşımız yıllarca çalıştı aynı fabrikada, ta ki ülkede üretim teşvik edilmeyip “varsa yoksa inşaat ve aveme” sesleri yükselene kadar! Ta ki, hayvancılıkta olduğu gibi, tarımda olduğu gibi, eğitimde olduğu gibi, yani diğer bir çok sektörde olduğu gibi, tekstil sektörü de yerlerde sürünmeye devlet eliyle mahkum edilene kadar!

**
Demem o ki, bir zamanlar özel sektör bu kadar yüzsüzleşmemişti! “Bu sene kâr edemedim, zam yapmıyorum” diyebiliyor artık adı sanı devasa şirketler bile! Kendileri yatlarıyla, şatafatlı hayatlarıyla magazin sayfalarında boy gösterirken, çalışanlarına ne bileyim, masalarındaki tel zımba muamelesi göstermekten kesinlikle ama kesinlikle utanmıyorlar! “Yersen, işine gelirse” gücü ellerinde ya! Çünkü dışarıda işsiz çok! Olmadı Suriyeli göçmen çalıştırırlar, olmadı Bangladeş'ten işçi getirirler, olmadı üretimi kapatıp Çin'den ucuza mal getirirler! Alternatif çok olunca dedim ya emekçi insan, tel zımba muamelesi görür elbette!

Merak ediyorum, her sene yüzde 10 zam alan özel sektör çalışanı var mı aramızda? Bırakın yüzde 10'u, yüzde 5 zam alan var mı? Kiralar bu kadar artmışken, ne bileyim, vergiler almış başını gidiyorken, taksiden dolmuşa, benzinden ekmeğe her şey inanılmaz pahalanırken cidden merak ediyorum; maaşına yeterince zam alıp patronuna içtenlikle teşekkür eden var mı aramızda?

Ben şahsen bilmiyorum. Ve ben gerçekten hayret ediyorum! Birileri inanılmaz zenginleşirken, birileri dibe batıyor, ama alan memnun satan memnun! Siz hiç “Hey özel sektör, neden zam yapmıyorsun!” diye yükselen bir ses duydunuz mu? Duyamazsınız; çünkü ülke gündeminde daha farklı konular var! Terör var, yaşama hakkının gasp edilmesi var, ohal var, darbe var, var da var... Hatta en son meclis başkanı “Che bir terörist, liseliler Che resmi basılı gömlek giyemez!” demiş ya! Böyle konular varken ekonomi mi, çalışan hakları mı... Bırak allasen; lüks bu konuları konuşmak bizim ülkemizde!
***

Haftasonu bir ara magazin programına denk geldim televizyonda. Sesleri birbirinin aynısı, notaları birbirinden ayırt edemeyecek kadar müzik cahili popçular, arabesk fantezi denen kapı gıcırtısını milyonlara müzik diye yutturanlar, oyuncu demeye bin şahit isteyen taş bebekler ve erkek güzelleri Çeşme'de, Bodrum'da, Alaçatı'da su gibi para harcayarak günlerini gün ediyor. Öte tarafta yıllarca okuyup kafa patlatan özel sektör çalışanlarına “ Bu sene şirketim kazanamadı zam yok, hatta seni işten çıkarabilirim her an!” korkusuyla yaşamayı reva gören yaşam koşulları!

Bu kadar uyku sizce de biraz fazla olmadı mı?

Görsel  Kaynaklar:
Cartoon Movement
**https://tr.pinterest.com/pin/AcgU07kHq81M_VDWM8E1FTBpgbSOvYogQlw2c1IY_m3JNUQPQuD3lsI/
***fursuitswag.tumblr.com



17 yorum :

  1. Özel sektör hiç bi zaman iyiye gitmeyecek , memnun kalmıyor iş değiştiriyorsunuz ama al birini vur otekine ,en çok da kizdigim cuma namazını kacirmayip , dindar gözüken ama işçinin sgk sini bile asgari ücret ten gösteren patronlar . İlk mezun olduğum yıllarda idealist bi insanken su an borçlar bitsinde isden elimi eteğimi cekeyim hatta emeklilik için sigorta gün suresini doldurmayı bile bekleyemecegim , o kadar biktim usandim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, her geçen gün haklar tırpnalanıyor ve kimse sesini çıkaramıyor...

      Sil
  2. üretme hevesim den, çalışma azmimden bir şey bırakmadı bu sektör... eskiden mana bulduğum işi öğlesine yapanlar kervanındayım. haklarımız törpülenirken esas törpülenen işin kalitesi ,azmi ve niteliği .. ama kimsenin bundan haberi yok... zaten nitelik de neymiş ki....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suni gündemlerle çalışanların hakları birer birer yok edildikçe sistem daha da güçleniyor. İşini severek yapan kaç kişi kaldı ki... Yönetenler uçuk maaşlar alırken, altta kalanların canı çıksın mantığı devam ediyor.

      Sil
  3. söylemeyi unutum ; zımba teli daha değerli ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle, ama bunu kabullenmemek gerekir. Sistem susan insan ürettikçe varoluyor...

      Sil
  4. Özel sektörle ilgili konu tamamen ekonomik. Yani arz talep meselesi. İşgücü arzı fazla olduğu için değersiz görülüyor maalesef. İsyan edip o iş yerinden ayrılınca yerinize kolaylıkla başkası gelebiliyor. Kıymetli olmanın yolu farklı ve başarılı olmak. Ama emin olun iş gücü arzının az olduğu yerlerde işçiler işverenlere kök söktürüyor. Bizzat yaşıyorum ben bu durumu bir yönetici olarak. Gücü gücü yetene hesabı durumlar. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetli olmanın yolunun farklı ve başarılı olmaktan geçtiği konusu bence görece bir kavram. Sistem o kadar vahşi ki, istediğiniz kadar başarılı olun, bunun maddi karşılığını görmek pek de kolay değil bu koşullar altında.

      Sil
  5. Metro avm işçileri grevde, kaç kişinin haberi var acaba? İnsanların herşey ortadayken olanları görmemesini bu kadar kör olmasını anlayamıyorum. Televizyon dizileri, yarışma programları, medyanın patronların elinde olması sonumuzu getirecek. Ben kendi adıma söyleyebilirim ki alıştım artık güzel insanların aşağılanmasına, bu ülkeyi kurmak için mücadele edenlere, yönetenlerin ayyaş demişliğini unutmadım.Kendi kahramanlarına ayyaş diyenlerin, binlerce km uzaktaki özgürlük mücadelesi vermiş che'ye terörist demeleri normaldir. Ama biliyorum ki asıl terörist insan hayatına değer vermeyenlerdir, Berkin'i, Ali ismail'i, Ethem'i öldürenlerdir ve asıl suçlu katiller olduğu kadar sessiz kalanlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o grev de bastırılacak, çoğu çalışan işten çıkarılacak ve sistem aynen devam edecek. Çok haklısınız, medya bağımsız olmadığı sürece bu uykudan milletçe uyanmak hiç de kolay değil...

      Sil
  6. Melike Demirağ'ı hatırlar mısınız? Bir şarkısı vardı hani... Uyu yavrum ninni uyutayım seni. Yıllar sonra değişen bir şey yok.
    Bir Che'ye bakacaksın, sonra gözlerini kapatıp "Hasta siempre" yi dinleyeceksin, sonra "Che bir teröristtir", "Atatürk ayyaştır" diyenlerin suratına tüküreceksin. Bu lafları eden zekadan yoksun kişiler çok geçmeden unutulacaklar ancak Atatürk, Che gibi halk kahramanları ölümsüz kalacaklardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o şarkıyı biliyorum, ve o şarkı yazıldığından bu yana derin uyku devam ediyor. Ben de size katılıyorum, kahramanlara dil uzatanların adı bile hatırlanmaz ama kahramanlar nesilden nesile geçen adlarıyla sonsuza kadar yaşarlar.

      Sil
  7. Başka ne olmasını bekliyordun ki? Doğu toplumlarında kronik bir hastalık var. Kendine insanca bir yaşamı, emeğinin karşılığı olsa bile, reva görmeyenlere hep boyun eğerler. Fazla düşünüyorsun. Dikkat et!

    YanıtlaSil
  8. Derin uyku ......
    Uyanır mıyız acaba bir gün ....?
    Emeğine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım uyanırız, ve umarım çok geç kalmadan...
      Teşekkür ederim...

      Sil
  9. Neden oyle diyorsunuz. Devlet kidem tazminatlari konusunda calisiyor. Artik kidem tazminati emeklilige hak kazanildiginda alinabilecekmis (!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşçinin elinde kalan son koz da uçuup gidiyor yani...

      Sil